Mărturia unui ofițer ucrainean care a văzut cum apele dezlănțuite ale barajului rupt mătură tupele ruse aflate pe malul de est al Niprului. „Nimeni din partea rusă nu a reușit să scape! Toate regimentele au fost inundate!"


Mărturia unui ofițer ucrainean care a văzut cum apele dezlănțuite ale barajului rupt mătură tupele ruse aflate pe malul de est al Niprului. „Nimeni din partea rusă nu a reușit să scape! Toate regimentele au fost inundate!"

CNN a reușit să obțină, în exclusivitate, mărturia unui ofițer ucrainean, membru al trupelor armate care se aflau în zonă în momentul prăbușirii barajului Nova Kakhovka. El ar fi văzut cum soldații ruși, de pe malul estic al Niprului, ar fi fost măturați de puhoaie și susține că mulți militari ruși au fost uciși sau răniți în haosul provocat de reversarea uriașă de apă. 

Căpitanul Andrei Pidlisnyi a precizat că barajul s-a prăbușit în primele ore ale dimineții de marți dimineață și că „nimeni din partea rusă nu a reușit să scape. Toate regimentele pe care rușii le aveau acolo au fost inundate". 

Rușii nu au raportat încă până acum pierderi de vieți omenești, propagada folosind pe canalele sale de Telegram mai ales imagini surprinse de ucraineni. 

Pidlisnyi a crede că rușii au atacat în mod deliberat barajul pentru a perturba planurile forțelor ucrainene pentru o viitoare ofensivă. 

„În jurul orei 3 dimineața, inamicul a aruncat în aer centrala hidroelectrică Kakhovka pentru a ridica nivelul apei și a inunda malul stâng al râului Dnipro, precum și așezările aflate acolo. Și pentru a face imposibilă înaintarea forțelor armate ucrainene în viitor", a susținut el.

Pidlisnyi a explicat că, din cauza terenului din jurul râului, armata rusă - situată pe malul estic - a suferit pierderi importante în urma ruperii barajului. Unitatea sa a putut urmări desfășurarea evenimentelor cu ajutorul dronelor și a altor trupe aflate la fața locului.

„Malul stâng [de est] este mai jos decât malul drept, așa că este mai inundat. Pozițiile inamicului chiar pe malul râului au fost, de asemenea, inundate. Trebuie să înțelegeți că pozițiile inamicului nu sunt doar tranșee, ci și case obișnuite ale civililor, unde aceștia se cazează pe perioada misiunii în zonă", a declarat Pidlisnyi.

Este posibil ca unitățile rusești aflate în pericol să nu fi fost avertizate, pentru ca planurile de atac ale Rusiei să nu poate fi observate sau intuite de ucraineni, a spus Pidlisnyi.

Și guvernul ucrainean a precizat din primul moment că Rusia a aruncat în mod deliberat în aer barajul. Moscova a acuza însă Kievul de sabotaj, dar aliații occidentali ai acestuia tind să dea dreptate Ucrainei. Podul a scris AICI despe ipotezele ISW, dar și despre oficiali, rămași anonomi, din serviciile secrete americane care au spus că e mâna Rusiei. 

Până la ora redactării acestuia material nu au fost date publicității însă dovezi elocvente care să arate clar cine este vinovat de această „crimă de război”, cum a fost catalogată distrugerea barajului de mai mulți înalți oficiali europeni. 

Regiunea orașului Herson, miercuri în jurul prânzului:

 

CITEȘTE ȘI: Motivele pentru care Rusia are un interes mai mare decât Ucraina în distrugerea barajului de la Kakhovka. Analiză ISW: forțele ucrainene se pregăteau să traverseze Niprul și să contraatace în regiunea Herson

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.