Agentul lui Putin de la Budapesta încearcă să frâneze contraofensiva Ucrainei. Viktor Orbán afirmă că forțele Kievului vor suferi pierderi uriașe, triple față de Rusia, în cazul în care vor demara lupta pentru recuperarea teritoriilor ocupate


Agentul lui Putin de la Budapesta încearcă să frâneze contraofensiva Ucrainei. Viktor Orbán afirmă că forțele Kievului vor suferi pierderi uriașe, triple față de Rusia, în cazul în care vor demara lupta pentru recuperarea teritoriilor ocupate

Controversatul premier al Ungariei, Viktor Orbán, acordă, de regulă, vinerea, un interviu la unul dintre posturile publice de radio, controlate de puterea tot mai autoritaristă de la Budapesta, expunându-și, fără să fie perturbat de vreo întrebare incomodă sau incisivă, percepția asupra unor evenimente și probleme de actualitate. 

Și nici nu s-au răcit bine vorbele lui Orban de vineri dimineață și agențiile de presă controlate de Kremlin au preluat declarațiile acestuia critice față de UE, NATO și războiul din UCraina. Motivul nici nu e prea greu de anticipat, cunoscută fiind retorica dubioasă, adesea pro-Kremlin, anti-UE și anti-NATO, a liderului autocrat de la Budapesta.

Reamintim că Viktor Orbán și partidul său finanțează cu generozitate – vorbim de sute milioane de euro – fundațiile UDMR, partid aflat la guvernare în România în acest moment și care o însoțește, în așa-zisele vizite private în Transilvania, pe controversata președintă a Ungariei Novak Katalin, al cărei discurs cu privire la Ardeal devine tot mai agresiv și mai lipsit de nuanțe. PODUL a scris AICI de ce ar trebui instigatoarea lui Orban să fie declarată persona non grata pe teritoriul României. 

Adevăratele victime ale războiului ruso-ucrainean sunt cei ai căror membri de familie mor pentru că linia frontului "nu-l cruță nici pe Dumnezeu, nici pe om", și-a început Viktor Orbán delirul de vinerea aceasta de la Kossuth Rádió.

În interviul de la Kossuth Rádió, Viktor Orbán a adus în discuție contraatacul pregătit de ucrainenii, estimând o soartă sumbră pentru luptătorii Kievului. 

„Este treaba ucrainenilor. În ce mă privește, eu nu aspir la glorie militară. Dar chiar și un om cu un an și jumătate de experiență militară ca mine știe foarte bine - chiar și fără o educație academică militară, pentru că asta se învață în armată - că dacă atac, voi suferi de trei ori mai multe pierderi decât cei care se află în defensivă. Iar pentru o țară a cărei populație reprezină o fracțiune din cea a părții adverse, lansarea unei ofensive militare majore în astfel de circumstanțe va fi o baie de sânge. Trebuie să facem tot ce putem, chiar înainte de a lansa o contraofensivă, pentru a convinge părțile că este nevoie de o încetare a focului și că sunt necesare discuții de pace", a opinat Orbán.

„Dar marea majoritate a UE este împotriva noastră, sunt la gâtul nostru. Este dificil să fii singurul prim-ministru care se pronunță pentru pace", a mai spus Orbán, arătând însă că „dacă ești ungur, trebuie să te ridici pentru ceea ce este corect". 

„Adevărul este că maghiarii au văzut corect, au avut dreptate. Părțile ar fi trebuit să se străduiască pentru pace de la început", a mai spus Orbán, adăugând că, din punctul de vedere al Ucrainei, s-ar fi putut obține ceva și mai bun prin negocieri înainte de război. 

Referitor la recenta victorie a lui Recep Tayyip Erdoğan la președinția Turcia, Orbán a declarat că este "o ușurare uriașă. Nu doar am ținut cu el, m-am rugat în mod special pentru victoria președintelui Erdoğan, m-am rugat mult și din greu. Ar fi fost o tragedie dacă nu ar fi câștigat". Dacă nu ar fi câștigat, omul lui George Soros ar fi câștigat în Turcia și ar fi deschis granițele turcești pentru refugiați, a spus Orbán. „Aveam nevoie de victoria lui Erdoğan ca de o gură de aer", a mai spus Orban la doar câteva zile după ce Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta) - cel mai mare din Parlamentul European - afirma că trebuie să i se pună capăt procesului de aderare a Turciei la UE, în urma realegerii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

CITEȘTE ȘI: Parlamentul European acuză ”eforturilor deliberate și sistematice” ale Ungariei de a submina valorile UE

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.