The Times: Partizanii ruși care au organizat mica invazie de la Belgorod anunță public că recrutează voluntari pentru a ataca Moscova și răsturna regimul Putin de la putere


The Times: Partizanii ruși care au organizat mica invazie de la Belgorod anunță public că recrutează voluntari pentru a ataca Moscova și răsturna regimul Putin de la putere

Partizanii din Legiunea Libertate pentru Rusia, grupare care a precizat public recent că dorește răstrunarea de la putere a regimului lui Vladimir Putin, recrutează mii de voluntari ruși pentru a ataca Moscova, scriu mai multe siteuri ucrainene citând publicația The Times.

Aceasta a intervievat un purtător de cuvânt al legiunii, identificat drept „Caesar” care a precizat că organizația sa, alături de partizanii din Corpul Voluntarilor Ruși – ambele implicate recent în atacurile din regiune Belgorod, Rusia -, vor continua să organizeze raiduri în zona graniței ruso-ucrainene până când forțele lor vor fi suficient de mari pentru a ataca Moscova.

„Avem deja o infrastructură semnificativă. Dispunem de mortiere, vehicule blindate, sisteme MANPADS Stinger (sisteme antiaeriene portabile americane), sisteme antitanc portabile și drone de recunoaștere foarte eficiente", a declarat „Caesar”.

El mai spune că, până în prezent, în Legiunea Libertate pentru Rusia (sau Libertatea Rusiei) au intrat în jur de 1000 de luptători.

„Nu suntem criminali și nici companie militară privată ca Wagner. Suntem cu toții cetățeni ai Federației Ruse. Unii dintre noi au servit anterior în Forțele Armate ale Ucrainei", a mai spus partizanul

„Caesar” a precizat că obiectivul principal al legiunii sale este de a proteja Ucraina, de a elibera teritoriile acesteia și de a răsturna regimul Putin.

La 22 mai, partizani ai Corpului Voluntarilor Ruși și Legiunii Libertate pentru Rusia au trecut pentru prima dată granița cu Federația Rusă și au intrat în districtul Grayvoronsky din regiunea Belgorod

Luptătorii au explicat că doresc să creeze o zonă demilitarizată între cele două țări și să le arate concetățenilor lor lupta împotriva regimului Putin.

Corpul Voluntarilor Ruși a participat în 2022 la lupte în regiunile ucrainene Zaporojie şi Doneţk. A ajuns în prim-planul presei rusești și internaționale după atacuri în regiunea rusă Briansk, în martie și aprilie 2023, şi, cel mai recent, în regiunea Belgorod

Legiunea "Libertate pentru Rusia" s-a constituit în martie 2022, la scurt timp după începerea campaniei rusești din Ucraina, cu dezertori din forțele armate ruse, precum și cu imigranți ruși și belaruși fără experiență militară.

Chiar dacă în timpul atacurilor din Belgorod, colegii de legiune sau simpatizanți ai acesteia au înălțat în aer un steag la Moscova, partizanii celor două grupări nu au semnalat până în prezent că au vreo legătură cu atacurile cu drone de marți dimineața, atacuri care au vizat capitala Federației Ruse și suburbii ale acesteia. 

Ministerul rus al Apărării a precizat ulterior, într-un comunicat, că a interceptat opt drone (deși canalele rusești de Telegram precizaseră anterior că ar fi vorba de 25 de drone), catalogând invazia UAV-urilor drept un „atac terorist" al Ucrainei, deși, dacă ar fi așa, Rusia nu face altceva decât să-și descrie propriile acțiuni criminale prezente și trecute asupra Ucrainei. Kievul a negat însă orice implicare în atacurile de marți. 

Dmitri Oreshkin, un analist politic independent citat de Politico, a opinat că situația de marți anunță sfârșitul unei așa-zise faze de mulțumire, în care rușii au privit războiul ca pe ceva ce nu le pune propria viață în pericol. 

„Războiul pătrunde în mintea oamenilor și îi forțează să vorbească despre el. Acesta este un semn rău pentru Putin", a declarat el. „Nu este atât de mult o lovitură asupra Moscovei, cât o lovitură asupra minții rușilor".

Reacția lui Vladimir Putin la atacul de marți a fost cel puțin bizară, în condițiile în care una din drone a căzut sau a fost doborâtă în apropierea reședinței sale din Novo-Ogaryovo. Apărarea aeriană a Moscovei a funcționat „conform planului, satisfăcător”, „cu toate acestea, mai avem de lucru”, a spus tiranul de la Moscova. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.