VIDEO. Propaganda rusă l-a „ucis” pe Valeri Zalujnîi, generalul de neînvins al Ucrainei. Acum l-a înviat, dar relatează că este în stare critică după „rănile” suferite la Dnipropetrovsk / Cum răspund ucrainenii


VIDEO. Propaganda rusă l-a „ucis” pe Valeri Zalujnîi, generalul de neînvins al Ucrainei. Acum l-a înviat, dar relatează că este în stare critică după „rănile” suferite la Dnipropetrovsk / Cum răspund ucrainenii

Propagandiștii ruși, sprijiniți de tot felul de idioți utili est-europeni și occidentali, boți și trolli, răspândesc, de mai bine de două săptămâni, ceea ce media și oficialii ucraineni caracterizează drept  fake-news grosolan: moartea pe front a comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valerii Zalujnîi, simbol al invincibilității Ucrainei. 

După ce inițial a afirmat că a murit după ce a fost „grav rănit pe 8 mai, când se afla în regiunea Dnipropetrovsk, la unul dintre posturile de comandă ale Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei”, propaganda rusă, lăsată să zburde nestingherită pe Twitter, adesea sub protecția bifei albastre, citează acum un așa-zis „reporter militar” rus Andriy Rudenko care susține, pe canalul său de Telegram, că, Zalujnîi este in viață, dar în stare critică într-un spital militar din Kiev. Altă variantă „de lucru” a fost arestarea generalului din ordinul președintelui Volodimir Zelenski după ce liderul de la Kiev ar fi aflat că Zalijnîi pregătește o lovitură de stat. 

Foto jos

 

Mai mulți publicații ucrainene au dezmințit informația, artătând că generalul a apărut, pe 18 mai, de ziua națională a portului tradițional ucrainean (Vyshyvanka), în haine specifice pentru a onora importanta sărbătoare.  

 

 

De asemenea, Zalujnîi - cunoscut pentru discreție și modestie rămase neschimbate pe tot parcursul războiului - a acordat un amplu interviu video în jurul datei de 13 mai, ocazie cu care general american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, a reacționa pe pagina sa de Twitter: „Un interviu excepțional cu generalul Zalujnîi. Dovadă de modestie, compasiune, umor, inteligență, disciplină, altruism și viziune.  A schimbat mentalitatea armatei ucrainene... comandă descentralizată, ascultarea subordonaților, construirea unui corp de subofițeri. Inspirat”. VIDEO mai jos cu subtitrare în engleză.

De asemenea, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a respins fake-newsurile propagandei ruse privind dispariția șefului Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Comandantul este la datorie. Își face treaba. Abia ce am vorbit cu dânsul. Aceasta este o metodă informațională tipică, menită să demoralizeze armata noastră”, a afirmat Maliar pe 20 mai.

Cu o zi înainte, pe 19 mai, presa ucraineană scria că Valerii Zalujnîi, avusese o convorbire telefonică cu șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Generalul de neînvins al Ucrainei. Valeri Zalujni este artizanul luptelor în care sunt umiliți zilnic soldații lui Putin. „Ucrainenii au uitat să se mai teamă. Scopul nostru este să învingem!”

Generalul șef al Forțelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujnîi, a donat armatei milionul de dolari primit moștenire de la un savant din SUA / Impresionanta poveste de viață a donatorului american de origine ucraineană, persecutat de sovietici

 



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.