Institutul pentru Studiul Războiului desființează așa-zisa capturare a Bahmutului / Se retrag teroriștii bucătarului din orașul-ruină, până în 25 mai, sau e doar o mediocră manevră rusească de inducere în eroare?


Institutul pentru Studiul Războiului desființează așa-zisa capturare a Bahmutului / Se retrag teroriștii bucătarului din orașul-ruină, până în 25 mai, sau e doar o mediocră manevră rusească de inducere în eroare?

Teroristul rus Evgheni Prigojin a afirmat că forțele Wagner ar fi cucerit Bahmutul pe 20 mai, considerând capturarea acestuia încheiată după ce mercenarii ar fi ajuns pe ultima clădire înaltă din sud-vesul orașului, aflată în imediata apropiere a monumentului soevietic MiG-17. PMC Wagner a și fost apoi felicitată pentru „victorie” de președintele rus Vladimir Putin.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW – think tank american prestigios, specializat în analize militare) precizează însă, în analiza din 21 mai, că nu a observat imagini geolocalizate care să susțină afirmațiile lui Prigojin până la data publicării prezentului comentariu (adică zoii zilei de 21.05).

ISW face, de asemenea, referire la anunțul lui Prigojin - imediat după pretinsa „victorie” - privind retragerea trupelor Wagner din oraș. „Bucătarul” lui Putin a anunțat că apărarea Bahmutului va fi predată forțelor convenționale rusești pe 25 mai, gruparea paramilitară urmând să intre într-o pauză operațională pentru odihnă și pentru refacerea capacității de luptă în tabere de antrenament în zone nespecificate, probabil departe de linia frontului. 

Anunțul neașteptat al lui Prigojin privind retragerea Wagner de pe front a determinat multiple speculații în rețelele de socializare, Yaroslav Trofimov, corespondent-șef pentru afaceri externe al Wall Street Journal, comentând pe pagina sa de Twitter: „Știrea zilei nu este că Prigojin pretinde că a deține 100% din Bahmut, față de 98% de săptămâna trecută. Vestea cea mare este că PMC Wagner, epuizat, ar claca, cel mai probabil, în câteva zile, astfel că a prefeat să lase armata regulată rusă să se confrunte cu o contraofensivă ucraineană pe flancuri și, posibil, în interiorul orașului”. ISW are însă o opinie mult mai nuanțată. Detalii mai jos.

Oficialii de la Kiev au raportat că forțele ucrainene încă mai luptă într-o mică secțiune din sud-vestul Bahmut în 20 mai. Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a precizat că forțele ucrainene continuau să dețină poziții în apropierea monumentului MiG-17 la data de 20 mai. Dar a admis că situația este „critică”.

Potivit ISW,  victoria revendicată de Prigojin asupra zonelor rămase în Bahmut este pur simbolică, chiar dacă ar fi adevărată. Ultimele câteva blocuri urbane din estul Bahmut despre care Prigojin a afirmat că forțele Grupului #Wagner le-au capturat nu sunt semnificative din punct de vedere tactic sau operațional.

Capturarea lor nu acordă forțelor ruse un teren semnificativ din punct de vedere operațional pentru a continua să desfășoare operațiuni ofensive sau o poziție deosebit de puternică de pe care să se apere împotriva unor posibile contraatacuri Ucraina.

ISW comentează pe larg, pe pagina sa oficială, retragerea anunțată de Prigojin, atrăgând atenția că ar putea fi, de fapt, o cursă întinsă trupelor ucrainene, așa cum a fost și circul cu lipsa muniției și atacul deosebit de critic la stăpânul său, Vladimir Putin („ieșire nervoasă” care i-a determinat pe mulți să spună că zilele teroristului-șef al Wagner sunt numărate – viața acestuia fiind în real pericol -  în condițiile unor critici atât de dure la adresa liderului de la Kremlin și a cercului de apropiați fideli al acestuia – în fapt, strategii rusești mediocre pentru a determina o relaxare în rândul taberei rusești): 

ISW: „Este puțin probabil ca forțele Wagner să reușească să efectueze cu succes o retragere controlată din Bahmut, în termen de doar cinci zile, cu forțele ucrainene atacând în imediata vecinătate, fără a perturba eforturile Ministerului rus al Apărării de a se pregăti pentru a face față contraofensivelor ucrainene planificate. 

Este puțin probabil ca forțele Wagner să reușească o apărare adecvată sau să consolideze suficient câștigurile recente din Bahmut pentru a preveni contraatacurile ucrainene până la 25 mai, chiar dacă anunțul lui Prigojin privind retragerea Wagner este adevărat. 

Forțele ucrainene se află încă în Khromove și Ivanivske și atacă forțele rusești în Bahmut și în apropiere, artileria ucraineană putând încă ținti forțele rusești din Bahmut și din jurul acestuia.

Retragerea sub tirul inamicului este o sarcină extrem de dificilă pe care este puțin probabil ca forțele Grupului Wagner să o îndeplinească cu succes în intervalul de doar de cinci zile prevăzut de Prigojin.

Efectuarea unei manevre de înlocuiri pe front, în timp ce ucrainenii lansează atacuri, este una extrem de dificilă pe care forțele rusești vor avea, cel mai probabil, dificultăți în a o efectua chiar dacă Ministerul rus al Apărării ar fi de acord să o întreprindă. Pe parcursul luptelor de la Bahmut, unitățile Wagner au dat dovadă de o slabă coordonare cu forțele convenționale rusești, cu alte formațiuni neregulate subordonate Ministerului rus al Apărării și cu comandamentul militar rus - factori care ar împiedica o operațiune de înlocuire fără probleme. 

Este puțin probabil armata rusă să dispună de forțe suficiente pentru a înlocui Wagner la Bahmut și pentru a menține flancurile eliberate în intervalul de timp anunțat de Prigojin fără a recurge la o redistribuire de forțe rusești din alte zone. Declarația lui Prigojin cu privire la intenția de retragere ar putea fi doar o încercare grosolană de a induce în eroare forțele ucrainene în cazul unui contraatac.

Forțele convenționale rusești vor fi nevoite, cel mai probabil, să transfere oricum forțe suplimentare în direcția Bahmut, chiar și în cazul în care mercenarii Wagner rămân pe poziții. 

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din estul Ucrainei, colonelul Serhii Cherevaty, a precizat că forțele rusești continuă să transfere elemente aeropurtate, puști motorizate și forțe speciale pentru a întări flancurile din Bahmut, chiar dacă trupele Wagner rămân în orașul Bahmut.

Ministerul britanic al Apărării a raportat, de asemenea, că, probabil, comandamentul militar rus a redistribuit, în ultimele zile, mai multe batalioane pentru a întări Bakhmut, în ciuda faptului că dispune doar de câteva unități de luptă neangajate în acest moment, această redistribuire sugerând un angajament substanțial al conducerii ruse față de frontul de la Bahmut. Aceste forțe suplimentare ar putea, în principiu, să fie menite să participe la înlocuirea forțelor Wagner, tocmai anunțată de Prigojin, reducând, dar nu eliminând unele dintre provocările luate în considerare mai sus. Este însă mult mai probabil ca misiunea acestora să fie securizarea flancurile din Bahmut amenințate de contraofensiva ucraineană”.

CITEȘTE ȘI: A fost cucerit orașul Bahmut de ruși?

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.