VIDEO. O misterioasă brigadă de mii de soldați ucraineni, antrenată în Suedia, a revenit în Ucraina și ar urma să intre în luptă pe unele din cele mai impresionante tancuri din lume


VIDEO. O misterioasă brigadă de mii de soldați ucraineni, antrenată în Suedia, a revenit în Ucraina și ar urma să intre în luptă pe unele din cele mai impresionante tancuri din lume

„O brigadă ucraineană cu un efectiv cuprins între 3.000 și 5.000 de militari s-a antrenat în Suedia”, scrie publicația britanică The Times, preluată de defenseromania.ro care indică faptul că informația apare și în presa suedeză. 

Forțele armate suedeze nu au vrut să confirme sau să infirme pregătirea.

Personalul militar ucrainean care a fost pregătit de reprezentanți ai Forțelor Armate suedeze s-a întors în Ucraina în prima jumătate a lunii mai și urmează să ia parte la contraofensivă, precizează Expressen.

Informația a mai fost confirmată și de o altă sursă cu mare audiență care, miercuri seara, a fost în contact cu trimisul în Ucraina al Televiziunii publice suedeze (SVT), Bengt Norborg. 

Militarii ucraineni au fost instruiți pe tancul Stridsvagn 122 (versiunea suedeză a Leopard 2A5), mașina de luptă a infanteriei CV90 (Stridsfordon 90) și obuzierul autopropulsat Archer (calibru 155 mm), au mai precizat publicațiile suedeze.

US Defense News arată într-un clip postat pe canalul său de Youtube (videom mai jos) că Stridsvagn 122 este un tanc de luptă suedez bazat pe o variantă îmbunătățită a Leopardului 2 german. „Este un tanc impresionant care a fost folosit cu succes pe alte câmpuri de luptă și care va consolida puterea ofensivă a armatei ucrainene. Stridsvagn 122 este excelent pentru manevre și atacarea unor zone mari, cum este actualul câmp de luptă ucrainean”, mai precizează US Defense News.

Suedia a anunțat, în februarie, că va trimite Ucrainei 10 tancuri Stridsvagn-122 și sisteme antiaeriene Hawk și Iris-T. În ianuarie, autoritățile de la Stockholm au precizat că vor furniza Ucrainei 50 de blindate CV90 (armament principal un tun automat calibru 35 mm) și 12 obuziere autopropulsate Archer. 

În prezent, nu se știe exact numărul de tancuri Stridsvagn-122 care a fost livrat în Ucraina.

Sursele de mai sus nu au precizat dacă brigada pregătită de Forțele Armate suedeze face parte din cele anunțate recent de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar potrivit unor opinii ale specialiștilor, această mare unitate mecanizată ar putea deveni una dintre cele mai puternice din Ucraina, mai scrie defenseromania.ro. 

Reamintim că Suedia nu este încă membră a Alianței Nord Atlantice, Turcia blocând aderarea acesteia pe motiv că ar refuza extrădarea „teroriștilor” solicitați de Ankara. 

Imaginea din deschiderea acestui text este una de arhiva!



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.