Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani a demarat o procedură pentru a achiziționarea a șase WC-uri din lemn pentru mai multe secții rurale de poliție din județ, solicitând oferte de la firme de profil, scrie publicația Botoșăneanul.
În caietul de sarcini se precizează că în cadrul achiziției se dorește „confecționarea a șase unități clasice WC din lemn de rășinoase, cu dimensiunile de 120 cm x 120 cm x 220 cm, neracordabile la utilități”, ceea ce înseamnă că vor fi înlocuite toaletele vechi din fundul curții cu unele noi, dar cu aceeași structură.
Întreaga achiziție se ridică la suma de 9.000 de lei și este pentru șase posturi de poliție rurale din județul Botoșani. „S-a luat decizia achiziției de lucrări de confecționare și înlocuire unități WC din lemn de rășinoase, pentru înlocuirea celor existente, degradate”, se mai arată în procedură.
În județul Botoșani sunt funcționale 71 de sedii de poliție rurale și aproape toate au toalete în „fundul curții”. Sunt practic construcții din lemn neracordate la utilități și care, mai ales pe timpul verii, emană un miros pestilențial, mai scrie botonaneanul.ro.
Pe de altă parte, luna trecută, în dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au intrat două autospeciale de poliție nou-nouțe, marca BMW 320i xDrive. În valoarea de cel puțin 33.000 euro bucata, acestea vor fi folosite de polițiștii de la Rutieră.
Reamintim că achiziționarea celor 600 de automobile BMW de către Poliția Română a făcut obiectul mai multor dezvăluiri de presă, având în vedere relația de prietenie dintre președintele Klaus Iohannis, liderul de facto al PNL, și Michael Schmidt, fondatorul companiei Automobile Bavaria. Sunt suspiciuni temeinice că a fost vorba despre o achiziție cu dedicație pentru firma lui Schmidt.
În luna martie, siteul Europa Liberă scria că Parchetul European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, și Direcția Națională Anticorupție fac investigații privind contractul încheiat de Poliția Română și Automobile Bavaria.
La solicitarea redacției Europa Liberă, Poliția Română a precizat că „a pus la dispoziția Parchetului European toate documentele relevante cu privire la această achiziție”. Poliția Română a încheiat contractual cu Automobile Bavaria într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană, și de aceea Parchetul European poate face cercetări.
Cumpărarea mașinilor face parte dintr-un program mai amplu de dotare a Poliției, finanțat din bani proveniți de la Uniunea Europeană.
În cazul de față, este vorba despre o tranzacție de 98 de milioane de lei fără TVA, respectiv aproximativ 20 de milioane de euro.