VIDEO. Demență politică. George Simion despre fata cu gloanțe: „Voia să-și facă mărgele”. Liderul AUR râde de agresiunea împotriva lui Ludovic Orban, înjurat și lovit de protestatari auriști


VIDEO. Demență politică. George Simion despre fata cu gloanțe: „Voia să-și facă mărgele”. Liderul AUR râde de agresiunea împotriva lui Ludovic Orban, înjurat și lovit de protestatari auriști

„Erau folosite, ruginite. O să vină la conferința de presă și o să explice. Ce vreau să spun este că nu putea să rănească pe nimeni, nu era o amenințare. (...) Probabil că fata voia să-și facă mărgele sau breloc din ele”, a spus George Simion într-un podcast realizat, miercuri, la scurt timp după incidentele de la Palatul Parlamentului de publicația Evenimentul Zilei. 

Precizările lui Simion, liderul extremiștilor AUR, care au recurs inclusiv la violență și amenințări în timpul protestului organizat tot miercuri la Parlament (detalii AICI), l-au determinat pe realizatorul Ionuț Cristache, zis și „Sărmăluță”, să exclame „Doamne ferește! Suntem pe real acum?! Ce mărgele, domle? Bă, suntem nebuni?”. VIDEO mai jos, de la minutul 24.

„Domle, asta nu e muniție de război. Astea nu-s gloanțe. Stați un pic, să nu cădem în propaganda asta. Să vedem. Dar asta mie mi se pare o manipulare sau o înscenare, nu știu dacă i le-a pus cineva, să vedem”, a mai spus Simion, înainte ca tânăra, Ariadna Cîrligeanu, 22 de ani, să precizeze într-o conferință de presă susținută alături de grupul AUR că primise gloanțele, în urmă cu câteva zile, cadou de ziua sa de naștere. 


 

Liderul AUR a revenit, joi seară, cu noi precizări pe această temă într-un video postat pe pagina sa, acuzând, în special televiziunile, că au făcut „manipulare de manual” cu „niște bucăți metalice și au spus: armament rusesc!” (Simion s-a referit la intervenția realizatorului Antena3 Radu Tudor în care acesta comentase incidentul de la Parlament afirmând că ar fi vorba despe muniție de război). VIDEO mai jos

În aceeași intervenție video, Simion îl ironizează, foate bine dispus, și pe Ludovic Orban care a fost agresat, tot miercuri (Podul a relatat AICI), de protestatari AUR. 

Amuzant este că am găsit bucățica asta de discurs a lui Ludovic Orban care se plânge acum că i s-a dat la picioare, deși era foarte zâmbitor așa printre oameni, probabil gândindu-se că se ducea să facă o baie de mulțime”, a mai  spus Simion, referindu-se la faptul că, într-un discurs susținut în 2018, în plin asalt PSD asupra justiției (asalt împotriva căruia George Simion nu a protestat niciodată), Ludovic Orban își îndemna colegii de la PNL să „dea” cu parul în PSD, îndemnul, fiind, de fapt, o metaforă în sensul opririi cârdășiilor și blaturilor pe care liberalii din teritoriu le făceau în mod tradițional cu pesediștii (și care astăzi sunt la vedere, concretizate în infama coaliție USL, în ciuda diferențelor importante de ideologie între cele două partide. De fapt, ideologia a devenit irelevantă având în vedere apucăturile de bază ale celor două formațiuni). VIDEO mai jos!

Pentru că Simion nu contextualizează mesajul lui Orban de atunci, îl redăm aici pentru a înțelege mai bine ce a vrut să spună fostul lider liberal în 2018: „Nu mai vreau să se facă opoziţie numai la nivel naţional sau unii lideri judeţeni să facă opoziţie, dar numai cu mesaje legate de palierul naţional. Vreau să văd fiecare lider judeţean cum dă cu parul în preşedintele Consiliului Judeţean PSD, în primarul PSD, în prefectul PSD, în toţi şefii de deconcentrate. Cine nu are puterea să abandoneze de-acum, să-l lase pe altul mai puternic şi mai curajos!. (...) Trebuie să lăsăm deoparte agendele personale. Cea mai bună modalitate ca obiectivul tău de carieră să fie realizat este să fii într-un partid puternic, care câştigă alegerile. Trebuie să pună toţi osul la treabă, nu numai unii să ducă greul bătăliei, în timp ce alţii stau binişor şi se uită, aşteptând eventual să-şi rupă gâtul cei care se bat pentru partid”.

Într-un mesaj postat, joi, pe pagina sa de Facebook, Orban a precizat cu privire la incidentele de miercui: „Nu doresc nimănui să treacă prin ce am trecut eu ieri. Însă trebuie să fiți conștienți că riscul ca acest lucru să se întâmple și altora este în creștere.

Bunul simț, decența, politețea, buna cuviință, respectul față de celălalt, polemica bazată pe argumente sunt din ce în ce mai firave în dezbaterea publică. Locul lor este luat de tupeu, obrăznicie, minciună, manipulare, injurii, acuze nefondate, amenințări, violență verbală, incitare la ură și, în ultimă instanță, chiar de recursul la violență fizică.

Există un pericol real să ajungem în situația în care dreptatea să fie făcută cu pumnul. Acest val de ură, de violență, de fanatism care se ridică nu poate fi oprit decât de reacția oamenilor care au bun simț, 7 ani de acasă, educație, civilitate.”
 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.