VIDEO. Complicitatea AUR - Jandarmerie. Ludovic Orban nu a fost lăsat să intre în Parlament de către jandarmi care l-au expus astfel furiei manifestanților. „Am fost scuipat, lovit cu un băț, lovit cu piciorul” / Dan Tănasă a întrerupt declarațiile lui Orban, zbierând că minte / În apărarea fostului șef al PNL a sărit un reporter de la RTV, spunând că agresiunea protestatarilor a fost filmată


VIDEO. Complicitatea AUR - Jandarmerie. Ludovic Orban nu a fost lăsat să intre în Parlament de către jandarmi care l-au expus astfel furiei manifestanților. „Am fost scuipat, lovit cu un băț, lovit cu piciorul” / Dan Tănasă a întrerupt  declarațiile lui Orban, zbierând că minte / În apărarea fostului șef al PNL a sărit un reporter de la RTV, spunând că agresiunea protestatarilor a fost filmată

Ludovic Orban, fost premier din partea PNL, în prezent lider al formațiunii Forța Dreptei, a povestit tot filmul incidentului  produs, miercuri dimineață, între el și protestari de la AUR, în zona Palatului Parlamentului, după ce jandarmii nu i-au dat voie să intre în clădire, recomandându-i, prin gard (video mai jos), să folosească intrarea de la Senat, dar fără a-i asigura protecție, deși spiritele manifestanților erau deja încinse. 

PODUL a scris AICI despre lidera de la AUR care a încercat să intre în Parlament, tot miercuri dimineață, având asupra sa mai multe gloanțe. 

Un alt deputat de la UDMR, Csoma Botond, a relatat și el, ulterior, un incident cu protestatari AUR, unul dintre manifestanți urlând că ar trebui să-i fie luat „gâtul”. „Afară cu UDMR. Luați-i gâtul!”, ar fi zbierat protestatarul. Deputatul a precizat că nu a fost agresat fizic, dar a fost înjurat și jignit.

Potrivit unor relatări ulterioare, și deputatul Darius Pop de la AUR a făcut referire la „cuțite”, afirmând: „Aveți noroc că și-au lăsat toți cuțitele acasă”. Potrivit declarației de avere din 2020, la preluarea mandatului, Darius Pop, 28 de ani, avea zero venituri și zero bunuri pe numele său. Presa a scris, la un moment dat, că Darius Pop distribuia în rețelele de socializare mesaje în care i se adresa lui George Simion, președintele AUR, cu apelativul „Căpitanul”, formulă folosită în trecut de legionari la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, șeful Gărzii de Fier.

Ludovic Orban: „Am fost obligat din cauza acestei situații (protestul AUR, n.red.) să merg de-a lungul străzii Izvor spre Bulevardul Libertății. Am fost, în primă fază, lăsat în pace până când au început să apară agitatori...trebuie să știți că majoritatea celor care sunt acolo sunt membri aduși de AUR și chiar au parlamentari și șefi de organizații care stau în rândul activiștilor AUR și care le dictează comportamentul. Singura excepție și pe care trebuie s-o evidențiez este un coleg din AUR, Antonio Andrușceac, care a încercat să-i convingă pe manifestanți să nu mă agreseze și cred că și-a luat-o și el. Acolo s-a întâmplat ceva inacceptabil. Asta nu este democrație. (...) Dar ce se întâmplă cu acești așa-ziși susținători ai AUR este inacceptabil pentru o democrație...

Am fost scuipat, lovit cu un băț de la steag, lovit cu piciorul ca să nu se vadă pe cameră, înjurat, insultat în cele mai grobiene feluri. În plus, era evident că erau oameni acolo care erau agitatori și care îi incitau pe alții la o atitudine agresivă. Trebuie să precizez foarte clar: ei manifestează împotriva unor proiecte de lege, iar eu am anunțat public, acum 2-3 săptămâni că nu susțin aceste proiect de lege, eu sunt parlamentar de opoziție, nu mai am niciun fel de legătură cu puterea. Este foarte grav. Acești indivizi nu au nicio treabă cu legea, cu respectul față de cetățeni, ei sunt în stare să lovească, să înjure, să insulte pe oricine are altă părere decât părerea lor, sunt în stare să înjure pe oricine are chiar o părere similară cu a lor. Nu se poate așa ceva într-o democrație. Din păcate, ce se întâmplă astăzi este și din cauza puterii și a modului nedemocratic în care este condusă România”.


 

 

Declarația de presă a lui Ludovic Orban a fost întrerupt de vociferările lui Dan Tănasă, cel mai slobod la gură și mai agresiv deputat al AUR, implicat în nenumărate astfel de incidente cu parlamentari de la alte fomațiuni. 

Tănasă: „Nu ați fost agresat. Sunt doar minciuni pe care le poferați în spațiul public. Văd că sunteți întreg, n-aveți nimic...” 

Orban: „O regulă de bun simț spune...”

Tănasă: „O regulă de bun simț este să nu veniți atât de aproape de mine, să nu intrați în spațiul meu intim...O regulă de bun simț este să nu mințini...Nu mințiți!” 

Orban: „Există filmări, există lucruri clare, există jandarmi care au asistat și care au trebuit să intervină în momentul în care am fost agresat...”

Tănasă: „Sunteți de 33 de ani în politică, nu se leagă nimic de numele dvs în politică și trebuie să înțelegeți că oamenii suntt frustrați...lăsați-i pe cei de la AUR, spuneți-ne ce ați făcut în politică...”

Orban: „Comportamentul acestui deputat reflectă lipsa de educație, lipsa de civilizație, lipsa de respect față de respect față de democrație a celor care reprezintă AUR-ul și a celor care au fost, de fapt, incitatorii acestor tipuri de manifestații care degenerează în agresiuni...Cel care trolează în spatele meu se comportă exact ca oamenii de afară și determină comportamente similare...”

Tănasă: „Da ce-are comportamentul meu?”

Orban: „Și eu sunt în opoziție, și eu sunt împotriva actualei guvernări, și eu am puncte de vedere foate precise și foarte clar exprimate, dar niciodată nu voi apela la astfel de manifestații în care să inciți oamenii la agesiune verbală, fizică, la înjurături, la scuipături...

Tănasă: „V-ați scos certifificat medico-legal? Ați făcut plângere?”

Orban: „Dacă astfel de oameni care sunt deputați și care în mod normal ar trebui să respecte reguli elementare, vin și pur și simplu opresc o conferință de presă a unui alt coleg...”

Tănasă: „Am înțeles că mințiți și am venit să vă spun că mințiți...Ați depus plângere la poliție? V-ați scos certificat...”

România TV (reporter): „Domnule Tănasă, noi, de la România TV, avem imagini cu domnul Orban scuipat și impins de către protestatari...”

Tănasă: „Domnul Orban este în politică de 33 de ani...”

România TV: „Și trebuia să fie scuipat?...”

Tănasă: „Nu, fără doar și poate că nu...da există o frustrare....vă rog să nu-mi spuneți unde și cum să stau...Mulțumesc...” Și a plecat fără să mai continue declarațiiile.

 


 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.