9 mai: două lumi paralele


9 mai: două lumi paralele

O catastrofă precum cea din cel de-Al Doilea Război Mondial poate fi punct de plecare, de înnoire și refondare a unei societăți și a lumii. Sărbătorile reale, religioase în profunzimea nu mereu conștientizată sau adusă la lumină, au la bază un eșec sau un sacrificiu, un mai puțin care face posibil ceva-ul de acum. Declarația lui Schuman vine să încheie un ciclu istoric prin care scăderile și ororile nu sunt uitate, ci luate ca motivație permanentă de a nu le repeta sau favoriza revenirea. Ziua Europei este și avertisment: ce am pune în loc, cine și cum ar umple golul?

La Moscova, aceeași zi sărbătorește victoria unei dictaturi asupra alteia, de unde și marea confuzie. Cine este împotriva Rusiei de azi este împotriva URSS-ului care a dus, împreună cu Aliații, la înfrângerea Germaniei hitleriste. Faptul că azi crimele de ieri nu obligă moral reprezintă linia de credit prin care alte crime sunt posibile în continuare. Ziua Europei este, astfel, tot un avertisment: venim peste voi dacă voi veniți, cultural și prin NATO, către noi. 

Slava și păzea!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.