Oficialii de la Kremlin jubilează. Scholz transmite Ucrainei să nu folosească armele NATO pentru a ataca teritoriul Rusiei


Oficialii de la Kremlin jubilează. Scholz transmite Ucrainei să nu folosească armele NATO pentru a ataca teritoriul Rusiei

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că există restricții cu privire la modul în care armele furnizate de Occident Ucrainei ar trebui să fie folosite de forțele Kyivului.

"Este foarte important pentru noi ca armele pe care le furnizăm și cu care Ucraina se apără să nu fie folosite pentru a ataca teritoriul Rusiei", a menționat Scholz.

În aprilie, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, își exprimase acordul ca Ucraina să efectueze operațiuni pe teritoriul rus "pentru a întrerupe rutele de aprovizionare", "atât timp cât orașele, civilii, obiectivele civile nu sunt atacate".

Tot luna trecută, SUA au declarat că sprijină atacurile ucrainene în regiunea Donbas și Crimeea, deoarece acestea se află sub ocupație rusă. Cu toate acestea, America nu a încurajat atacurile în afara teritoriului Ucrainei, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Ca reacție la declarația lui Scholz, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a zis marți că Germania nu are nicio modalitate de a se asigura că armele sale nu sunt folosite asupra teritoriului Rusiei. 

Cancelarul german mai menționase luni că există un consens în Occident ca sprijinul acordat Kyivului să nu ducă la o escaladare sau o confruntare între NATO și Rusia. Merită reamintit totodată că Scholz a fost criticat la începutul războiului pentru tergiversarea furnizării Ucrainei a câtorva arme esențiale, cum ar fi tancurile Leopard 2. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.