Planul de recuperare/dezocupare a Crimeei, expus la detaliu de experți americani / Etapele contraofensivei ucrainene care va aduce înapoi peninsula furată de Rusia, dar și restul teritoriilor ocupate de invadatori


Planul de recuperare/dezocupare a Crimeei, expus la detaliu de experți americani / Etapele contraofensivei ucrainene care va aduce înapoi peninsula furată de Rusia, dar și restul teritoriilor ocupate de invadatori

„Crimeea va fi eliberată. Nu mai există alternativă pentru noi", a declarat Tamila Tașeva, reprezentantul principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru peninsula de la Marea Neagră, la Kiev, în aprilie, vorbind despre planul ucrainean de măsuri prioritare care trebuie adoptate într-o Crimee eliberată de sub ocupație.

Comentariile oficiale au fost făcute pe fondul șanselor tot mai mari ca promisiunea lui Zelenski de vara trecută privind anularea anexării ilegale a Crimeei de către Rusia să fie pusă în aplicare, scrie Newsweek (ediția în limba engleză). 

Înaintea contraofensivei Ucrainei și la mai bine de 14 luni de când liderul rus Vladimir Putin a decis să invadeze țara vecină, reprezentanții Kievului au adoptat o retorică total schimbată în privința modului în care țara devastată de război poate recâștiga controlul asupra teritoriului anexat.

Tașeva a precizat în cadrul unui grup de experți că Zelenski a instruit deja oficialii cu privire la modul în care trebuie să acționeze „imediat după dezocuparea Crimeei".

Rușii se pregătesc, de asemenea, pentru posibilitatea că Pensinula să devină curând parte a frontului.

Cel puțin așa sună declarațiile făcute pentru Newsweek de mai mulți experți americani, printre care și colonelul în rezervă al corpului de pușcași marini al SUA, Mark Cancian, consilier senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), care a indicat că au fost observate pregătiri intense de-a lungul coastei peninsulei și la baza navală rusească din Sevastopol în ultimele săptămâni. 

CITEȘTE ȘI: Ofensiva de iarnă a Rusiei în Ucraina, un real dezastru. Moscova a pierdut peste 100.000 de militari în numai cinci luni / Prigojin amenință că-și retrage mercenarii din luptă

Recucerirea Crimeei este posibilă, dar nu va fi ușoară și s-ar putea să nu se întâmple atât de repede pe cât se speră, a spus mai Cancian, care a apreciat că Ucraina va lansa probabil o serie de ofensive pe o perioadă mai lungă de timp pentru a-și recupera teritoriile ocupate: regiunile Donețk și Lugansk, Herson, Zaporojie și Crimeea.

„Nu va fi doar o singură ofensivă care îi va mătura pe ruși. (Ucrainenii) Vor lansa această ofensivă, va dura o lună, apoi va atinge un punct culminant", a declarat Cancian, folosind un termen militar care denumește punctul în care o unitate este prea solicitată sau epuizată pentru a-și continua înaintarea.

„Și apoi va exista o fază de reconstrucție pentru a lansa următoarea defensivă, poate la sfârșitul verii. Veți vedea această dinamică desfășurându-se, un atac, câștigarea unui teritoriu, oprirea, reconstrucție, un nou atac etc ", a explicat expertul. 

„Este o dinamică pe care am văzut-o în Războiul Civil Spaniol, care a durat doi ani și jumătate. Tabăra învingătoare a lansat o serie de ofensive, fiecare dintre acestea soldându-se cu capturarea de teritoriu".

Generalul-locotenent în retragere Stephen Twitty, fost comandant adjunct al Comandamentului European al SUA și Distinguished Fellow la Center for European Policy Analysis (CEPA), a fost de acord cu perspectiva prezentată de Mark Cancian, precizând că este vorba de peste 1200 km de frontieră disputate de Rusia și Ucraina.

„Nu îi văd pe ucraineni încercând să atace pentru a lua dintr-o dată toate cele 800 de mile (1200 km) de frontieră, de la Donbas și Herson până în Crimeea", a declarat Twitty pentru Newsweek. 

„Ceea ce remarc este că ucrainenii iau porțiuni mici de teren, așa cum au făcut și vara trecută... o serie de operațiuni ofensive în loc de o operațiune ofensivă uriașă, pe scară largă".

Prima linie de atac a Ucrainei într-o încercare mai amplă de a elibera Crimeea va implica probabil utilizarea dronelor, a declarat pentru Newsweek Samuel Bendett, membru senior adjunct și consilier la Center for a New American Security.

„Dronele vor constitui primul val de atac, iar rușii sunt foarte îngrijorați de acest lucru... acesta ar fi un atac pe scară largă, iar rușii nu vor avea altă opțiune decât să încerce să se apere împotriva acestor drone", a declarat Bendett.

Ucraina sondează de luni de zile apărarea aeriană rusă din Crimeea prin trimiterea de drone aeriene, a declarat Bendett, adăugând că recuperarea Crimeei este "cu siguranță o prioritate pe agenda ucraineană".

Nivel galben de amenințare teroristă este în vigoare în unele regiuni ale Crimeei din 11 aprilie 2022, la câteva săptămâni după ce a început invazia pe scară largă a lui Putin în Ucraina. 

De asemenea, rapoartele privind exploziile din peninsulă sunt din ce în ce mai frecvente.

Pe 24 aprilie și ulterior pe 29 aprilie, Crimeea a fost zguduită de explozii importante, ultima dintre cele fiind urmată și de un incendiu devastator la terminalul petrolier din Sevastopol. 

Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, susținut de Moscova, a declarat pe canalul său Telegram că flota rusă din Marea Neagră a respins un atac cu două drone maritime. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru atacurile cu drone din ultimele zile.

Cu câteva luni mai devreme, Serghei Aksionov, politicianul rus care ocupă funcția de șef al Crimeei anexate de Rusia din 2014, a declarat pentru agenția de știri de stat rusă Tass că dronele ucrainene reprezintă cea mai mare amenințare pentru peninsulă.

„Ucraina începe, de asemenea, să alimenteze dronele militare cu rază de acțiune mai lungă, iar Rusia este îngrijorată", a continuat el.

Samuel Bendett a explicat că Rusia este îngrijorată că Ucraina va folosi un număr mare de drone pentru a copleși apărarea aeriană rusă și pentru a-i forța pe ruși să își folosească muniția pentru a încerca să le doboare. Aceste atacuri cu drone vor expune pozițiile rusești și vor fi urmate de atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune. 

Anton Gerașchenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a declarat pentru Newsweek în februarie că actualul conflict este „un război al dronelor".

„Acestea reprezintă o super armă aici", a spus el. În plus, dronele, a adăugat Gerașchenko, costă "mult mai puțin" decât tancurile și permit Ucrainei să distrugă forțele rusești „la distanțe mari, fără a intra în contact direct de luptă".

Asediu prelungit

Mark Cancian a apreciat că va exista un „asediu extins" în cadrul tentativei ucrainene de a recuceri Crimeea.

„La preluarea Crimeei, m-aș gândi la aceasta ca la un asediu, nu ca la un atac", a spus el.

Ucraina va încerca să rupă Crimeea de partea continentală rusă, să elimine podul strategic vital al Strâmtorii Kerch, care leagă Rusia de Crimeea, și „să tragă de timp astfel încât păstrarea ei de către ruși să devină imposibilă".

„Va fi greu, dar este posibil", a mai spus Cancian. „Este mai posibil acum, pentru că armata ucraineană a câștigat mult echipament, experiență și pregătire. Toate astea i-ar ajuta enorm dacă ar vrea să recupereze Crimeea".

Prevenirea reaprovizionării

Twitty a declarat că, la un moment dat, Ucraina va trebui să ia măsuri pentru a împiedica Rusia să reaprovizioneze Crimeea, „fie că este vorba de logistică sau de trupe".

„Ucrainenii speră ca, în cele din urmă, să ajungă până la țărm și apoi să îl asedieze, să distrugă podul, să tragă cu luneta în bărcile care vor încerca să reaprovizioneze Crimeea, să atace instalațiile militare timp de săptămâni sau luni înainte de a încerca un atac terestru", a spus Cancian.

Pentru a păstra Crimeea însă, Ucraina va trebui să trimită trupe la sol în întreaga peninsulă, a mai spus Twitty.

„Nu o poți ține decât dacă ești capabil să pui trupe pe pământul Crimeei. Dacă nu poți ajunge cu trupe acolo, atunci e clar că nu ai cum să o păstrezi", a mai precizat Twitty.

Acesta este motivul pentru care fostul comandant adjunct al Comandamentului European al SUA consideră că Ucraina nu ar trebui să facă din recucerirea Crimeei prima etapă a viitoarei sale ofensive.

„Din punctul meu de vedere, ei nu au capacitatea de foc cu rază lungă de acțiune pentru a izola Crimeea, iar capacitatea lor navală nu este construită pentru a proteja Crimeea”.

„De aceea, eu pledez pentru efectuarea de operațiuni ofensive succesive până când sunt create condițiile, astfel încât să te poți concentra total asupra Crimeei pentru a-i distruge pe ruși, pentru a izola și cuceri peninsula", a adăugat Twitty.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak este încrezător că trupele țării sale vor fi în Crimeea în doar cinci luni.

„Cu siguranță, într-un timp foarte scurt, din punct de vedere istoric este vorba de foarte puțin timp, în șase sau cinci luni sau în cel mult șapte luni, vom fi în Crimeea", a declarat el într-un interviu acordat la începutul lunii aprilie.

„Poate că pare mult prea optimist, dar este un optimism verificat matematic. Repet încă o dată, Rusia nu are suficiente resurse pentru a stăpâni situația. Logica războiului este absolut evidentă...”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.