Sinistru: Ministerul Sănătății din Danemarca a anunțat că din 2024 danezii care au împlinit vârsta de 60 de ani pot renunța la resuscitare după un stop cardiac


  • ACP
  • Apr 14, 2023 16:33
  • 1620
Sinistru: Ministerul Sănătății din Danemarca a anunțat că din 2024 danezii care au împlinit vârsta de 60 de ani pot renunța la resuscitare după un stop cardiac

În acest moment, în Danemarca pot renunța la resuscitare numai cei care urmează un tratament greu sau au o boală gravă, dar odată cu intrarea în vigoare a noii hotărâri oricine poate avea opțiunea de renunțare începând de la vârsta de 60 de ani. 

„Trebuie să respectăm propria alegere a individului, iar dacă un cetățean de peste 60 de ani nu dorește să fie resuscitat după un stop cardiac, opinia mea e că trebuie să acceptăm această dorință”, a spus despre sinistra hotărâre ministrul Sănătății, Sophie Løhde. 

Astfel, din 2024 personalul de pe ambulanțe, medicii și personalul sanitar, vor vedea în rețeaua informatică dacă încercările de resuscitare ale unui danez aflat în stop cardiac sunt sau nu selectate, pentru a știi dacă să intervină sau nu, conform publicației Kristeligt Dagblad. 

Hotărârea guvernului danez a fost luată ca o consolidare a dreptului la autodeterminare, după mai multe relatări în media despre oameni în vârstă care spun că le este frică să ajungă asemeni unor legume în urma resuscitării. 

Recent a apărut în presa daneză o femeie de 81 de ani, Kirsten Andersen din Hadsten, cu un tatuaj pe piept cu textul „nu va fi resuscitată”, explicația ei fiind că cel mai rău coșmar pentru ea este să fie resuscitată după un stop cardiac și să nu mai fie ea însăși. 

Asociația Medicală și Asociația Inimii avertizează însă împotriva propagării temerii că procedurile de resuscitare duc întotdeauna la o stare vegetativă. Președintele comitetului de etică al Asociației Medicale, Klaus Peder Klausen, spune că oamenii trebuie să-și amintească faptul că, în cele mai multe cazuri, subiecții își revin foarte bine după procedurile de resuscitare. 

Cercetătorul Gunnar Gislason de la Heart Association consideră că limita de vârstă de 60 de ani este prea mică pentru renunțarea la procedurile medicale. 

„Mulți oameni în vârstă de 60 de ani sunt sănătoși și în formă. Marea majoritate a oamenilor aflați la acea vârstă au o viață bună după stopul cardiac”, a explicat Gislason, adăugând că trei din patru oameni se întorc la locul de muncă după o resuscitare în urma stopului cardiac. 

Gislason face acum apel la autorități ca înainte de intrarea în vigoare a modificării legii să lanseze o campanie de informare pentru întreaga populație, astfel încât să se asigure că martorii unui stop cardiac acționează în toate cazurile. 

"Nimeni nu trebuie să se abțină să intervină în cazul unui stop cardiac, de teamă că încercările de resuscitare sunt excluse", avertizează Gunnar Gislason – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.