The Washington Post continuă să publice și să comenteze informații din documentele „strict secrete” ale Pentagonului, scurse în rețelele de socializare, într-unul dintre articolele pe această temă dezvăluind că serviciile de informații americane au evaluat că apropiata contraofensivă a forțelor militare ucrainene în teritoriile ocupate de Rusia riscă să eșueze și să nu atingă „obiectivele inițiale” fixate de Kiev, întrucât Ucraina se confruntă cu dificultăți în ce priveşte strângerea unui număr suficient de trupe, lipsa muniţiei şi echipamentelor.
Etichetată ca fiind „strict secretă", evaluarea pesimistă datează de la începutul lunii februarie şi avertizează asupra unor „deficite semnificative în ceea ce priveşte generarea şi susţinerea forţelor" ucrainene şi asupra probabilităţii ca o astfel de operaţiune să aibă ca rezultat doar „câştiguri teritoriale modeste". Este o diferenţă marcantă faţă de declaraţiile publice ale administraţiei Biden cu privire la vitalitatea armatei ucrainene şi este posibil să-i încurajeze pe criticii care consideră că Statele Unite şi NATO ar trebui să facă presiuni pentru o soluţionare negociată a conflictului, comentează The Washington Post, potrivit news.ro.
Documentul prevede doar un succes modest în viitoarea contraofensivă ucraineană și indică faptul că strategia Kievului se învârte în jurul revendicării zonelor contestate din est, în timp ce în sud eforturile ar viza încercarea de a rupe puntea terestră a Rusiei către Crimeea, pe care Moscova o foloseşte acum ca rută de aprovizionare pentru forţele sale din interiorul Ucrainei. Puterea armatei ruse şi „deficienţele ucrainene de durată în ceea ce priveşte pregătirea şi aprovizionarea cu muniţii probabil că vor îngreuna progresul şi vor creşte numărul victimelor în timpul ofensivei", se arată în documente.
Evaluarea se bazează pe informaţii furnizate atât de surse umane, cât şi "de semnal" - adică interceptări electronice şi de comunicaţii ale CIA şi NSA.
Biroul Directoratului pentru Informaţii Naţionale, care se pare că a produs documentul scurs, a refuzat să comenteze, la fel şi Consiliul pentru Securitate Naţională, iar Departamentul Apărării a refuzat să discute despre conţinutul documentului, menţionează The Washington Post.
Dincolo de documentul scurs, oficiali americani au declarat că perspectivele unui rezultat modest al contraofensivei ucrainene de primăvară au fost întărite şi de o evaluare clasificată a Consiliului Naţional de Informaţii. Această evaluare, comunicată recent unui grup restrâns de persoane din Congresul SUA, a constatat că este puţin probabil ca Ucraina să recucerească atât de mult teritoriu precum a reuşit toamna trecută, au declarat pentru Washington Post surse informate despre acest subiect.
În săptămânile care au trecut de la redactarea documentului dezvăluit de The Washington Post, oficialii americani au purtat discuții cu liderii ucraineni pentru a se asigura că ambițiile Kievului pentru ofensivă corespund capacităților sale, au declarat oficiali americani care, ca și alții intervievați în privința acestuia raport, au vorbit sub protecția anonimatului despre acest subiect sensibil.
Un schimb de opinii la nivel înalt a avut loc la mijlocul lunii martie, în timpul unei convorbiri telefonice între generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Întrunit, Jake Sullivan, consilierul președintelui pentru securitate națională, secretarul apărării Lloyd Austin și omologii lor ucraineni.
Oficialii americani au organizat, de asemenea, silumări cu machete împreună cu liderii militari ucraineni pentru a anticipa cum ar putea avea loc diferite scenarii ofensive și care ar fi consecințele răspândirii unui număr de forțe insuficient, a precizat un oficial. Acest lucru ar putea întinde prea mult liniile de aprovizionare, ceea ce ar face dificilă menținerea teritoriilor recucerite în timp ce s-ar încerca să se avanseze în zonele ocupate.
Toate părțile au plecat de la aceste discuții cu sentimentul că Ucraina începe să înțeleagă limitele a ceea ce poate obține în cadrul apropiatei contraofensive și că se pregătește în consecință, au declarat oficialii americani.
Context. Documentele la care face referire articolul publicat de The Washington Post au fost publicate, în luna martie, pe platforma de socializare Discord, potrivit unor capturi de ecran analizate de CNN. Foto la finalul textului.
Acestea conțin fotografii ale unor documente mototolite așezate peste reviste și înconjurate de alte obiecte aleatorii, precum pungi cu fermoar și lipici Gorilla Glue. Ca și cum acestea ar fi fost împăturite în grabă și băgate într-un buzunar înainte de a fi scoase dintr-un loc sigur, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu acest tip de documente.
Un purtător de cuvânt al Discord a precizat duminică, într-o declarație, că reprezentanții rețetei de socializare cooperează cu forțele de ordine în cadrul unei anchetei.
Documentele descoperite vinerea trecută poartă, toate, marcaje clasificate, unele strict secrete - cel mai înalt nivel de clasificare.
Ulterior, acestea au apărut și pe alte platforme de socializare (Twitter, 4chan și Telegram).
Nu este clar cine se află în spatele scurgerilor de informații și de unde, mai exact, provin acestea.
CNN a analizat 53 de documente care au făcut obiectul scurgerilor de informații, toate acestea părând să fi fost create între jumătatea lunii februarie și începutul lunii martie.
Documentele conțin o gamă largă de informații strict secrete - oferind o persepectivă rară asupra modului în care SUA își spionează aliații și adversarii.
Unele dintre documente, despre care oficialii americani spun că sunt autentice, expun amploarea spionajului american în cazul unor aliați cheie, inclusiv Coreea de Sud, Israel și Ucraina.
Altele dezvăluie gradul în care SUA a penetrat Ministerul rus al Apărării și organizația de mercenari ruși Wagner Group, în mare parte prin intermediul comunicațiilor interceptate și al surselor umane, care ar putea fi acum întrerupte sau puse în pericol grav (având în vedere cum îi pedepsesc mercenarii pe infiltrați sau trădători).
Alte documente expun (ca și cel invocat mai sus) vulenerabilități cheie în privința armamentului ucrainean, a apărării aeriene, precum și mărimea și pregătirea batalioanelor într-un moment critic al războiului, când forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă împotriva rușilor - și chiar în momentul în care SUA și Ucraina începuseră să dezvolte o relație de mai mare încredere reciprocă în ceea ce privește schimbul de informații.
Un document dezvăluie faptul că SUA l-a spionat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acest lucru nu este surprinzător, a opinat o sursă apropiată de Zelenski, dar totuși oficialii ucraineni sunt profund frustrați de această scurgere de informații. Sursa a mai precizat că pentru CNN că Ucraina a modificat deja unele dintre planurile militare din cauza scurgerii de informații.
Alte documente par să se concentrează pe probleme de apărare și securitate din Orientul Mijlociu, precum și din regiunea indo-pacifică.
Departamentul de Justiție a lansat o investigație privind scurgerea de documente, iar Departamentul Apărării analizează, de asemenea, problema.
„Departamentul Apărării continuă să analizeze și să evalueze validitatea documentelor fotografiate care circulă pe siteurile de socializare și care par să conțină materiale sensibile și clasificate", a declarat Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, într-o declarație făcută în weekend. „Este vorba desper un efort interinstituțional, axat pe evaluarea impactului pe care aceste documente fotografiate l-ar putea avea asupra securității naționale a SUA și asupra aliaților și partenerilor noștri."
Singh a adăugat că oficialii americani au vorbit cu aliații și partenerii în weekend în legătură cu scurgerea de informații și au informat "comisiile relevante din Congres".