Oleksii Danilov: „Cel mult cinci persoane de pe planetă știu unde și când va începe contraofensiva Ucrainei împotriva invadatorilor”


Oleksii Danilov: „Cel mult cinci persoane de pe planetă știu unde și când va începe contraofensiva Ucrainei împotriva invadatorilor”

Oleksii Danilov, șeful Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina (foto jos), precizează într-un interviu pentru Radio Svoboda (Radio Europa Liberă) că nu mai mult de cinci persoane din lume cunosc, la ora actuală, locul și momentul în care va începe contraofensiva Forțelor Armate Ucrainene împotriva invadatorilor ruși. 

Întrebat dacă vor exista declarații publice cu privire la, de exemplu, la data începerii strategiei de contraofensivă a Ucrainei, Danilov a răspuns: „Pot spune că astăzi există un număr foarte limitat de persoane care dețin informații despre unde, când și cum vor fi inițiate anumite acțiuni..Între trei și cinci persoane din lume știu detalii...

Iar atunci când unii fac anumite afirmații, țineți cont de faptul că s-ar putea să nu fie adevărate. Informațiile despre acțiunile militare complexe sunt cunoscute inițial de un număr foarte restrâns de persoane”.

Danilov a adăugat că ucrainenii vor observa când va începe contraofensiva, subliniind din nou că „unde, cum și la ce oră" sunt chestiuni complet confidențiale.

Publicația Ukrainska Pravda reamintește că, la sfârșitul lunii martie, Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a declarat că Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei intenționează să desfășoare o contraofensivă pe mai multe fronturi, dar totul depinde de condițiile meteorologice. De asemenea, trupele ucrainene așteaptă „momentul potrivit", iar Reznikov crede că acest lucru se va întâmpla în aprilie sau mai.

Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a subliniat că narațiunea unei contraofensive care ar urma să fie o bătălie decisivă în prezentul război este periculoasă pentru Ucraina, deoarece, în caz de eșec, cei din Occident care presează Ucraina să ajungă la un compromis cu Rusia își vor consolida pozițiile. Potrivit lui Kuleba, dacă contraofensiva din primăvară este percepută ca fiind decisivă, dar nu duce la "eliberarea 100% a teritoriului ucrainean", atunci "unii ar putea spune că a fost ultima bătălie decisivă, iar acum trebuie să ne gândim la un scenariu alternativ".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.