VIDEO. Un soldat ucrainean rănit pe front a fost snopit în bătaie de preoți proruși și enoriași într-o biserică din Ucraina subordonată Patriarhiei Moscovei


VIDEO. Un soldat ucrainean rănit pe front a fost snopit în bătaie de preoți proruși și enoriași într-o biserică din Ucraina subordonată Patriarhiei Moscovei

Mai mulți preoți și credincioși au atacat și lovit de nenumărate ori, inclusiv în zona capului, un soldat ucrainean, rănit pe front, într-o biserică aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP) din orașul Hmelnîțkîi (vestul Ucrainei, aprox. 400 de kilometri de Chișinău) în dimineața zilei de 2 aprilie. 

Incidentul a fost făcut public de Viktor Burlyk, membru al Consiliului regiunii Hmelnîțkîi, care a postat și un video ce surprinde bătaia zdravănă încasată de militar în timpul slujbei de duminică. 

„În videoclip îl putem vedea pe soldatul Artur Ananiev, care a mers ca voluntar pe linia frontului cu Batalionul 19 de pușcași la începutul războiului de amploare. El a suferit o comoție și o leziune cerebrală (pe front)", a scris Viktor Burlyk, declarându-se scârbit de felul în care în regiunea sa a ales să trateze cu indulgență „preoții moscoviți” în vreme ce în toată Ucraina celor din tagma lor li se deschid dosare de înaltă trădare.

„Uitați-vă la fețele enoriașilor și tuturor nenorociților care au privit impasibili cum este torturat un militar ucainean ce și-a riscat viața pentru Ucraina”, a mai scris Burlyk. 

Potrivit lui Burlyk, soldatul a venit la biserică și a întrebat: "Câți oameni trebuie să mai fie uciși pentru ca tu să nu mai mergi la Patriarhia Moscovei?".


 

Poliția a deschis un dosar împotriva preotului și a soldatului.

Potrivit poliției, soldatul "a aruncat Evanghelia de pe masă pe podea și a intrat într-un conflict verbal cu preotul care citea liturghia de rugăciune". 

Ulterior, tot potrivit lui Burlyk, mii de locuitori din Hmelnîțkîi au venit să-l susțină pe soldatul bătut. VIDEO mai jos!

Preoții Moscovei au predat cheile catedralei, iar localnicii „au decis în unanimitate să transfere catedrala Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Astăzi, pentru prima dată, în catedrală se va auzi o rugăciune ucraineană pentru soldații ucraineni - apărători ai statului!”, mai scrie Burlyk pe pagina sa de Facebook. VIDEO mai jos


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.