VIDEO. Evgheni Prigojin susține că a cucerit Primăria din Bahmut. Teroristul Wagner îi dedică reușita lui Vladlen Tatarsky, bloggerul aruncat în aer la Sankt Petersburg


VIDEO. Evgheni Prigojin susține că a cucerit Primăria din Bahmut. Teroristul Wagner îi dedică reușita lui Vladlen Tatarsky, bloggerul aruncat în aer la Sankt Petersburg

Grupul paramilitar rus Wagner a anunțat, luni dimineață, cucerirea sediului primăriei din Bahmut, regiunea Donețk, unde au loc înfuntări cu pierderi mari de ambele părți de mai bine de jumătate de an. Grupul susține că reușita de luni ar echivala cu controlul asupra oraşului "în sens legal".

Controversatul oligarh rus Evgheni Prigojin, finanțatorul grupului, i-a dedicat victoria bloggerului militar rus Vladlen Tatarsky, ucis cu câteva ore mai devreme într-un atentat dintr-o cafenea din Sankt Petersburg. 

“2 aprilie, ora 23.00. În spatele meu este clădirea primăriei. Drapelul acesta rus este pentru Vladlen Tatarsky. ‘În memoria sa’, scrie pe drapel. Tehnic am capturat Bahmutul”, a spus Evgheni Prigojin într-un mesaj video pe Telegram.





Pe numele său real Maxim Fomin, Vladlen Tatarski a fost un susținător vocal al războiului din Ucraina și un blogger militar extrem de apreciat de publicul prorăzboi din Rusia, având numai pe canalul său de Telegram peste 560.000 de urmăritori. 

El a transmis știri din prima linie, după invazia Rusiei în Ucraina, și a câștigat o notorietate deosebită anul trecut după ce a postat un videoclip filmat în interiorul Kremlinului în care spunea „Îi vom învinge pe toți, îi vom ucide pe toți, îi vom jefui pe toți după cum este necesar. Așa cum ne place”. Tatarski era uneori critic și acid la adresa avansului lent sau a regreselor înregistrate de forțele Rusiei pe frontul din Ucraina.

 

Surse din Ministerul de Interne citate de agenția de presă rusă RIA au spus că bomba a fost ascunsă într-un premiu oferit Tatarsky. 

Un site din Sankt Petersburg a scris că localul în care a avut loc explozia i-ar fi aparținut la un moment dat chiar lui Evgheni Prigojin.

Unul dintre consilierii lui Volodimir Zelkenski spune că este sigur că e vorba de o reglare de conturi între grupările de la varful politicii ruse.

Potrivit actualizărilor de luni dimineață, cel puțin 30 de persoane ar fi fost rănite în explozia din cafenea

Cyber Front Z, un grup care se autointitulează „forțele de informații ale Rusiei" pe Telegram, a precizat că a închiriat cafeneaua pentru o seară.

„A avut loc un atac terorist. Am luat anumite măsuri de securitate, dar, din păcate, nu au fost suficiente", se arată într-o postare a grupului pe Telegram.

„Condoleanțe tuturor celor care l-au cunoscut pe excelentul corespondent de război și prietenul nostru Vladlen Tatarsky".

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.