Regimul CRIMINAL de la Moscova a răpit un jurnalist american, corespondent al WSJ, acuzându-l de spionaj / Peskov și Zaharova au ieșit cu declarații halucinante / Jurnaliștii ruși fugiți peste graniță dezvăluie ce ar intenționa Kremlinul să ceară Washingtonului în schimbul reporterului


Regimul CRIMINAL de la Moscova a răpit un jurnalist american, corespondent al WSJ, acuzându-l de spionaj / Peskov și Zaharova au ieșit cu declarații halucinante / Jurnaliștii ruși fugiți peste graniță dezvăluie ce ar intenționa Kremlinul să ceară Washingtonului în schimbul reporterului

Serviciul de securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB din care provin tiranul de la Kremlin și mulți dintre cei mai apropiați acoliți de-ai săi) a arestat un jurnalist american, corespondent al prestigioasei publicații The Wall Street Journal, sub acuzația de spionaj. 

Este pentru prima oară după Războiul Rece când un corespondent american este reținut pentru acuzații de spionaj. 

Ziarul american a respins categoric aberațiile kaghebiștilor.

Evan Gershkovici/Gerșkovici a fost reținut în orașul Ekaterinburg din Munții Ural, în timp ce ar fi încercat să obțină informații clasificate, a comunicat FSB.

Ulterior, controversata purtătoare de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat că jurnalistul ar fi fost „prins asupra faptului”. 

FSB a susținut că Gerșkovici „acționa la ordinul SUA pentru a colecta informații despre activitățile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rusesc care constituie un secret de stat".

„FSB a dejucat activitatea ilegală a corespondentului acreditat (...) de biroul moscovit al publicaţiei americane Wall Street Journal, cetăţeanul SUA Evan Gerșkovich", a anunţat FSB într-un comunicat citat de agenţiile de presă ruse. 

Despre înscenările KGB în favoarea lui Putin și a acoliților acestuia PODUL a scris AICI.

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: „Nu este vorba despre o suspiciune, este vorba despre faptul că a fost prins în flagrant".

„The Wall Street Journal neagă vehement acuzațiile FSB și solicită eliberarea imediată a reporterului nostru de încredere și dedicat, Evan Gershkovich", a precizat publicația americană. „Suntem solidari cu Evan și cu familia sa".

„Ceea ce făcea colaboratorul publicaţiei americane Wall Street Journal la Ekaterinburg nu avea nicio legătură cu jurnalismul", a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova.

Ea a adăugat că reporterul cotidianului The Wall Street Journal „nu este primul occidental celebru prins asupra faptului" şi că şi alţii „au folosit statutul de 'corespondent străin' pentru a acoperi activităţile lor".

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, care este însărcinat cu eliberarea de acreditări pentru jurnaliştii străini, nu a oferit niciun exemplu în acest sens, niciun jurnalist occidental nefiind arestat până acum în Rusia.

Înainte de a se alătura echipei cotidianul american, în 2022, Gerșkovich a fost corespondent al AFP la Moscova, iar înainte de aceasta - a publicaţiei de limbă engleză Moscow Times.

Jurnalistul de 31 de ani este de origine rusă şi stăpâneşte la perfecţie limba rusă, iar părinţii său sunt stabiliţi în SUA.

 

Potrivit publicației independente The Moscow Times, s-ar părea că Gerșkovici se afla la Ekaterinburg pentri a lua pulsul opiniei publice locale în legătură cu războiul din Ucraina și grupul de mercenari Wagner.

Expertul local în relații publice Yaroslav Shirshikov a declarat joi că l-a ajutat pe Gerșkovich în realizarea unui reportaj de la fața locului, primind apoi, peste noapte, un telefon de la un angajat al WSJ care nu reușea să-l contacteze pe Gerșkovich.

Potrivit lui Shirshikov, Gershkovich a vizitat Ekaterinburg în urmă cu câteva săptămâni, dar s-a întors recent în oraș.

„Am discutat cu el [Gerșkovich] despre viața socio-politică a orașului", a declarat Shirshikov pentru The Moscow Times când a fost întrebat despre întâlnirea sa de la începutul acestei luni cu Gerșkovich, adăugând că reporterul părea „foarte mulțumit de deplasarea sa" în regiune.

Shirshikov a declarat anterior că Gerșkovich a fost probabil reținut miercuri după-amiază, indicând un raport al presei locale potrivit căruia ofițerii FSB au intrat în restaurantul Bukowski Grill din oraș și au escortat un bărbat neidentificat, cu un pulover tras pe cap, la un microbuz al serviciului.

Jurnalistul veteran din Ekaterinburg, Dmitri Kolezev, care locuiește în străinătate și care a fost printre primii care a relatat despre arestarea lui Gershkovici, a declarat că el crede că Gerșkovici a fost reținut pentru reportajele sale care au deranjat probabil Kremlinul.

„Presupun că motivul a fost activitatea jurnalistică a lui Evan", a declarat Kolezev pentru The Moscow Times.

Gerșkovich publicase cu doar două zile înainte de arestarea sa un articol despre dificultățile cu care se confruntă economia Rusiei. Foto jos

 

Organizația „Reporteri fără frontiere” a declarat, joi, că a fost alertată despre situația lui Gerșkovici.

„Reținerea lui Evan Gerșkovici este un semnal foarte rău pentru activitatea oricărei organizații media din Rusia", a declarat pe Telegram expertul politic rus Alexander Kynev. 

Jurnalistul rus independent Pavel Kanygin, o cunoștință a lui Gerșkovici, a speculat că Kremlinul ar putea încerca să îl folosească pe Gerșkovici într-un schimb de prizonieri cu Statele Unite. 

Anul trecut, Washingtonul l-a eliberat pe cunoscutul traficant de arme rus Viktor Bout, care ispășea o pedeapsă cu închisoarea în SUA, în schimbul vedetei americane de baschet Brittney Griner, care fusese condamnată la închisoare, în Rusia, sub acuzația de trafic de droguri.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.