În urma unor presiuni exercitate în spațiul public, Uniunea Teatrală din România (UNITER) a decis să retragă premiul pentru întreaga activitatea care îi era destinat, anul acesta, actorului Alexandru Repan, în cazul căruia Curtea de Apel București a stabilit încă din 2012, prin hotărâre definitivă, că a turnat la Securitate, sub numele conspirativ „Hans”.
„Ca urmare a apariției în spațiul public a informației, dovedite prin hotărâre judecătorească definitivă, că actorul Alexadru Repan a fost colaborator al Securității, Senatul UNITER a reconsiderat acordarea Premiului pentru întreaga activitate. -
Senatul UNITER nu contestă activitatea artistică de excepție a actorului Alexandru Repan, pentru care a și fost desemnat, de bună credință, pentru acordarea premiului, dar activitatea de colaborator al Securității este incompatibilă cu valorile promovate prin Statutul UNITER: democrație, respectarea drepturilor omului, solidaritatea de breaslă. Ca atare, Senatul UNITER decide retragerea premiului de întreaga activitate acordat actorului Alexandru Repan”, precizează UNITER într-un comunicat publicat pe siteul său.
Potrivit siteului culturaladuba.ro, în 1974 Alexandru Repan avea 34 de ani și era deja unul dintre cei mai vizibili actori ai generației sale când a decis să semneze angajamentul său cu Securitatea, sub numele conspirativ “Hans”, cu scopul de a furniza informații despre diferiți diplomați străini.
Ironic, numele de turnător era inspirat chiar de primul rol pe care Repan l-a jucat pe scena Teatrului Nottara, într-o piesă scrisă de directorul de atunci, Horia Lovinescu – ‘Și eu am fost în Arcadia’.
”Spectacolul ăsta m-a așezat pe o cu totul altă orbită. Era pus în scenă de Dan Nasta. Eu jucam rolul principal, Hans, un profesor de matematici misogin, mizantrop, acrit în toate, calat pe matematică. Total diferit de veșnicul june amorez”, declara Repan într-un interviu.
În motivarea deciziei Curții de Apel, care a decis în 2012 că Repan a fost colaborator al Securității, se arată detaliat că acesta nu s-a limitat doar la sarcina asumată inițial, de a da informații despre un ambasador, ci a turnat inclusiv colegi de teatru și apropiați.â
În afară de colegii din teatru suspectați că vor să fugă din România sau de cei care întrețineau relații cu persoane fugite, Repan l-a turnat și pe naistul Gheorghe Zamfir, aflat pe atunci la Paris, despre care informa că „discuta cu deosebită insolență despre realitățile din România, cu aprecieri jignitoare la evenimente și personalități politice de prim rang din România”.
Actorul P.P. nu a mai primit roluri și a fost percheziționat la domiciliu după ce „Hans” a dat note informative despre familia sa plecată în Republica Federală Germania. Ca urmare, actorul a fost raportat la Direcția Pașapoarte pentru a fi consemnat pentru „intenția de evaziune”. Decizia Curții de Apel poate fi citită integral AICI