Ecourile mandatului internațional de arestare emis pe numele despotului de la Kremlin și al acolitei sale, Maria Lvova-Belova, cea care e suspectată că a răpit copii ucraineni pentru a fi adoptați de familii de ruși, continuă să agite Moscova, în condițiile în care 123 dintre statele lumii (membre ale CPI) au obligația să-l rețină și să-l predea Curții Penale Internaționale pe Vladimir Putin dacă acesta intră pe teritoriul lor.
Astfel, un așa-numit „Comitet de Investigații al Rusiei” a deschis ceea ce pretinde a fi „dosar penal” împotriva procurorului Curții Penale Internaționale Karim Ahmad Khan și a judecătorilor Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala și Sergio Gerardo Ugalde Godínez (din cadrul CPI)
„Comitetul” invocă Convenția din 1973 privind prevenirea și pedepsirea crimelor împotriva persoanelor protejate la nivel internațional, care prevede imunitate pentru liderii de stat. Comunicatul „Comitetului”, postat pe Telegram și citat de siteul independent Meduza, prezintă „capetele” de acuzare împotriva membrilor CPI, printre care și „pregătirea unui atac împotriva înaltului reprezentant al unei țări străine cu scopul de a complica relațiile internaționale".
Oficialii ruși susțin că mandatul CPI este „ilegal în cunoștință de cauză, pentru că nu există motive pentru acuzații penale" nici împotriva lui Putin, nici împotriva Mariei Lvova-Belova.
PODUL a scris AICI despre cum Putin și Lvova-Belova s-au autoincriminat de fapt, documentând și publicând despre răpirea copiilor ucraineni chiar pe siteul oficial al Kremlinului.
În acest context, o nouă reacție a Kremlinului a fost făcută publică de către purtătorul de cuvânt al administrației, Dmitri Peskov, care a precizat într-un scurt mesaj: „Vedem, în întreaga lume, o revărsare uriașă de comportament deschis ostil față de țara noastră și față de președintele nostru. Suntem conștienți de acest lucru, dar dacă am lua în serios fiecare manifestare de ostilitate, nu ar ieși nimic bun din asta. Ne păstrăm calmul. Documentăm totul. Continuăm să lucrăm. Cel mai important, președintele însuși continuă să lucreze”.
Anterior, Peskov catalogase decizia CPI ca drept „scandaloasă și inacceptabilă". Putin nu a răspuns public personal la faptul că a fost acuzat de crime de război.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, acolitul lui Putin de cursă lungă, a lansat, luni, un nou atac la adresa Curtea Penală Internațională, avertizând pe Telegram că Rusia ar putea răspunde, într-un mod violent, deciziei de a emite un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, propunând lansarea unui atac cu rachete asupra clădirii CPI din Haga.
„Judecătorii CPI s-au agitat în zadar. 'Uite, au spus ei, suntem curajoși, nu suntem niște lași căcăcioși incapabili să ridice mâna împotriva celei mai mari puteri nucleare'. Vai, domnilor, toată lumea umblă sub Dumnezeu și sub rachete. Nu este greu de imaginat utilizarea țintită a unui 'Onyx' hipersonic din Marea Nordului de pe o navă rusească asupra tribunalului de la Haga", a scris Medvedev.
Context. CPI a emis, vineri, 17 martie, un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.. Cauza formală a mandatului este presupusa rol jucat de tiranul Putin în deportările ilegale de copii din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia. De asemenea, instanța a emis un mandat de arestare împotriva comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru presupusul său rol în aceleași infracțiuni.â