VIDEO. Ucrainenii despre vizita nocturnă a lui Vladimir Putin la Mariupol: „Criminalul se întoace la locul faptei!”


VIDEO. Ucrainenii despre vizita nocturnă a lui Vladimir Putin la Mariupol: „Criminalul se întoace la locul faptei!”

„Criminalul se întoarce întotdeauna la locul faptei. În timp ce lumea civilizată anunță arestarea "șefului de război" (VV Putin) în cazul în care va îndrăzni să-i treacă granițele, ucigașul a mii de familii din Mariupol a venit să admire ruinele orașului & mormintele. Cinism & lipsă de remușcări”, a scris într-o postare pe Twitter, consilierul președintelui ucrainean Volodimi Zelenski, Mykhailo Podolyak.

Vizita nocturnă a liderului rus a avut loc în contextul în care acesta a fost acuzat de crime de război de către Curtea Penală Internațională, care a emis și un mandat de arestare pe numele său, 123 de țări membre ale CPI având obligația de a-l reține și preda în cazul în care ajunge pe teritoriul lor.  

Duminică dimineață, potrivit presei ruse de stat, Vladimir Putin ar fi decis, „spontan”, să se deplaseze la Mariupol, după ce anterior vizitase Peninsula Crimeea pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării ilegale a acesteia. 

O înregistrare video distribuită de Kremlin îl arăta pe acesta aterizând cu elicopterul în Mariupol, orașul-port la Marea Azov pe care Moscova l-a cucerit după un lung asediu în primăvara anului trecut.

Putin a condus un automobil pe străzile orașului și a vizitat, printre altele, un teatru muzical reconstruit, urmărind apoi prezentarea unui raport privind lucrările de reconstrucție.

 

„Ne rugăm pentru tine", i-a spus un localnic lui Putin, afirmând apoi că orașul e pe cale să devină „un colț de paradis".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că vizita șefului a fost „spontană" și că traseele lui Putin prin oraș și întâlnirea cu localnicii nu ar fost planificate. 

Potrivit lui Peskov, vizita a avut loc sâmbătă spre duminică noapte. 

Aceasta a fost prima călătorie a lui Putin în regiunea Donbas, din estul Ucranei, de când a lansat invazia în februarie 2022 și vine la aproape un an după ce Moscova a anunțat cucerirea Mariupol după o campanie militară devastatoare care a distrus o mare parte din oraș, a alungat sute de mii de locuitori și a avariat grav uriașul combinat siderurgic Azovstal, ultima redută a forțelor ucrainene din orașul port a căror reușită uriașă a fost însă blocarea avansului trupelor ruse spre Odesa. 

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat pe Twitter că Putin a vizitat orașul pe timp de noapte „așa cum face orice hoț". 

"A urmărit "reconstrucția orașului"... noaptea. Probabil pentru a nu vedea orașul, ucis de 'eliberarea' sa, la lumina zilei", a declarat primarul orașului Mariupol, aflat în exil, pe contul său de Telegram.

CITEȘTE ȘI: Reacții furibunde și grotești la Moscova după emiterea mandatului de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al acolitei monstruoase Maria Belova / Medvedev: „Hârtie igienică” / Țările membre ale CPI au obligația să-l aresteze și să-l predea pe tiranul de la Kremlin

Maria Lvova-Belova, acolita lui Putin, a relatat pe Telegram cum sunt „îmblânziți” copiii răpiți care spun „Glorie Ucrainei” / Washingtonul afirmă că odiosul de la Kremlin a comis „crime de război”, dar evită să răspundă dacă îl vor aresta / SUA nu sunt membre ale Curții Penale



 



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.