VIDEO. Cel mai bun pilot american de F-16, veteranul Dan Hampton, se oferă voluntar pentru a apăra cerul Ucrainei / El dezvăluie că mulți alți veterani NATO sunt gata să lupte de partea Kievului


VIDEO. Cel mai bun pilot american de F-16, veteranul Dan Hampton, se oferă voluntar pentru a apăra cerul Ucrainei / El dezvăluie că mulți alți veterani NATO sunt gata să lupte de partea Kievului

Locotenent-colonelul în retragere al Forțelor Aeriene Americane Dan Hampton, considerat cel mai bun pilot din lume de F-16, a declarat că este pregătit să apere cerul Ucrainei, oferindu-se voluntar în acest sens. 

Într-un interviu pentru postul Voice of America, Dan "Two Dogs" Hampton a sfătuit guvernul ucrainean să ia în considerare aducerea de piloți militari privați pentru a pilota avioane de luptă F-16. 

„Nu poți câștiga un război în aer, dar poți pierde un război dacă nu controlezi spațiul aerian", a spus renumitul pilot american.

Potrivit lui Hampton, în timp ce războiul este în plină derulare, piloții ucraineni sunt necesari în Ucraina, dar trimițându-i acum în Statele Unite pentru pregătire, țara pierde valoroasa lor contribuție la apărare.

Ucraina are nevoie de sisteme de apărare aeriană, iar soluția pe termen scurt ar fi angajarea de piloți militari privați F-16 care să survoleze Ucraina, a mai spus veteranul american, opinând că Ucraina ar trebui să cumpere F-16, care se găsesc în Statele Unite, Europa, Scandinavia.

„Cel mai important este însă să găsim oameni care pot pilota aceste avioane, care au deja mii de ore de zbor pe aceste avioane și nu au nevoie de pregătire. Aceasta este o soluție mai rapidă decât trimiterea piloților ucraineni în Statele Unite pentru un program de pregătire", a declarat Hampton, adăugând că pregătirea piloților ucraineni pe F-16 este mai bine să înceapă abia după război.

Hampton a mai spus că există suficienți piloți americani dispuși să apere cerul Ucrainei dacă guvernele abordează și rezolvă situația la nivel politic.

„Voi merge chiar și eu, pe cont propriu, puteți conta pe mine", a precizat Hampton.

Cunoscut după indicativul de apel „Two Dogs”, locotenent-colonelul în retragere Dan Hampton, 58 de ani, este "cel mai eficient (mortal) pilot de F-16" al Forțelor Aeriene americane. A participat la războaiele din Golf, Kosovo și Irak. În cei 20 de ani de carieră în Forțele Aeriene americane, a zburat în 151 de misiuni de luptă și are cele mai multe distincții militare în rândul piloților de vânătoare americani de la Războiul din Vietnam până în prezent.

 

Hampton a pregătit piloți de F-16 în Orientul Mijlociu și a fost ofițer de schimb de informații pentru Forțele Aeriene egiptene. Pilotul consiliază guvernele americane și aliate în materie de combatere a terorismului și a fost directorul executiv al companiei militare private MVI International.

SURSA: US Air Force fighter pilot is ready to fight for Ukraine, advises to hire "privateers" for F-16 - Exclusive News (eizvestia.com)



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.