Verdictul filologilor: dintre toate limbile slave, limba rusă este cea mai depărtată de limba ucraineană. Asta deși Kremlinul minte că ucrainenii ar vorbi ”rusa”


Verdictul filologilor: dintre toate limbile slave, limba rusă este cea mai depărtată de limba ucraineană. Asta deși Kremlinul minte că ucrainenii ar vorbi ”rusa”

Citându-l pe Konstantin Tișcenko, doctor în filologie, Gheorghiță Ciocioi – etnolog, publicist și traducător – explică faptul că, dintre toate limbile slave, limba rusă este cea mai depărtată de limba ucraineană. Aceasta în condițiile în care propaganda Kremlinului insistă, la cel mai dement mod, că limba ucraineană ar fi ”rusă”, ceea ce reprezintă o minciună de proporții. 

Iată citatul din Konstantin Tișcenko pe care domnul Georghiță Ciocioi îl prezintă pe Facebook: 

”Pe scurt, despre limba ucraineană

Kostiantin Tișcenko, doctor în filologie:

‹Limba ucraineană, în fonetică și gramatică, are mai multe în comun cu limbile sorabă superioară și belarusă (29 trăsături comune), limba sorabă inferioară (27 trăsături comune), limbile cehă și slovacă (23 trăsături comune), limba polonă (22 trăsături comune), croată și bulgară (21 trăsături comune), sârbă și macedoneană (20 trăsături comune), polabă - limbă moartă astăzi (19 trăsături comune), slovenă (18 trăsături comune), rusă (doar 11 trăsături comune).

Din punct de vedere lexical, cea mai apropiată de ucraineană este belarusa (84% din vocabularul comun), urmată de poloneză (70% din vocabularul comun), slovacă (68% din vocabularul comun) și rusă (62% din vocabularul comun)›”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.