Analiză. Gruparea „Wagner” a fost decimată la Bahmut și Soledar. Din 45.000 de combatanți ar mai fi rămas doar 7000. Jocurile de putere și războaiele intestine de la Kremlin


Analiză. Gruparea „Wagner” a fost decimată la Bahmut și Soledar. Din 45.000 de combatanți ar mai fi rămas doar 7000. Jocurile de putere și războaiele intestine de la Kremlin

Un expert militar ucrainean opinează că armata privată finanțată de oligarhul rus Evgheni Prigojin a fost decimată în urma înfruntărilor de la Bahmut și Soledar, oraș aflat la aproximativ zece kilometri nord de primul. 

Maiorul în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei Oleksiy Hetman, considerat expert și analist militar în Ucraina, a precizat, într-un interviu acordat Canalului 24 (ucrainean), că PMC Wagner număra în jur de 45.000 de combatanți, în urmă cu câteva luni, din care ar mai fi rămas cel mult 7000. Restul militarilor sunt morți, răniți sau prizonieri, a opinat Hetman. 

Pierderile catastrofale suferite de „Wagner” au distrus practic capacitatea de luptă a grupului, care se confruntă cu o perspectivă cât se poate de reală de dizolvare în contextul luptelor pe care Prigojin le duce și cu cei mai puternici și mai influenți indivizi de la Kremlin. 

Hetman a mai spus că „wagneriții" încearcă să evite cumva inevitabilul și, din acest motiv, Evgheni Prigojin caută să intre permanent în conflict public cu ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, și cu șeful Statului Major General al forțelor armate rusești, Valeri Gherasimov.

„Prigojin a încercat să arate ce combatant de succes este, capabil să captureze tot. El a „capturat” Soledar de vreo cinci ori și a relatat repetat despre asta. Acest lucru nu l-a impresioant prea tare pe Putin, care i-a arătat că preferă unitățile militare regulate, adică cele conduse de Șoigu și Gherasimov", a precizat Hetman.

Rejectat de cercul de putere de la Kremlin, Prigojin se promovează prin declarații acodate presei naționale căreia i se plânge că nu mai poate contacta nici conducerea militară, nici cea politică, că mercenarii au nevoie de echipamente, obuze și muniție, acuzând șefii armatei că „pur și simplu îi abandonează" pe mercenari.

Expertul ucrainean mai spune că Prigojin face toate aceste decarații pentru că este deja conștient că gruparea Wagner e terminată, că nu o să-i mai poată servi interesele politice și încearcă să-și găsească o nouă platformă pentru a se promova după ce visul său de a deveni liderul armatei ruse a eșuat.

"Steaua" PMC "Wagner" a apus, mai spune Hetman. De gruparea aceasta de criminali își vor mai aminti curând doar instituțiile judiciare internaționale care o vor trage la răspundere pentru crimele de război în care a fost implicată. 

O analiză oarecum identică a emis, pe 12 martie, și Institutul pentru Studiul Răzbiului (ISW - think tank american specializat în analize și comentarii militare):

„Prigojin a reușit să își mărească forțele cu 40.000 de condamnați (aproximativ) cu permisiunea Kremlinului de a recruta în închisori în 2022, dar a pierdut această permisiune și accesul la această rezervă de forță la începutul anului 2023.

Prigojin a amenințat că va retrage forțele Wagner din Bahmut și a insinuat că Ministerul rus al Apărării a folosit Wagner pentru a suporta cea mai mare parte a războiului urban de uzură de mare intensitate pentru a cuceri Bahmut pentru a conserva forțele convenționale rusești. Aceste amenințări și plângeri indică faptul că Prigojin este conștient de gravitatea conflictului său cu Ministerul rus al Apărării. (...)

În cele din urmă, neimpresionat de pretația șefului Wagner, Putin a permis Ministerului rus al Apărării să reia controlul asupra direcției Bahmut de la Prigojin în ianuarie, deoarece forțele Wagner nu au reușit să obțină victoria promisă asupra orașului până la sfârșitul lui 2022.

Putin a apărut în mai multe întâlniri cu Gherasimov și Șoigu la sfârșitul lunii decembrie 2022, indicând probabil că nu mai avea speranțe că Prigojin ar putea obține victoria promisă înainte de sfârșitul anului.

Este posibil ca liderii militari ruși să fi reușit, de asemenea, să îl convingă pe Putin că forțele Wagner nu erau o investiție bună de resurse, deoarece Rusia a început să rămână fără obuze în aceeași perioadă de timp. (...)

Ministerul rus al Apărării a revendicat la 13 ianuarie capturarea orașului Soledar și a omis în mod deliberat să recunoască rolul jucat de gruparea Wagner în acea victorie. Putin însuși a evitat să-l crediteze pe Prigojin pentru capturarea Soledarului într-un interviu televizat neobișnuit la 15 ianuarie, atribuind, în schimb, victoria Ministerului rus al Apărării și Statului Major General. 

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a acuzat indirect pe Prigojin că a manipulat în mod deliberat spațiul informațional pentru a expune conflictul dintre Wagner și Ministerul Apărării. 

Putin s-a întâlnit, de asemenea, cu Beglov (Alexander Beglov, guvernatorul din Sankt Petersburg, detalii AICI), inamicul de lungă durată al lui Prigojin, pe 18 ianuarie, probabil într-o încercare deliberată de a-l marginaliza și mai mult pe Prigojin.

Putin și Ministerul rus al Apărării ar putea să-l folosească pe Prigojin drept țap ispășitor pentru campania costisitoare de la Bahmut odată ce ofensiva va culmina. ISW a apreciat, pe 5 februarie, că Putin se bazează pe un grup de țapi ispășitori care să își asume public riscurile în locul său și să poarte vina pentru eșecurile militare rusești și pentru politicile nepopulare.

Putin va pune probabil accentul pe numărul mare de pierderi suferite de Wagner, rapoartele despre moralul scăzut și crimele de război, pentru a distrage atenția de la situația oarecum similară dacă nu chiar mai gravă din cadrul forțelor armate ruse. 

Milbloggeri afiliați Kremlinului i-au întins o capcană lui Prigojin cu interviuri care au expus numeroase controverse legate de Wagner cu privire la ineficiența deținuților recrutați de Wagner și a pregătirii deplorabile a acestora – cel mai probabil pentru a crea contextul fravorabil discreditării grupării Wagner. Și deja o mare parte din relatările ruse și occidentale despre situația de la Bahmut se concentrează mai ales pe pierderile grele suferite de Wagner, permițând astfel Ministerului rus al Apărării să acopere sau să minimalizeze alte pierderi (poate la fel de importante) suferite de forțele convenționale rusești. Dezvăluirile privind pierderile mari suferite de „armata” infractorilor și mercenarilor Wagner nu ar provoca o indignare prea mare în societate așa cum ar determina rapoartele zilnice privind pierderile și relele tratamente aplicate militarilor recrutați cu ocazia mobilizării parțiale decretate de Putin. 

Puțin probabil ca Prigojin să recâștige influența avută pe vremuri în cercul de putere apropiat lui Putin. Oficiali anonimi ai Kremlinului au precizat că Putin și-a restrâns din ce în ce mai mult cercul de apropiați și este puțin probabil să ofere beneficiile pe care Prigojin le-a avut cândva, indiferent de gravitatea eșecurilor militare rusești de pe linia frontului. 

Ministerul rus al Apărării se pare că reușește să se mențină în grațiile lui Putin, în ciuda eșecurilor militare devastatoare din jurul Vuhledar la începutul lunii februarie. Se pare că puterea de la Moscova creează noi formațiuni armate, probabil în ideea de înlocui curând gruparea Wagner. Căderea în dizgrație a lui Prigojin îi va determina probabil pe alți oficiali de la Kremlin, printre care și Ramzan Kadîrov, să-și ajusteze ambițiile pentru a nu experimenta soarta lui Prigojin. Putin probabil că nu a pecetluit definitiv soarta lui Prigojin, iar soarta grupului Wagner depinde acum de capacitatea lui Prigojin de a convinge Kremlinul de loialitatea sa deplină”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.