Tiranul Vladimir Putin îi adună pe oligarhi la Kremlin. Mulți se tem că vor fi „jumuliți” de bani pentru război, dar vin și ei cu o solicitare de „republică bananieră”: să le fie trecute cu vederea anumite infracțiuni economice


Tiranul Vladimir Putin îi adună pe oligarhi la Kremlin. Mulți se tem că vor fi „jumuliți” de bani pentru război, dar vin și ei cu o solicitare de „republică bananieră”: să le fie trecute cu vederea anumite infracțiuni economice

Liderul rus Vladimir Putin intenționează să-i convoace, săptămâna aceasta, la Kremlin pe cei mai importanți reprezentanți ai mediului de afaceri din Rusia, pentru prima dată de când a lansat invazia în Ucraina, potrivit unor surse familiare cu pregătirile, scrie Bloomberg. 

Întâlnirea cu membrii de top ai Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia (RSPP) ar urma să aibă loc la 16 martie, derulându-se în condițiile în care guvernul, care se luptă să acopere cheltuielile în creștere pe măsură ce războiul intră în al doilea an, intensifică presiunea pe companii în sensul unor taxe mai numeroase și mai mari. 

Întâlnirea de anul trecut cu magnații a fost anulată din cauza războiului.

În vreme ce Putin ar intenționa să îi îndemne pe magnați să se concentreze pe revigorarea creșterii economice, aceștia ar urma să-i semnaleze preocupările lor legate de rolul tot mai mare al statului în economie, solicitând măsuri pentru liberalizarea mediului de afaceri, mai scrie Bloomberg citând sursele indicate mai sus. Printre acestea s-ar număra chiar și renunțarea la anumite sancțiuni penale pentru o serie de infracțiuni economice printre care și spălarea de bani.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze planurile lui Putin.

Confruntându-se cu un deficit bugetar tot mai mare pe măsură ce cresc cheltuielile pentru război, guvernul a impus companiilor să plătească până la 300 de miliarde de ruble (3,9 miliarde de dolari) taxe suplimentare în acest an. 

Dacă anul trecut, mulți magnați erau îngrijorați de faptul că apariția publică alături de Putin i-ar putea transforma în ținte ale sancțiunilor, majoritatea membrilor consiliului de administrație al RSPP sunt acum supuși restricțiilor.

La reuniunile RSPP, Putin ține de obicei un discurs și apoi conduce o discuție cu ușile închise.

Luna trecută, tiranul de la Kremlin a lansat un apel la marii proprietari de afaceri care trăiesc în străinătate să își lege soarta mai direct de țara lor de origine.

Magnații din Rusia se tem însă de o presiune tot mai mare a Kremlinului, pe măsură ce războiul se prelungește

Magnatul Oleg Deripaska a avertizat, recent, că Rusia ar putea rămâne fără bani până anul viitor, dacă țara nu își asigură investiții din partea unor țări "prietene", în contextul sancțiunilor occidentale.

Deripaska, un magnat al energiei și metalelor, cândva cel mai bogat oligarh din Rusia, a precizat în cadrul unei conferințe de investiții din Siberia: „Nu vor fi bani deja anul viitor. Vom avea nevoie de investitori străini".

Deripaska, care face obiectul unor sancțiuni din partea Marii Britanii, SUA și UE din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat că fondurile sunt pe sfârșite și „de aceea ei [guvernul rus] au început deja să ne scuture", potrivit unei relatări Bloomberg. „Rusia ar trebui să continue să dezvolte economia de piață", a mai spus Deripaska, avertizând asupra consecințelor "grave" ale sancțiunilor în curs împotriva Rusiei și avertizând: „Capitalismul de stat nu este o opțiune". (surse: Bloomberg, Forbes)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.