Mercenarii-teroriști Wagner ar fi intrat într-o „pauză tactică” la Bahmut. Prigojin smiorcăie din nou că șefii Armatei ruse îl sabotează, blocându-i comunicarea directă cu Kremlinul / „Mi-au blocat orice acces către responsabilii cu luarea deciziilor”


Mercenarii-teroriști Wagner ar fi intrat într-o „pauză tactică” la Bahmut. Prigojin smiorcăie din nou că șefii Armatei ruse îl sabotează, blocându-i comunicarea directă cu Kremlinul / „Mi-au blocat orice acces către  responsabilii cu luarea deciziilor”

Grupul de mercenari Wagner pare să fi intrat într-un soi de „pauză tactică"  la Bakhmut, estima joi think tank-ul american Institute for the Study of War (Institutul pentru Studiul Războiului – ISW), în actualizarea sa zilnică.

ISW apreciază că Wagner ar așteapta sosirea unor întăriri de trupe rusești convenționale înainte de a porni o nouă ofensivă dezlănțuită în ceea ce e deja cea mai cumplită și mai sângeroasă încleștare de la începutul războiului. 

ISW: „în acest moment nu este prea clar dacă luptătorii Wagner își vor păstra preponderența operațională în viitoarele ofensive rusești din oraș, având în vedere că sunt implicați la Bahmut de aproximativ nouă luni de zile și probabil că, momentan, nu sunt pregătiți să desfășoare o traversare a râului Bakhmutka spre centrul orașului. Ofensiva frontală asupra estului Bakhmut a consumat, cel mai probabil, o cantitate semnificativă de personal și resurse Wagner. Purtătorul de cuvânt al Forțelor armate din Estul Ucrainei, Serhiy Cherevaty, afirma, la 9 martie, că un număr tot mai mare de întăriri aeropurtate și mecanizate rusești au sosit recent la Bakhmut. Dislocarea unui număr sporit de forțe convenționale rusești în zonă poate sugera că forțele rusești intenționează să compenseze posibilul punct culminant al operațiunilor ofensive ale Wagner în Bakhmut cu noi trupe convenționale. Este posibil ca luptătorii Wagner să efectueze, de asemenea, o pauză tactică temporară pentru a aștepta aceste întăriri convenționale rusești și pentru a se realimenta în vederea pregătirii unor operațiuni care implică resurse uriașe în centrul Bakhmut”.

Pe de altă parte, tot joi, finanțatorul paramilitarilor Wagner, Evgheni Prigojin, se plângea că a fost eliminat de pe toate canalele de comunicare guvernamentală în urma apelului său public recent către Ministerul Apărării căruia îi solicita de urgență muniție și arme pentru Bahmut, acuzând că, din necesarul înaintat, a primit cantități derizorii, suficiente pentru doar câteva ore de război.

„Pentru a mă împiedica să mai cer muniție, au închis toate liniile telefonice speciale [guvernamentale] în toate birourile și unitățile [Wagner] ... și mi-au blocat orice acces către responsabilii cu luarea deciziilor", a declarat Prigojin într-un mesaj publicat pe canalul său Telegram. 

Potrivit The Moscow Times, Prigojin a ajuns pe prima pagină a publicațiilor din Rusia după ce i-a acuzat, public, de trădare pe șefii de la Apărare, afirmând că sabotează intenționat războiul din Ucraina privând paramilitarii Wagner de muniția necesară. 

Ulterior, el a lansat un apel la rușii de rând, cerându-le să pună presiune pe oficiali și pe conducerea armatei regulate astfel încât și Wagner să aibă acces la muniție și arme. 

Liderul terorișilor Wagner a mai spus că livrările de muniție către Wagner au fost reluate, dar că încă nu este acoperit tot necesarul, paramilitarii confruntându-se în continuare cu lipsuri semnificative. 

„Acum pot doar să cer [mai multe provizii] prin intermediul mass-media și... cel mai probabil voi face exact acest lucru", a conchis Prigojin. 

Nu este clar în acest moment dacă relația lui cu Putin s-a deteriorat, dar principalii vizați în acest conflict care durează de luni de zile sunt Serghei Șoigu, ministrul Apărării și unul dintre cei mai de încredere colaboratori ai tiranului de la Kremlin, și Valeri Gherasimov, generalul cu cel mai înalt rang din Rusia și șef al Statului Major General, desemnat de Putin în luna ianuarie 2023, în ciuda tuturor nereușitelor de pe front, să conducă războiul din Ucraina.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.