VIDEO. Masacru la un centru al Martorilor lui Iehova din Hamburg. Cel puțin șapte persoane au fost împușcate mortal


VIDEO. Masacru la un centru al Martorilor lui Iehova din Hamburg. Cel puțin șapte persoane au fost împușcate mortal

Cel puțin șapte persoane au murit și peste douăzeci au fost rănite, unele foarte grav, în urma unui atac armat petrecut, joi seară, într-un centru de întrunire al organizației religioase „Martorilor lui Iehova” din Hamburg, Germania. VIDEO mai jos

Poliția a precizat că și atacatorul s-ar afla printre cei morți, dar că, deocamdată, motivul atacului nu a fost identificat. 

„Nu avem indicii că autorul ar fi fugit", a declarat un purtător de cuvânt al poliției la scurt timp după produs joi seară,  în jurul orelor 21.00. 

Ulterior, poliția a precizat că a găsit, în interiorul centrului, o „persoană decedată... despre care credem că ar putea fi autorul”. Investigațiile sunt în curs de desfășurare, arată publicația britanică The Guardian.

The Bild a relatat că șapte persoane au murit și alte 25 au fost rănite, dintre care opt sunt grav rănite. Publicația nu specifica dacă și atacatorul a fost inclus în bilanțul morților. 

Pe măsură ce au început să circule informații despre atac, poliția din Hamburg a arătat că este vorba despre o intevenție cu schimburi de focuri, în curs de desfășurare, în cartierul GrossBorstel. 

Mai multe străzi au fost izolate, iar cetățenii au fost avertizați prin SMS să evite zona. Locuitorilor din apropiere li s-a spus să rămână în casă și să își folosească telefoanele doar „în situații de extremă urgență", pentru a nu supraîncărca rețeaua.

 

„S-au tras focuri de armă într-o biserică de pe Deelbögestrasse, în cartierul GrossBorstel", a precizat poliția. „Mai multe persoane au fost grav rănite, unele mortal. Ne aflăm la fața locului cu un contingent mare de ofițeri".



 

Polițiștii dintr-o unitate specială se aflau, din întâmplare, undeva în apropierea centrului când au debutat împușcăturile, a mai relatat presa locală. Aceștia se retrăgeau la unitatea lor din Alsterdorf când au fost auzite primele focuri de armă.

Reporterul NDR Heiko Sander a declarat pentru Tagesschau că forțele de intervenție aflate în apropiere au acționat imediat intrând în clădire și încercând să evacueze cât mai mulți oameni, inclusiv o femeie însărcinată.

La locul atacului însă se aflau deja mai multe persoane grav rănite sau decedate.

„Apoi, de undeva de sus s-a mai auzit o împușcătură. Au urcat la etaj și au găsit încă o persoană moartă", a declarat un purtător de cuvânt al poliției.

Un martor anonim a precizat: „Au fost 12 împușcături continue... apoi am văzut cum oamenii au fost luați în saci negri".

O tânără în vârstă de 23 de ani, Lara Bauch, martor ocular, a declarat că a auzit „aproximativ patru runde de împușcături. În timpul acestora au fost trase întotdeauna mai multe focuri de armă, la un interval de aproximativ 20 de secunde până la un minut".

Ea a văzut pe fereastră  cum o persoană alerga frenetic de la parter la primul etaj al centrului care găzduia organizația religioasă „Martorii lui Iehova". Centrul era mereu frecventat de un număr mare de persoane de vârste diferite, „familii, persoane în vârstă, tineri".

În Germania sunt declarate ca aparținând organizației Martorii lui Iehova în jur de 175.000 de persoane. Dintre acestea 3.800 trăiesc la Hamburg. Mișcarea creștină înființată în SUA la sfârșitul secolului al XIX-lea predică non-violența și este cunoscută pentru evanghelizarea din ușă în ușă.

Primarul orașului Hamburg, Peter Tschentscher, a declarat: "Transmit cele mai profunde condoleanțe familiilor victimelor. Poliția lucrează cu toată viteza pentru a-i urmări pe făptași și pentru a clarifica contextul."

Germania a fost zguduită de mai multe împușcături în masă în ultimii ani. În februarie 2020, un extremist a împușcat mortal 10 persoane și a rănit alte cinci în orașul Hanau din centrul Germaniei. Iar în 2019, două persoane au fost ucise după ce un neonazist a încercat să ia cu asalt o sinagogă din Halle în timpul sărbătorii evreiești de Yom Kippur.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.