VIDEO. Volodimir Zelenski explică de ce a decis să întărească apărarea de la Bahmut și nu a fost de acord cu retragerea / Consilierul Mykhailo Podolyak arată care sunt cele două obiective majore atinse de armata Ucrainei în orașul distrus de mercernarii Wagner, chiar dacă prețul plătit este uriaș


VIDEO. Volodimir Zelenski explică de ce a decis să întărească apărarea de la Bahmut și nu a fost de acord cu retragerea  / Consilierul Mykhailo Podolyak arată care sunt cele două obiective majore atinse de armata Ucrainei în orașul distrus de mercernarii Wagner, chiar dacă prețul plătit este uriaș

Într-o intervenție la CNN, președintele Volodimirr Zelenski a explicat de ce a decis, împreună cu cei mai înalți comandanți militari ai Ucrainei, să întărească apărarea Bahmut, în condițiile în care mulți analiști occidentali au avertizat că orașul are mai mult o importanță simbolică decât una strategică.

Trupele rusești vor avea "drum deschis" pentru a cuceri orașe cheie din estul Ucrainei dacă vor prelua controlul asupra Bahmut, a arătat Zelenski. 

„Are o importanță tactică pentru noi", a declarat Zelenski, insistând că șefii militari de la Kiev au fost de acord în unanimitate cu prelungirea apărării orașului, după ce, în ultimele săptămâni, rușii au lansate zeci de atacuri pe zi, fiind relativ aproape de preluarea controlului.

„După Bahmut ar putea merge mai departe. Ar putea ajunge la Kramatorsk, la Sloviansk, ar fi un drum deschis pentru ruși după Bahmut către alte orașe din Ucraina, în direcția Donețk", a mai explicat Zelenski.

„De aceea băieții noștri stau acolo".

Asaltul neîntrerupt de câteva săptămâni al trupelor de mercenari Wagner, care s-a accelerat și mai mult în ultimele zile, a forțat mii de oameni să părăsească orașul și i-a decimat infrastructura. Trupele ucrainene au respins atacurile, reușind să se apere cu tenacitate și întârziind mult avansul Rusiei.

 

 Zelenski a declarat că motivele sale de a păstra orașul sunt „foarte diferite" față de obiectivele Rusiei. 

„Înțelegem ce vrea să obțină Rusia acolo. Rusia are nevoie de cel puțin o victorie - o mică victorie - chiar dacă distruge tot Bahmutul și ucide toți civilii de acolo", a declarat Zelenski

El a opinat că, dacă Rusia va reuși să „pună steagul" deasupra Bahmutului, această mică victorie va mobiliza societatea rusă și va ajuta la consolidarea delirului că au „o armată foarte puternică”. 

Deși Bahmut nu are o valoare strategică semnificativă în sine, legăturile sale rutiere cu Kramatorsk și Sloviansk - două centre urbane industriale și dens populate din nord-vest – ar putea vulnerabiliza aceste două orașe care ar putea intra în atenția Rusiei convinsă că le-ar putea cuceri ulterior.

Unii lideri militari din Ucraina au chestionat dacă Bahmut merită efortul în contexul unui număr tot mai mare de victime și al unui risc tot mai mare ca sute sau chiar mii de soldați ucraineni să fie încercuiți și izolați de către ruși

Zelenski a respins la CNN aceste temeri, afirmând că „nu a auzit niciodată așa ceva" din partea comandanților săi.

„Trebuie să ne gândim mai întâi la oamenii noștri și nimeni nu ar trebui să fie înconjurat, încercuit - acest lucru este foarte important", a spus el.

„Am avut o întâlnire cu șeful Statului Major ieri (luni, 6 martie, n.red) și cu comandanții militari șefi online și offline ... și toți vorbesc că trebuie să rămânem puternici în Bahmut", a subliniat liderul de la Kiev. „Bineînțeles că trebuie să ne gândim mai ales la viețile militarilor noștri. Dar trebuie să facem tot ce putem în timp ce primim arme, provizii și armata noastră se pregătește pentru contraofensivă".

„Militarii văd cu ochii lor că trebuie să rămânem puternici acolo, în ciuda faptului că Rusia a distrus întregul oraș și tot ce era acolo".

„Trupele au ajutat copiii, civilii să părăsească orașul - chiar și astăzi sunt oameni care încă încearcă să iasă din Bahmut. Îi ajutam pe toți”.

Potrivit vicepremierului ucrainean Iryna Vereshchuk, în interiorul orașului distrus se mai aflau, marți, în jur de 4.000 de civili, dintre care 38 de copii.

„Avem echipe speciale de evacuare și vehicule blindate. Dar oamenii se adăpostesc adesea în subsoluri, fără să lase informații sau indicii despre locul în care se află", a declarat ea într-un discurs televizat. „Acest lucru face evacuarea mult mai dificilă".

Între timp, serviciile de informații ale NATO estimează că pentru fiecare soldat ucrainean ucis în apărarea Bakhmut, forțele rusești au pierdut cel puțin cinci, a precizat luni un oficial militar al alianței, sub rezerva anonimatului, pentru CNN. PODUL a relatat AICI despre această evaluare.

 

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Zelenski, a declarat, luni, tot pentru CNN că Ucraina a avut două obiective principale în apărarea îndârjită a Bahmut: să câștige timp pentru a-și reface forțele și să provoace pierderi grele armatelor rusești.

„Și-a atins obiectivele în proporție de 1.000%", a spus el. 

„Chiar dacă la un moment dat conducerea militară va decide să se retragă pe poziții mai favorabile, cazul apărării Bahmut va fi un mare succes strategic pentru forțele armate ucrainene ca bază pentru o victorie viitoare".

În același timp, Ucraina accelerează procesul de integrare a sistemelor de armament occidentale și a zecilor de tancuri în operațiunile sale, după ce Zelenski a reușit să convingă SUA, Marea Britanie, Germania și alte națiuni europene să își intensifice ajutorul militar.

Potrivit unor estimări, primăvara aceasta ar putea avea loc o ofensivă rusească extinsă care să cuprindă teritorii din centrul și nordul Ucrainei pe care Rusia nu a reușit să le obțină în invazia sa inițilă de anul trecut.



 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.