VIDEO. Proteste uriașe la Tbilisi, Georgia, împotriva legii „agenților străini”. Rusia și Putin, înjurați de protestatari, care acuză că legea este de inspirație sovietică / Forțele de ordine au intervenit cu brutalitate


VIDEO. Proteste uriașe la Tbilisi, Georgia, împotriva legii „agenților străini”. Rusia și Putin, înjurați de protestatari, care acuză că legea este de inspirație sovietică / Forțele de ordine au intervenit cu brutalitate

Mii de cetățeni au ieșit în stradă la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru a protesta împotriva controversatului proiect de lege care ar urma să limiteze libertatea presei și să suprime societatea civilă, după un model izbitor de asemănător aplicat deja de mulți ani în Rusia, unde toate vocile care criticau Kremlinul au fost reduse la tăcere în interiorul granițelor. 

Poliția a folosit tunuri cu apă și spray-uri cu piper pentru a dispersa marea de oameni strânsă în fața clădirii parlamentului fluturând steaguri ale UE și Georgiei și scandând injurii la adresa  Rusiei și a tiranului Vladimir Putin. VIDEO la finalul textului!

Mai mulți protestatari au căzut la pământ după intervenția brutală a poliției cu gaze lacrimogene, dar guvernul s-a plâns ulterior că mai mulți polițiști au fost răniți și că echipamentul forțelor de ordine a fost deteriorat.

Proiectul de lege, condamnat pe scară largă la nivel internațional, impune organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) și presei independente care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se declare drept „agenți străini”.

Opoziția a descris-o ca fiind o lege de tip rusesc care ar stigmatiza și reprima societatea civilă vibrantă și mass-media independentă din Georgia.

Orice organizație care nu se înscrie în așa numitul registru pentru agenți străini ar urma să primească o amendă de până la 9.000 de euro. 

Președinta Georgiei a declarat că va recurge la dreptul de veto, apreciind că proiectul ar pune în pericol speranțele aderării la UE și NATO. Parlamentul poate ignora însă decizia.

Aflată în vizită în SUA, lidera Georgiei, Salome Zurabişvili, şi-a întrerupt, marţi, întâlnirile pe care le avea în programul oficial şi a înregistrat un mesaj video pe care l-a transmis către protestatarii de la Tbilisi, exprimându-şi sprijinul pentru manifestanţii reprimaţi de forţele de ordine. Salome Zurabişvili le-a promis protestatarilor că nu va promulga legea privind „agenţii străini".

„Sunt alături de voi, pentru că astăzi reprezentaţi o Georgie liberă, o Georgie care îşi vede viitorul în Europa şi care nu va da nimănui dreptul de a-i lua acest viitor. Nimeni nu are dreptul să vă ia viitorul", a declarat preşedinta Zurabişvili într-un mesaj video difuzat către presa locală şi internaţională, înregistrat afară, la New York, în timp ce pe fundal se poate vedea profilul Statuii Libertăţii. VIDEO mai jos.

Rusia a adoptat propria versiune a unei legi privind „agenții străini" în 2012, extinzând-o de-a lungul anilor pentru a suprima ONG-urile și mass-media finanțată din Occident (inclusiv de către ruși bogați cum este cazul lui 

„Legea este rusă, după cum știm cu toții... Nu vrem să facem parte din fosta Uniune Sovietică, vrem să facem parte din Uniunea Europeană, vrem să fim pro-Occident", a declarat un protestatar pentru Reuters.

În Parlament însă, 76 de legiutori din partidul de guvernământ Visul Georgian și-au dat acordul inițial pentru noul proiect de lege privind „transparența influenței străine".

Luni, în timpul unei audieri dintr-o comisie privind propunerea legislativă s-a produs o încăierare violentă între parlamentari.

Prin adoptarea legii, scrie BBC, Georgia s-ar alătura practic altor state postsovietice nedemocratice și autoritare, precum Belarus, Tadjikistan și Azerbaidjan, care au copiat legea rusă privind restricționarea activităților ONG-urilor.

Termenul de „agent" în Rusia și Georgia are sensul de „spion" și „trădător", ceea ce conferă o conotație negativă activității desfășurate de societatea civilă, sugerând că aceasta acționează în interesul unor forțe străine, și nu spre binele societății și țării. 

Ambasada SUA a emis un comunicat în care descrie votul de marți ca fiind un moment „întunecat pentru democrația din Georgia", apreciind că promovarea de către Parlament „a unor legi inspirate de Kremlin este incompatibilă cu dorința clară a poporului georgian de integrare europeană și de dezvoltare democratică a acestuia".

Cele două proiecte de lege, privind „transparența agenților străini" și „înregistrarea agenților străini", au fost depuse în parlament de către mișcarea autodeclarată drept anti-occidentală „Puterea Poporului”, un aliat apropiat al partidului de guvernământ Visul Georgian. Partidul (Puterea Poporului) s-a format în august 2022, stârnind îngrijorarea că astfel de facțiuni politice marginale încep să câștige teren, devenind tot mai influente în procesul de elaborarea a politicilor georgiene.

„Proiect este modul în care concepe majoritatea politică să blocheze activitatea organizațiilor și a oamenilor independenți, să-i forțeze să accepte acest statut rușinos și să-i declare dușmani ai statului", spune Natia Kapanadze, director al Media ombudsman, un organism local de monitorizare a presei. „Adoptarea legii va fi un semn al dominației rusești în Georgia. Vom pierde treptat asociați, parteneri străini și viitorul european al statului georgian. Acesta este un moment foarte critic și istoric pentru statul georgian.”

Visul Georgian a susținut proiectele, afirmând că astfel de legi sunt necesare pentru a îmbunătăți transparența.

În cadrul unui briefing marți seara, președintele partidului de guvernământ, Irakli Kobakhidze, a replicat la afirmația ambasadei SUA, precizând că este „o zi neagră pentru opoziția radicală și pentru susținătorii acesteia".

Temerea protestatarilor și a opoziției este că adoptarea legii ar putea pune capăt ambiției de lungă durată a Georgiei de a adera la UE. Mai mult de 80% din populația Georgiei sprijină perspectiva europeană a Georgiei, care este, de asemenea, consacrată în Constituția țării.

Bruxelles-ul analizează în prezent cererea Georgiei de obținere a statutului de candidat la UE.

Marți seara, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că proiectul de lege este „incompatibil cu valorile și standardele UE". (Surse: BBC, Reuters, Radio Free Europe)









„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.