Serviciile de informații ale NATO estimează că pentru fiecare soldat ucrainean ucis în apărarea orașului Bahmut, din regiunea Donețk, forțele rusești au pierdut cel puțin cinci militari, a precizat, luni, pentru CNN un oficial militar al Alianței Nord-Atlantice.
Oficialul a avertizat că raportul de cinci la unu este o estimare temeinică, bazată pe informații din teren.
El a vorbit la CNN cu condiția păstrării anonimatul, întrucât nu are permisiunea să discute sau să facă publice astfel de informații. În ciuda acestei situații care pare să avantajeze Kievul, oficialul NATO a mai spus că și Ucraina a suferit pierderi semnificative în apărarea orașului. PODUL a relatat AICI dezvăluirile unor soldați ucraineni care spun și ei lucruri destul de asemănătoare.
Oficialii ucraineni au susținut în repetate rânduri că au provocat pierderi grele Rusiei în timp ce Moscova încerca să cucerească Bahmut.
„Apărătorii noștri au provocat pierderi semnificative inamicului, au distrus un număr mare de vehicule, au forțat cele mai bune unități de asalt ale lui Wagner să lupte și au redus potențialul ofensiv al inamicului", a declarat duminică, după o vizită la Bahmut, colonelul general Oleksandr Syrskyi (Sîrskîi), comandantul forțelor terestre ucrainene.
De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW, think tank american specializat în analize militare apreciate pentru precizie pe plan internațional) a opinat că eforturile repetate ale Rusiei de a captura Bahmut au dus la erodarea semnificativă a capacității acesteia de a efectua ofensive suplimentare.
„Armata rusă se va lupta probabil să mențină orice operațiune ofensivă ulterioară timp de câteva luni, oferind Ucrainei o șansă de a prelua inițiativa”, opinia, luni, ISW.
CNN relata, luni, că Rusia pare că făcut mici progrese în încercările sale de a cuceri Bahmut. Lupte intense fuseseră raportate în cursul dimineții de luni.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a minimalizat însă importanța orașului, afirmând că nu ar constitui „un regres operațional sau strategic" pentru armata ucraineană în cazul în care Bahmut ar cădea în mâinile forțelor rusești.
ISW mai scrie, în ultima sa analiză despre bătălia de la Bahmut, că Evgheni Prigojin, finanțatorului PMC Wagner, pare să conștientizeze faptul că această înfruntare teribilă, care durează de luni de zile, decimează cele mai pregătite forțe ale grupului Wagner și că ministerul rus al Apărării, cu care se află în conflict deschis, de fapt, exact asta și vizează: să lase grupul să piardă cât mai multe efective pe front (prin întârzieri repetate în aprovizionarea cu muniție), diminuând astfel influența în creștere a lui Prigojin.
ISW mai opinează că Ucraina ar putea avea o șansă reală, în cazul unui război urban de lungă durată, să deterioreze semnificativ și iremediabil efectivele Wagner și alte unități rusești de elită care lansează asalturi împreună cu paramilitarii. Rusia ar deveni astfel incapabilă să mai lanseze ofensive importante și nici să păstreze ce a cucerit deja nu ar mai putea.
Președintele Volodmir Zelenski a declarat la sfârșitul zilei de luni, 6 martie, că a ordonat întăriri la Bahmut. Acest anunț a urmat unei întâlniri din cursul zilei avute de Zelenski cu comandantul suprem al armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, și cu comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi (Sîrskîi), ambii comandanți militari recomandând continuarea apărării Bahmutului și solicitându-i liderului de la Kiev să consolideze forțele ucrainene din zonă.
Marți dimineață, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei preciza: principalele eforturi ale Rusiei se concentrează pe acțiuni ofensive în direcțiile Kupiansk, Lyman, Bahmut, Avdiivka și Shakhtar. Numai în ultimele 24 de ore, soldații ucraineni au respins peste 140 de atacuri rusești în aceste zone.