Ministrul taiwanez al Apărării Chiu Kuo-cheng a avertizat, luni, că insula trebuie să fie în alertă în acest an, fiind foarte probabilă o „intrare bruscă" a armatei chineze în zone apropiate de teritoriul său, pe fondul creșterii tensiunilor militare din Strâmtoarea Taiwan, transmite Reuters.
China și-a intensificat activitățile militare în jurul Taiwanului în ultimii ani, inclusiv incursiuni aproape zilnice ale Forțelor Aeriene în zona de identificare a apărării aeriene a insulei.
Cu toate acestea, Taiwanul nu a raportat încă niciun incident în care forțele chineze să fi pătruns în zona sa adiacentă, care se întinde pe o distanță de 24 mile marine (44,4 km) de linia sa de coastă. A doborât însă, anul trecut, o dronă civilă care a intrat în spațiul său aerian, în apropierea unei mici insule din largul coastei chineze.
Răspunzând la întrebările adresate de Parlament, Chiu a declarat că Armata Populară de Eliberare a Chinei (APL) ar putea găsi scuze pentru a intra în zone apropiate de spațiul aerian și maritim teritorial al Taiwanului, pe măsură ce insula își intensifică schimburile militare cu Statele Unite, situație care sporește furia și agresivitatea Beijingului.
Ministrul a spus că APL ar putea recurge la „o intrare bruscă" în zona adiacentă (contiguă) a Taiwanului și s-ar putea apropia de spațiul său teritorial, pe care insula îl definește ca fiind la 12 mile marine de coastele sale.
„Avertizez în mod special cu privire la anul în curs, ceea ce înseamnă că avem informații că se fac astfel de pregătiri", a mai declarat Chiu.
Taiwanul a precizat explicit că își va exercita dreptul la autoapărare și va contraataca dacă forțele armate chineze vor intra pe teritoriul său.
Anul trecut, China a organizat exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului, ca reacție la o vizită pe insulă a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.
Oficialul taiwanez a mai spus că APL trimite zilnic aproximativ 10 avioane sau nave în zonele din apropierea Taiwanului. Unele dintre acestea traversează aproape zilnic linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care servește în mod normal drept tampon neoficial, a adăugat el.
Chiu a declarat că, din moment ce China a distrus un acord tacit privind mișcările militare în strâmtoare, Taiwanul a făcut pregătiri pentru a „trage primul foc" dacă entități chineze, inclusiv drone sau baloane, intră în spațiul său teritorial.
China revendică Taiwanul autoguvernat ca fiind al său și nu a renunțat la ideea de utilizarea forței pentru a aduce insula sub control său. Părțile s-au despărțit pe fondul unui război civil în 1949, iar Partidul Comunist autoritar chinez nu a deținut niciodată controlul asupra insulei.
Taiwanul respinge cu fermitate revendicările de suveranitate ale Chinei și afirmă că numai poporul său poate decide viitorul său.
Taiwanul este sprijinit neoficial de SUA și are o flotă de avioane de luptă F-16 achiziționate din SUA. Tensiunile dintre China și SUA sunt la cel mai înalt nivel din ultimii ani din cauza sprijinului american pentru insula autonomă, inclusiv a vizitelor unor politicieni de rang înalt, și a unei serii de alte probleme, printre care și balonul-spion chinezesc care a traversat SUA înainte de a fi doborât luna trecută.
În acest context deosebit de tensionat, potrivit time.com, Statele Unite au aprobat, recent, mai multe vânzări de arme către Taiwan, inclusiv muniție în valoare de 619 milioane de dolari pentru avioanele F-16. Decizia, comentează The Time, va fi probabil un nou pretext de tensiuni între SUA și China.
Departamentul de Stat preciza, săptămâna trecută, că a aprobat vânzările de rachete care urmează să fie folosite de avioanele F-16, precum și de echipamente pentru susținerea rachetelor. Acestea includ rachete antiradiație AGM-88, precum și rachete aer-aer și lansatoare.
Statele Unite sunt principalul furnizor de echipament militar al Taiwanului, iar China s-a opus vânzărilor anterioare prin sancțiuni și alte acțiuni. Odată ce vânzările de arme sunt aprobate, livrarea acestora poate însă dura ani de zile, iar Taiwanul a menționat întârzieri constante în primirea armelor pe care le-a cumpărat.
La sfârșitul lunii februarie, președinta Taiwanului, Tsai Ing-Wen, preciza că Taipei va intensifica „schimburile militare" cu Statele Unite.
Cooperarea cu SUA s-a accelerat în special de la începutul războiului din Ucraina și de la reînnoirea îngrijorărilor legate de amenințarea unei invazii din partea Chinei. VIDEO mai jos
Mulți analiști militari și chiar oficiali americani consideră că un război SUA-China ar putea avea loc în următorii ani. VIDEO mai jos