Soldaților ruși li s-a ordonat să-i atace pe ucraineni cu lopeți concepute la 1869, din cauza lipsei de muniție / Informațiile au fost furnizate de ministerul britanic al Apărării


Soldaților ruși li s-a ordonat să-i atace pe ucraineni cu lopeți concepute la 1869, din cauza lipsei de muniție / Informațiile au fost furnizate de ministerul britanic al Apărării

Ministerul britanic al Apărării a dezvăluit, într-un briefing, că rezerviștii ruși, cooptați în armata lui Putin după ce acesta a emis în septembrie ordinul de mobilizare parțială, folosesc, pe frontul din Ucraina, în atacurile lansate contra pozițiilor inamice, inclusiv lopeți din cauza lipsei acute de muniție.

Lipsurile cu care se confruntă combatanții au fost semnalate recent și de Evgheni Prigojin, liderul paramilitarilor și pușcăriașilor Wagner care luptă în zona orașului Bahmut, regiunea Donețk. Acesta spunea însă că inclusiv lopețile pentru săparea tranșeelor lipsesc, acuzând ministerul rus al Apărării de neprofesionalism și că îi sabotează victoria contra ucrainenilor. PODUL a scris AICI.

Oficialii britanici din domeniul Apărării susțin că au informații potrivit cărora, la sfârșitul lunii februarie, rezerviștilor li s-a ordonat să atace o poziție ucraineană înarmați cu „arme de foc și lopeți”. Dezvăluirile au fost făcute chiar de combatanți ruși participanți la acel asalt, scrie BBC.

Unul dintre rezerviști a relatat că nu era pregătit „nici fizic, nici psihologic" pentru acest tip de înfruntare.

Tipul de lopată folosit de aceștia ar fi MPL-50, proiectată de un ofițer danez în 1869 pentru a fi atât unealtă pentru săparea tranșeelor, cât și armă pentru luptele corp la corp. De atunci, lopata a rămas în mare neschimbată. 

„Letalitatea uneltei de săpat tranșee standard MPL-50 este deosebit de mitologizată în Rusia", a precizat Ministerul britanic al Apărării.

 

Utilizarea continuă a lopeții „ca armă evidențiază luptele brutale și cu tehnologie redusă care au ajuns să caracterizeze o mare parte a războiului", a mai spus sursa britanică, potrivit BBC.

„Dovezi recente sugerează o creștere a luptelor corp la corp în Ucraina", se mai arată în raportul realizat de Apărarea britanică

„Acesta este probabil rezultatul faptului că strategii armatei ruse continuă să insiste asupra acțiunilor ofensive de infanterie, cu mai puțin sprijin din partea artileriei, deoarece Rusia duce lipsă de muniții".

BBC precizează că nu a reușit să verifice independent rapoartele ministerului Apărării, iar instituția nu a oferit informații despre locul în care au loc astfel de înfruntări.

Și totuși, în ciuda lipsurilor, dar având avantajul unor trupe numeroase folosite adesea drept carne de tun, forțele rusești par să își fi asigurat un avantaj pozițional în orașul asediat Bahmut, arată un raport al Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Înfruntările de la Bahmut se poartă, fără întrerupere de luni de zile, mulți specialiști considerând că orașul poate juca un rol important în evoluția ulterioară a războiului. 

Cucerirea orașului de către forțele ruse ar fi, după luni de retragere și lipsă de rezultate, primul succes notabil, pe câmpul de luptă, pentru Moscova.

ISW a arătat că prezentul avantaj pozițional al Rusiei ar putea permite o „mișcare de cotitură" la Bahmut care ar obliga forțele ucrainene să-și abandoneze pozițiile defenisive, fără a fi totuși încercuiți.

„Este posibil ca rușii să fi intenționat să încercuiască forțele ucrainene în Bakhmut, dar comandamentul ucrainean a semnalat că probabil se va retrage mai degrabă decât să riște o încercuire", mai precizează ISW.

Cu toate acestea, armata ucraineană a declarat duminică că nu are intenția de a se retrrage din Bakhmut.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene precizează că forțele rusești încă se străduiesc să încercuiască orașul, arătând că peste 100 de atacuri au fost respinse în estul regiunii Donbas Est numai ultimele 24 de ore.

Mii de soldați ruși au murit încercând să cucerească Bahmut, oraș din regiunea Donețk care avea o populație de aproximativ 75.000 de locuitori înainte de război.

CITEȘTE ȘI: Teroristul Prigojin publică imagini cu mormane de wagneriți uciși de ucraineni și urlă isteric la Șoigu și Gherasimov, cerându-le muniție sau să pună ei înșiși mâna pe mitraliere / „Nu vor să ne dea nici lopeți pentru săparea tranșeelor” / „Este vorba de o intenție clară de a distruge Wagner”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.