Aproximativ 10.000 de soldați ruși s-au predat Ucrainei de bunăvoie apelând linia telefonică „Vreau să trăiesc”


Aproximativ 10.000 de soldați ruși s-au predat Ucrainei de bunăvoie apelând linia telefonică „Vreau să trăiesc”

În jur de 10.000 de soldați ruși s-au predat de bunăvoie armatei ucrainene prin intermediul liniei telefonice "Vreau să trăiesc", a anunțat, vineri, Comandamentul de coordonare a Ucrainei pentru gestionarea prizonierilor de război, potrivit publicației The Kyiv Independent.

Lansată în septembrie 2022 de către Direcția principală de informații a Ucrainei, linia telefonică deschisă non-stop permite rușilor să se predea individual de bunăvoie sau să își predea unitățile armatei ucrainene. Militarii ruși sunt reținuți în conformitate cu Convențiile de la Geneva, precizează autoritățile de la Kiev.

Pe lângă linia telefonică directă, există, de asemenea, un chatbot (un soi de robot online) și un site web în limba rusă administrat de Ministerul ucrainean al Apărării cu informații despre programul de depunere a armelor.

Potrivit raportului, 14 milioane de persoane au vizitat site-ul web de când a fost lansat. Cele mai multe dintre acestea sunt familiile soldaților din Rusia, în ciuda faptului că guvernul rus a blocat site-ul la mijlocul lunii octombrie. 

În decembrie 2022, reprezentantul Direcției de informații a Ministerului Apărării, Andriy Yusov, a declarat că linia telefonică a primit un total de 1,7 milioane de apeluri.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.