Emilia Șercan despre procurorul propus pentru șefia DNA: „Este de-a dreptul înspăimântător!” / Marius Voineag a avut un rol decisiv în blocarea stabilirii plagiatului comis de Nicolae Ciucă / Cum arată cârdășia politicului cu justiția


Emilia Șercan despre procurorul propus pentru șefia DNA: „Este de-a dreptul înspăimântător!” / Marius Voineag a avut un rol decisiv în blocarea stabilirii plagiatului comis de Nicolae Ciucă / Cum arată cârdășia politicului cu justiția

Jurnalista de investigații Emilia Șercan arată într-un text publicat pe pagina sa de Facebook legătura dintre procurorul Marius Voineag, propus de ministrul Justiției (PNL), Cătălin Predoiu, și zona politică, dezvăluind, de fapt, cum funcționează sistemul de Justiție subordonat politic și cum sunt recompensați magistrații fideli. Mai exact, Emilia Șercan spune că blocarea oricărei investigații academice în privința tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă - în cazul căreia investigația de presă realizată de aceeași jurnalistă a arătat indubitabil plagiatul – i se datorează procurorului Marius Voineag. 

Interesant e că Voineag are și performanțe remarcabile în activitatea sa, lucrând dosare complicate de-a lungul timpului.  Este „școlit, inteligent, vorbește bine engleza. Nu este conflictual, dar este ca salcia, se îndoaie foarte ușor”, l-a caracterizat o sursă pentru G4Media. Exact asta pare să rezulte și din observațiile Emiliei Șercan. Că Voineag s-a „îndoit ca salcia” când a avut nevoie PNL, iar acum este recompensat cu una dintre cele mai importante funcții din justiție.

Scurt context. Marius Voineag, propus la șefia DNA, este procurorul șef adjunct care a distribuit dosarul privind presupusul plagiat comis de premierul Ciucă în teza de doctorat.

Procurorul de caz a dispus imediat ridicarea de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” a tuturor documentelor care au legătură cu dosarul de doctorat al prim-ministrului Nicolae Ciucă, inclusiv teza de doctorat a acestuia, făcând astfel imposibilă verificarea ei. Detalii lămuritoare mai jos

Explicațiile Emiliei Șercan:

„Ce se întâmplă în legătură cu numirea procurorului care va conduce DNA în următorii cel puțin trei ani este de-a dreptul înspăimântător pentru ce a ajuns justiția, sau mai bine spus independența ei. 

Procurorul propus de ministrul justiției Cătălin Predoiu pentru a prelua conducerea DNA este Marius Voineag, care pe data de 27 ianuarie 2022 se afla la conducerea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din cadrul Parchetului General (PG). 

De ce e importantă această dată și de ce e important acest amănunt? Pentru că este ziua în care un anonim depunea plângere la PG în legătură cu teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, despre care scrisesem în data de 18 ianuarie 2022 că este plagiată. 

Deci plângere este înregistrată nouă zile mai târziu.

Plângerea a fost repartizată în aceeași zi - 27 ianuarie 2022 - la SUPC, ceea ce reprezintă un adevărat record pentru cine știe și înțelege culoarele de funcționare ale Parchetului General. 

Procurorul Voineag, deși adjunct al SUPC, se afla în acea perioadă la conducerea Secției pentru că șefa de facto era în concediu, potrivit unor dezvăluiri făcute azi de jurnalista Ioana Ene Dogioiu. 

Marius Voineag e cel care a ales procurorul căruia i-a atribuit instrumentarea dosarului, potrivit Ioanei Ene Dogioiu (Spotmedia.ro, detalii AICI, n.red.)

Acel procuror, care potrivit surselor mele s-a pensionat între timp, a început în aceeași zi urmărirea penală in rem cu privire la infracțiunea de însușire, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor pe care a prezentat-o drept creație intelectuală proprie (art. 197, alin. 1, din Legea dreptului de autor). 

Repet, că poate v-a scăpat. În aceeași zi în care s-a înregistrat plângerea, adică pe 27 ianuarie 2022, s-a început și urmărirea penală, iar informația asta nu mai e pe surse, ci e confirmată oficial chiar de Parchetul General. Celeritate, nenicule, celeritate! 

Toate aceste lucruri s-au întâmplat deși fapta de care era acuzat dr. Ciucă era prescrisă de 14 ani, iar procurorul Marius Voineag putea să constate lucrul acesta înainte să repartizeze plângerea. 

După două zile, pe 1 februarie 2022, procurorul de caz desemnat de Voineag descindea la Universitatea Națională de Apărare (UNAP), unde premierul dr. Ciucă susținuse teza de doctorat, și ridica toate documentele originale referitoare la teza acestuia, inclusiv teza în original. 

După câteva săptămâni s-a dus și la CNATDCU, de unde a ras și copiile documentelor. 

Rezultatul? Teza lui dr. Ciucă nu a mai putut fi verificată de Comisia de Etică a UNAP, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul tezei lui dr. Bode, care a primit verdict de plagiator de la Comisia de Etică a UBB. 

Astăzi, dr. Ciucă se poate apăra cu faptul că nu are verdict de plagiat, deși toată lumea știe că e un plagiator. 

Cui datorează dr. Ciucă faptul că orice investigație academică în privința tezei sale a fost blocată? 

Procurorului Marius Voineag. 

Acum două zile, procurorul Marius Voineag a fost propus de subordonatul din guvern al lui dr. Ciucă, Cătălin Predoiu, ca procuror șef DNA.”

Potrivit G4Media, Voineag activează în sistem din 2008, când a intrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. A absolvit dreptul la Universitatea privată Nicolae Titulescu, unde a susținut și un Master. A urcat rapid treptele ierarhice (Tribunal, Curte de Apel).

Din 2013 intră ca procuror în Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism. Un an mai târziu ajunge procuror șef al Biroului de combatere a infracțiunilor vamale și contra pieței de de capital, DIICOT Structura Centrală iar în 2017 procuror şef al Serviciului de combatere a criminalității economico-financiare tot la DIICOT Structura centrală.

Din 2021 activează în Parchetul General, unde a fost numit adjunct. Surse din sistem au declarat pentru G4Media că Marius Voineag are o bună relație cu fostul Procuror General, Bogdan Licu, acuzat de plagiat, de apartenență la masonerie și de relații strânse cu Serviciul Român de Informații.

Ca procuror de caz, Voineag a instrumentat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și ale sindicalistului Liviu Luca, dosarul Ultrapro Computers, dosarul manipulării pieței de capital privindu-l pe fostul șef al SIF Banat Dragoș Bîlteanu. Acest dosar este considerat de specialiștii din sistem pionierat în materie. Detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.