Procurorul general al SUA afirmă răspicat că Evgheni Prigojin este „criminal de război", precizând că sunt numeroase probe care indică asta


Procurorul general al SUA afirmă răspicat că Evgheni Prigojin este „criminal de război", precizând că sunt numeroase probe care indică asta

Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a declarat miercuri că şeful unităţii paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, este "un criminal de război", scrie Agerpres citând AFP.

„Cred că avem mai mult decât elementele necesare pentru a-mi justifica opinia", a declarat Merrick Garland în cadrul unei audieri în Senat. În SUA, funcția de procuror general este echivalentă cea a unui ministru de Justiție din statele europene, fiind liderul Departamentului de Justiție din cadrul guvernului federal.

Grupul Wagner „este responsabil pentru atacurile asupra ucrainenilor în Donbas, în special folosind prizonieri din tabere ruse drept carne de tun", a mai spus Garland.

„Ceea ce fac ei este de neimaginat şi trebuie să facem tot posibilul să-i împiedicăm", a spus responsabilul SUA, promiţând că va ajuta justiţia ucraineană să ancheteze aceste crime.

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a anunţat recent deschiderea unei anchete pentru "crime de război" împotriva lui Evgheni Prigojin. El a declarat miercuri că armata ucraineană opune o rezistenţă înverşunată încercărilor trupelor ruse de a cuceri oraşul Bahmut şi aduce întăriri masive în această bătălie sângeroasă, notează Reuters.

Unitatea lui Prigojin este vârful de lance în asaltul asupra Bahmutului, a cărui cucerire ar fi pentru trupele ruse un pas către ofensiva spre oraşe mai mari din estul Ucrainei, precum Kramatorsk şi Sloviansk.

Grupul Wagner a fost desemnat de Statele Unite drept organizaţie criminală internaţională transnaţională, la fel ca mafiile italiană sau japoneză, iar membri ai Congresului american fac presiuni pentru ca de acum înainte să fie calificat drept "grup terorist".

PODUL a relatat recent declarațiile a doi mercenari Wagner capturați de ucraineni care au povestit pentru tabloidul britanic „The Mirror” cum au ajuns să se înroleze și să lupte în războiul despre care li s-a spus inițial că este purtat, în Ucraina, de Occident.

Cei doi criminali ai Grupului Wagner - un fost deținut criminal condamnat și un bătăuș condamnat pentru încăierare - au fost recrutați în timp ce se aflau în spatele gratiilor de către Evgheni Prigojin, personaj controversat, el însuși ajuns la închisoare, în trecut, pentru o serie de infracțiuni și devenit personaj central al războiului din Ucraina prin trimiterea pe front a miliției private pe care o finanțează (și care a fost implicată adesea în rezolvarea unor treburi murdare și sângeroase în interesul Kremlinului, construindu-și un renume de grupare criminală organizată, asociată cu violența, tortura, crime, afaceri ilegale). Mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.