Doi mercenari ruși admit, într-un interviu, că forțele ucrainene au băgat groaza în trupele de infractori ale lui Prigojin, fiind superioare ca tehnici și tactici de luptă Grupului Wagner / Lunetiștii Kievului fac prăpăd în rândul wagneriților din linia întâi


Doi mercenari ruși admit, într-un interviu, că forțele ucrainene au băgat groaza în trupele de infractori ale lui Prigojin, fiind superioare ca tehnici și tactici de luptă Grupului Wagner / Lunetiștii Kievului fac prăpăd în rândul wagneriților din linia întâi

Doi mercenari ruși capturați de ucraineni au fost de acord să povestească, în exclusivitate, pentru tabloidul britanic „The Mirror” cum au ajuns să se înroleze și să lupte în războiul despre care li s-a spus inițial că este purtat, în Ucraina, de Occident.

Cei doi criminali ai Grupului Wagner - un fost deținut criminal condamnat și un bătăuș condamnat pentru încăierare - au fost recrutați în timp ce se aflau în spatele gratiilor de către Evgheni Prigojin, personaj controversat, el însuși ajuns la închisoare, în trecut, pentru o serie de infracțiuni și devenit personaj central al războiului din Ucraina prin trimiterea pe front a miliției private pe care o finanțează (și care a fost implicată adesea în rezolvarea unor treburi murdare și sângeroase în interesul Kremlinului, construindu-și un renume de grupare criminală organizată, asociată cu violența, tortura, crime, afaceri ilegale).

Prigojin le-a promis albirea cazierului și 200.000 de ruble pe lună (aprox. 2500 de euro).

Au recunoscut că au ucis militari ucraieni, dar nu pot spune exact câți, relatând că bătăliile de front sunt conduse de cei mai experimentați luptători Wagner. Dar chiar și așa, mulți dintre combatanți au fost efectiv carne de tun, amplasată în fața armatei ruse, pentru ca ucrainenii să-și consume muniția și să obosească măcelărind militari mai puțin valoroși. 

Ucigașul Viktor, un bărbat în vârstă de 32 de ani, căsătorit și tată a doi copii din regiunea Stavropolski, în sud-estul Rusiei, a ajuns la închisoare pentru că a înjunghiat mortal un cecen în timpul unei încăierări dintr-un club.

Ispășise nouă din cei 20 de ani de pedeapsă, când s-a alăturat Grupului Wagner, fiind recurtat de Prigojin personal care s-a deplasat cu elicopterul la închisoare în care era încarcerat. 

Viktor pentru The Mirror:

„Ni s-a spus că alte țări sunt implicate în războiul din Ucraina, inclusiv Marea Britanie, și că noi apărăm Rusia împotriva teroriștilor străini”

„Ni s-a spus că nu ne vom lupta cu civili, ci cu fasciști și soldați din alte țări”.

„Omorâsem un om și eram în al nouălea an de condamnare. El se afla într-un grup de musulmani, ceceni, într-un club și a început o bătaie cu cuțite. L-am ucis”.

„L-am întâlnit pe Evgheni Prizojin și, în total, 200 dintre noi am fost de acord să ne alăturăm Grupului Wagner în schimbul unui nou început, al banilor și pentru că aș fi putut obține un loc de muncă după ce aș fi părăsit Ucraina”.

„Cu un cazier cu antecedente atât de grave nu aș fi obținut un loc de muncă și am simțit că nu am avut de ales, chiar dacă mi-a luat o săptămână să mă decid să mă alătur Wagner."

Viktor, de meserie constructor, și-a strâns mâinile și i-a privit pe jurnaliști cu răceală, uneori amenințător, pe tot parcursul interviului de aproximativ oră, menționând cu o ridicare din umeri că a ucis un om, precizează the Mirror.

A spus că regretă, dar a vorbit despre crima sa ca și cum ar fi fost un simplu fapt neplăcut.

După înscrierea în Grupul Wagner, în septembrie anul trecut, i-au intrat lunar în cont banii promiși: aprox. 2500 de euro. 

După înrolare a fost dus cu autobuzul la Rostov, în apropiere de Ucraina, și apoi la Lugansk, în Donbas, în interiorul Ucrainei, împreună cu alți 200 de deținuți din aceeași închisoare.

Din cei 5.000 de luptători ai Grupului Wagner înscriși inițial pentru frontul Ucraina, aproximativ 1.000 au murit în câteva săptămâni, relatează The Mirror, precizând că sunt infomații că, în total, în război, au trimiși în jur de 50.000 de deținuți.

Înainte de a fi aruncați în luptă, pușcăriașii au efectuat un stagiu de șase săptămâni de pregătire intensă cu puști de asalt, mitraliere, mine, grenade propulsate de rachete și unii chiar cu puști cu lunetă.

După perdioada de instrucție, au fost trimiși în luptă în echipe de asalt, realizând rapid că au fost mințiți. 

Și-a amintit: „Eram tensionat. Nu știam unde voi fi trimis, iar familia mea nu știe nici acum că m-am alăturat Grupului Wagner”

„Eram trimiși în grupuri de câte 15 împotriva a ceea ce ei spuneau că sunt doar zece soldați ucraineni, apoi descopeream că erau chiar și 40 de ucraineni”.

„În prima bătălie, un lunetist trăgea în noi, rănindu-i pe oamenii noștri, apoi a ucis doi. A fost prima dată când am văzut pe cineva pierzându-și un picior."

Mercenarul spune că nici măcar viața dură din coloniile penale ale Rusiei, unde deținuții se atacă zilnic cu cuțitele și comit chiar crime, nu l-a pregătit pentru război.

„A fost înfricoșător. Am văzut brațe și picioare lovite de gloanțe. A fost oribil și șocant. Mai mult de 1 000 dintre noi au fost uciși".

După doar patru „bătălii" în Donbas, Viktor a fost rănit la spate și la gât de șrapnel și, în timp ce zăcea întins, ucrainenii l-au luat prizonier.

A făcut parte din Grupul Wagner doar trei luni și jumătate și admite că a ucis soldați ucraineni, dar nu poate spune câți.

„Nu am fost bătut și ucrainenii s-au purtat bine cu mine. Nu am nimic împotriva lor”.

„Când ne-am alăturat Wagner, ni s-a arătat o înregistrare video în care ni se sugera că, dacă vom fi capturați, vom fi uciși.

„Nu m-am predat ușor deoarece eram convins că voi fi ucis”.

„Acest lucru nu s-a întâmplat, însă nu știu care va fi soarta mea".

Încearcă să se apere spunând: „Nu eu am început acest război și îmi pare rău că Rusia a făcut-o. Nu am fost eu. Războiul este rău pentru că sunt uciși civili, dar nu eu am făcut asta”.

„Poate că voi fi eliberat și mă voi putea întoarce în Rusia".

Jurnaliștii l-au întrebat pe ucigașul inexpresiv dacă dorește să își revadă soția și copiii, și, pentru prima oară în decurs de o oră, are o manifestare care ar putea fi interpretată drept emoție sau sentiment: râde.

Ambii mercenari sunt îmbrăcați în uniforme de luptă și cizme și The Mirror spune că nu s-au făcut presiuni asupra lor ca să accepte să vobească. 

Autoritățile ucrainene ne-au cerut să le pixelizăm ochii, ca măsură suplimentară pentru a evita ca ei să fie identificați de echipele de asasini ai Grupului Wagner, mai arată The Mirror. Jurnaliștii britanici au fost conduși la o locație secretă de trupe înarmate și alte trupe de escortă ce au verificat în permanență să nu fie urmăriți.

 

Mecanicul auto Anatoli are 26 de ani. Este din Samara, centrul Rusiei, și are soție și copil.

Mai avea 18 luni de executat din pedeapsa de trei ani și șase luni primită pentru o încăierare când Prizojin a aterizat la închisoarea sa în căutare de recruți.

The Mirror reamintește că Prigojin a stat el însuși nouă luni în spatele gratiilor pentru diverse infracțiuni, câștigand apoi o avere din catering pentru marile evenimente organizate la Kremlin, situație care i-a atras și porecla de „bucătar” al lui Putin.

Întrebat dacă a vorbit cu Prigojin, Anatoli răspunde: „Da, l-am întâlnit. Este om serios”. 

„Am semnat pentru intrarea în Wagner, fiecare își ia propriile decizii.

„Habar nu aveam unde urmează să mă duc - dar înțelesesem că vom lupta în Ucraina”, adăugând apoi cu mândrie, după ce a ispirat puternic: „Am descoperit că există diferențe semnificative între Grupul Wagner și armata regulată”.

„Am luat parte la atacuri în adevăratul sens la cuvântului și am fost implicat în cinci mari bătălii, iar combatanții Grupului Wagner erau întotdeauna înaintea Armatei."

Anatoli a fost capturat de forțele ucrainene după ce a fost trimis alături de alți combatanți Wagner într-o bătălie împotriva ucrainenilor în Donbas.

Și el a descoperit și el că luptătorii Wagner erau aruncați în luptă cu ucraineni mult mai bine pregătiți în materie de tactici militare.

„Mai întâi, un lunetist a ucis zece dintre camarazii mei”.

„Un alt tip a fost rănit și am încercat să-l ajut”.

„În cele din urmă am rămas singur, blocat de forțele ucrainene”.

„Wagner a trimis un alt detașament de zece oameni, iar lunetistul a ucis cinci dintre ei”.

„În cele din urmă am rămas întins acolo fără muniție, cu un soldat ucrainean aplecat asupra mea cu o mitralieră”.

„A tras în pământ, lângă picioarele mele, focuri de avertisment. Am fost apoi luat prizonier".

În ciuda reputației terifiante a Grupului Wagner de a comite atrocități împotriva civililor, inclusiv violuri, tortură și crime, pușcăriașul recrutat de Prigojin spune că, deși nu bagă mâna în foc că ar putea avea loc și astfel de fapte, el nu ar fi văzut așa ceva. „Oricum Grupul Wagner are reguli împotriva acestui lucru”, mai spune el. 

„Pedofilii și agresorii sexuali nu pot intra în grup”.

"M-am alăturat pentru că am vrut un cazier curat, o viață mai bună”.

„Evident, nu pot spune că am făcut alegerea corectă”.

„Misiunea Grupului Wagner este să invadeze chiar neglijându-și propria apărare”

„Acum nu știu ce se va întâmpla cu mine, dar văd trei posibilități."

Ridică din umeri și conchide:  „Pot fi ucis, trimis acasă sau înapoiat Rusiei pentru a fi trimis din nou în luptă".

SURSA foto și text: The Mirror

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.