Îngrijorare în Occident. China ar intenționa să acorde ajutor militar Rusiei în războiul din Ucraina


Îngrijorare în Occident. China ar intenționa să acorde ajutor militar Rusiei în războiul din Ucraina

Statele Unite sunt de părere că Beijingul ar putea furniza asistență militară neletală Rusiei pentru a fi folosită în Ucraina, potrivit a patru oficiali americani familiarizați cu această chestiune, iar administrația de la Washington este îngrijorată că s-ar putea avea în vedere, ulterior, și armament militar tradițional, letal, relatează NBC News.

Oficialii rămași anonimi nu au detaliat în ce va consta exact posibila asistența militară neletală a Chinei, dar au opinat că ar putea include echipamente pentru ofensiva din primăvară, cum ar fi uniforme sau veste antiglonț. 

Până în momentul de față, China a ajutat Rusia să-și promoveze campaniile de dezinformare despre războiul din Ucraina, fără a o sprijini însă și material. 

În săptămânile care au urmat invaziei din Ucraina, înalți oficiali americani, inclusiv președintele Biden și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, au avertizat Beijingul să nu ofere suport material Rusiei pentru război, precizând că vor exista consecințe. China a părut să se conformeze și, până în prezent, nu a vândut sisteme de arme letale Rusiei. 

„Am fost clari cu privire la preocupările noastre privind ajutorul letal. Nu i-am văzut încă să treacă această linie, dar nu credem că au scos-o definitiv din calcul", a precizat una din sursele citate de NBC. 

Sursa a mai declarat că Beijingul încearcă „să se strecoare până la linia de demarcație fără a fi prinsă" și că tendințele recente indică un sprijin potențial mai tangibil din partea guvernului chinez pentru armata rusă.

Secretarul de stat Antony Blinken și omologul său chinez Wang Yi s-au întâlnit, sâmbătă, după Conferința de Securitate de la Munchen, iar o sursă apropiată întrevederii a declarat că cele menționate  mai sus au reprezentat  „un subiect esențial în discuțiile celor doi".

Blinken și alți oficiali americani au împărtășit informații despre potențiala asistență chineză acordată Rusiei cu aliații și partenerii prezenți la Munchen. 

Vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, a vorbit, sâmbătă, în cadrul conferinței precizând că China s-a apropiat de Rusia de la începutul războiului.

„Suntem, de asemenea, îngrijorați de faptul că Beijingul a strâns relația cu Moscova de la debutul războiului", a spus ea adăugând „orice măsuri luate de China pentru a oferi sprijin letal Rusiei nu ar face decât să recompenseze agresiunea, să continue crimele și să submineze și mai mult o ordine bazată pe reguli". 

Bloomberg și CNN au relatat în ianuarie că administrația Biden le-a prezentat unor oficiali guvernamentali chinezi dovezi palpabile care indicau faptul că mai multe companii chinezești ofereau sprijin neletal Rusiei în război. 

Acum, oficialii americani citatați de NBC spun însă că asistența la care au făcut referire ar uma să provină chiar de la guvernul chinez.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.