Oleksii Danilov, șeful Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina, dezvăluie planul lui Putin de a înființa „Ucraina 2” cu ajutorul unor politicieni trădători de la Kiev / Rușii intensifică asaltul de la Bahmut, sperând să-l obțină până în 24 februarie


Oleksii Danilov, șeful Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina, dezvăluie planul lui Putin de a înființa „Ucraina 2” cu ajutorul unor politicieni trădători de la Kiev / Rușii intensifică asaltul de la Bahmut, sperând să-l obțină până în 24 februarie

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksi Danilov, a precizat pentru BBC că, după eșuarea planului de a cuceri complet Ucraina, Rusia ar fi optat pentru un plan alternativ, intenționând să dividă Ucraina după modelul Coreei de Nord și Coreei de Sud. Varianta de rezervă ar fi fost propusă de oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin.

„Rusia are acum intenția de a opta pentru versiune coreeană", a declarat Danilov, explicând că la Kremlin și-au dat deja seama că nu pot cuceri integral Ucraina, motiv pentu care vor să o rupă în două și să înființeze o așa-numită „Ucraina 2".

Politician ucrainean milionar și fin al lui Vladimir Putin care i-ar fi botezat o fiică, Viktor Medvedciuk este acuzat de înaltă trădare în Ucraina, fiind arestat la scurt timp după invazia rusă. În septembrie însă, oligarhul lui Putin și alți 55 de soldați ruși au fost schimbați cu prizonieri de război ucraineni.

Multă vreme nu s-a știut nimic despre soarta lui Medvedciuk în Rusia, dar în luna ianuarie a acestui an, el a publicat un articol politic în ziarul rusesc Izvestia, în care acuza Occidentul și autoritățile ucrainene de începerea războiului cu Rusia. De asemenea, el a subliniat de mai multe ori că "sud-estul" Ucrainei este o structură separată în cadrul Ucrainei, mult mai apropiată, din punct de vedere economic, cultural și politic de Rusia.

„În interiorul Ucrainei, din 1991, au existat două țări - anti-Rusia și Ucraina ca o altă Rusie. Una nu se poate gândi la sine fără Rusia, cealaltă nu se gândește la sine cu Rusia", a precizat Medvedciuk.

Danilov crede că Medvedciuk și unii politicieni și alte figuri proeminente pro-ruse din Ucraina vor „propune crearea a două țări". El nu a dat nume specifice, dar a lăsat să se înțeleagă că este vorba despre deputați în funcție din formațiunea de opoziție Platforma pentru viață.

în opinia sa, obiectivul Rusiei, în viitorul apropiat, este de a face totul pentru a ocupa în totalitate regiunile Donețk și Lugansk, împreună cu coridorul terestru spre Crimeea, iar apoi să pună în aplicare această idee de divizare a Ucrainei.

„La aceasta participă reprezentanți care s-au angajat în slujba lui Ianukovici, reprezentanți ai corpului de deputați OPFL din Rada, tehnocrați care colaborează cu aceștia, care trăiesc în țara noastră", spune Danilov.

El a adăugat că de această variantă a celor două Ucraine se ocupă și cei care au pregătit Memorandumul de la Budapesta din 1994. „L-au ridicat și l-au scuturat de praf. Oamenii lui Ianukovici se ocupă și ei de această problemă. Sunt cei care se află în spatele scenei și trag sforile", a adăugat Danilov.

El a comentat, de asemenea, previziunile potrivit cărora Rusia ar putea pregăti o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei.

„Intensificarea acțiunilor este în curs de desfășurare, încearcă să găsească puncte slabe în apărarea noastră, sunt concentrați acum pe teritoriul din Donețk, unde e Bahmut, au adus un număr mare de militari, arme, dar evident că trebuie să ripostăm, indiferent cât de greu ne va fi", a precizat Danilov, opinând că Rusia va forța cucerirea Bahmutului în jurul datei de 24 februarie, când se împlinește un an de la debutul invaziei.

„Inițial, au promis că îi vor da acest oraș lui Putin de ziua lui de naștere, pe 7 octombrie. Nu s-a întâmplat, s-a întâmplat altceva în Crimeea, ceva care l-a supărat. Această țară se hrănește cu aniversări și tot felul de date importante, Rusia este o țară de necrofili, unde o persoană vie nu valorează mai nimic. Abia după ce moare devine relevantă și trebuie onorată", a mai precizat oficialul ucrainean. Sursa: BBC Ucraina

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.