Publicația The New York Times a dat în judecată UE pentru a obține schimbul de mesaje dintre Ursula von der Leyen și conducerea gigantului farmaceutic Pfizer


Publicația The New York Times a dat în judecată UE pentru a obține schimbul de mesaje dintre Ursula von der Leyen și conducerea gigantului farmaceutic Pfizer

Politico scrie că publicația americană „The New York Times” a acționat în judecată Comisia Europeană pentru că instituția executivă refuză să facă publice mesajele  dintre președinta organismului, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Ziarul se va confrunta cu avocații UE în fața celei mai înalte instanțe a blocului comunitar, pentru a convinge judecătorii în privința obligației Comisiei de a declasifica mesajele, care ar putea conține informații importante privind acordurile de achiziție ale dozelor de vaccin împotriva COVID-19, în valoare de miliarde de euro.

Solicitarea de chemare în judecată a fost depusă la 25 ianuarie și publicată luni în registrul public al Curții Europene de Justiție, însă nu sunt încă disponibile online informații detaliate. 

Doi oficiali în temă cu această situația au confirmat detaliile cazului pentru POLITICO.

The New York Times a refuzat să comenteze cazul, precizând doar că "The Times depune multe solicitări de obținere a informațiilor și menține un registru activ de procese. Nu putem comenta în acest moment subiectul acestui proces".

Procesul urmează anchetei din 2022 ianuarie a Ombudsman-ului European (mediator european care se ocupă de reclamațiile privind situațiile de administație defectuasă a instituțiilor UE), Emily O'Reilly, care a identificat o administrare defectuoasă în încercările Comisiei de a recupera mesajele, ca urmare a unei solicitări privind accesul public la infomații formulate de jurnalistul Alexander Fanta de la netzpolitik.org. Ancheta Ombudsman-ului a constatat că Comisia nu a cerut în mod explicit biroului personal al președintei von der Leyen să caute mesajele respective.

În replică, comisarul UE pentru valori și transparență, Vera Jourova, a afirmat că este posibil ca mesajele text să fi fost șterse, din cauza "naturii lor efemere".

Cotidianul german Bild a deschis anterior o serie de procese împotriva Comisiei, solicitând divulgarea documentelor legate de negocierile de achiziționare a vaccinurilor împotriva COVID-19 produse de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca.

Deși mai multe dintre petițiile sale au fost respinse de instanțe, Bild - care, la fel ca POLITICO, este deținut de editorul Axel Springer - a obținut unele documente legate de negocieri, inclusiv corespondența prin e-mail începând cu iunie 2020. Cu toate acestea, nicio informație despre contactele anterioare ale lui von der Leyen cu Bourla, directorul general al Pfizer, nu a ieșit la iveală în urma litigiului intentat de Bild.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.