Austria a stârnit noi controverse și critici după ce a eliberat vize pentru mai mulți politicieni ruşi sancţionaţi, pentru ca aceştia să poată participa la o viitoare reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg (foto sus), a explicat într-un interviu pentru „The Washington Post” că această decizie a fost o „necesitate”, scrie news.ro.
Șeful diplomaţiei din Austria a menţionat că şi fostul dictator libian Muammar Gaddafi sau fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad au fost lăsaţi să vină la New York şi să participe la Adunarea Generală a ONU, deşi erau vizaţi de sancţiuni internaţionale.
„Avem un acord de sediu, la fel ca şi cu ONU, întrucât Viena este sediul a aproximativ 40 de organizaţii internaţionale. Şi în acest acord de sediu, ca în oricare altul, avem obligaţia, conform dreptului internaţional, de a permite accesul delegaţiilor ţărilor membre. Este similar cu Statele Unite, în ceea ce priveşte New York-ul. Gaddafi a fost la Adunarea Generală, Ahmadinejad a fost acolo. Aşa că acest lucru se aplică aici. Nu se pune problema dacă vrem sau nu (să-i admitem pe parlamentarii ruşi). Este o necesitate. În prezent, ne aflăm într-o luptă pentru a apăra un sistem internaţional bazat pe reguli, un sistem în care legile sunt respectate. Ar trebui să fim foarte atenţi ca Occident, ca lume liberă, să nu dăm impresia că suntem selectivi atunci când aplicăm dreptul internaţional, pentru că exact acesta este narativul rus”, a explicat Alexander Schallenberg în interviul pentru The Washington Post, preluat de news.ro.
Tot Schallenberg pleca, luna trecută, pentru a nu introduce restricții de vize pentru cetățenii ruși. „Nu trebuie să depășim măsura, de exemplu prin introducerea unei interdicții de viză pentru 144 de milioane de ruși", a recomandat el, adăugând că „Rusia va rămâne parte din istoria și cultura europeană". Partea cu cultura rusă a reluat-o și-n declarațiile recente, invocându-i pe Ceaikovski și Dostoievski.