Turcia și Siria. Peste 21.000 de vieți pierdute și pagube de peste 4 miliarde de dolari / Observatorii sunt șocați că Erdogan nu a mobilizat armata / În multe localități distruse oamenii au murit de frig sub ruine, pentru că nu a venit nimeni să-i scoată de acolo


Turcia și Siria. Peste 21.000 de vieți pierdute și pagube de peste 4 miliarde de dolari / Observatorii sunt șocați că Erdogan nu a mobilizat armata / În multe localități distruse oamenii au murit de frig sub ruine, pentru că nu a venit nimeni să-i scoată de acolo

UPDATE vineri dimineață: Autoritățile turce au precizat că 18.342 de oameni au murit în urma seismului de luni, numărul de victime depășind cu mult bilanțul tragic al cutremurului din 1999, de la Izmit, care a ucis peste 17.000 de persoane. În Siria, numărul de victime comunica era de 3.377 persoane ucise.

Știrea inițială. Numărul morților din Turcia și Siria trecuse de 20.000, joi seară, și este în creștere având în vedere că multe persoane sunt date dispărute, iar multe altele au fost rănite (aproximativ 63.000 numai în Turcia). 

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD) anunțase, joi seară, că bilanțul victimelor era de 17.134 de morți, în vreme ce informațiile din Siria arătau că au murit cel puțin 3.162 de persoane.

Oficialii turci au declarat că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanță de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est. 

În Siria au murit oameni până și în localitățile sudice precum Hama, aflate la 250 km de epicentru.

Pierderile economice cauzate de cutremurul devastator ar putea depăși 4 miliarde de dolari, a estimat agenția de rating Fitch.

Speranțele că vor fi găsiți în viață mulți supraviețuitori printre ruine scad însă de la o oră la alta. În schimb, cresc furia și frustrarea, durerea și revolta că în unele situații autoritățile nu au mai ajuns deloc.

„Guvernul turc nu a avut un răspuns adecvat de urgență la această situație. Observatorii sunt șocați că Erdogan nu a mobilizat armata pentru a participa la acțiunile de salvare. Se știe că primele 48 de ore după un cutremur sunt decisive pentru cei care au fost prinși sub dărâmături.

Dar, una din primele reacții ale Guvernului a fost să filtreze și să încetinească rețeaua Twitter. Toată lumea știe că într-un astfel de moment comunicarea este crucială pentru ca cei blocați să poată fi auziți. Dar, în deplasările sale în aceste zone devastate, Erdogan în loc să ofere un discurs de empatie, i-a amenințat pe cei care difuzează false informații", a opinat Nora Seni, profesoară la Institutul francez de Geopolitică din Paris, pentru RFI. 

 

Salvarea unui băiețel de doi ani care a stat 79 de ore de stat blocat sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în provincia Hatay, Turcia, și a altor câteva persoane a ridicat moralul echipelor de căutare care sunt epuizate după atâtea ore de săpate în munții de moloz. 

Resat Gozlu, care locuiește în provincia Adiyaman din sud-estul Turciei - o zonă grav afectată de cutremur - a povestit pentru BBC despre situația dificilă în care se află împreună cu alte persoane la patru de zile de la cutremur. 

Resat a precizat că echipele de salvare au ajuns în orașul lui abia după trei zile de la producerea dezastrului, dar nu au fost prea eficiente din cauza lipsei de coordonare. Mulți oameni sunt încă prinși sub ruine, dar crede că un număr mare s-a stins deja din cauza hipotermiei. 

Resat mai spune că dacă voluntarii și companiile s-au mișcat foarte bine și au reușit să le asigure hrană și apă, statul nu e capabil să le pună la dispoziție nici măcar toalete. Oamenii își fac nevoile pe stradă sau în clădiri abandonate, iar dacă lucrurile vor continua în felul ăsta există pericolul izbucnirii unor boli grave, apreciază Resat.

Salvatorii din Kahramanmaraș –  aflat cel mai aproape de epicentrul primului și celui mai puternic dintre cutremurele de luni - au declarat și pentru The Guardian că au simțit miros de cadavre în descompunere în timp ce săpau printre mormanele de moloz din centrul orașului atât de devastat de cutremur și de replicile sale, încât multe dintre clădiri sunt pur și simplu mormane au fost reduse în întregime la moloz.

„Sperăm că mai sunt două persoane în viață acolo dedesubt", a declarat Zafer Yildiz, un voluntar, arătând spre o grămadă de beton, metal răsucit și mobilier. „Majoritatea celor pe care i-am găsit sub dărâmături erau morți", mai spune el.

Mehmet Boskert scoate cu grijă o carte de rugăciuni din resturile unei clădiri cu mai multe etaje transformate într-o stivă de moloz, în timp ce sapă cu mâinile înmănușate în speranța de a-și găsi fratele și cumnata în viață.

„Imediat ce am reușit să ies de sub ruinele casei mele, am venit aici și încerc să-i găsesc", povestește bărbatul. „Încă sper, chiar dacă se pare că este mult prea târziu. Echipele de urgență au ajuns prea târziu și abia astăzi au adus aceste excavatoare. Sper să mai poată face ceva ".

Și în Pazarcık, relativ aproape de Kahramanmaraș, deci tot în zona de epicentru a seizmului, salvatorii specializați în căutări și utilajele grele necesare unor astfel de operațiuni au ajuns tot după trei zile. Martorii povestesc că au scos doar cadavre înghețate de sub ruine. 

„Nu cred că mai există speranțe de a găsi oameni în viață", spune Ufuk Akgün, lucrător din cadrul echipelor de salvare. 

Și la Pazarcık, unde oamenii votează cu partidele de opoziție, impresia este că au fost lăsați la urmă din cauza acestor opțiuni politice. La fel au reclamat și localnicii din provinia Hatay. Podul a scris AICI. 

 

Între timp, primul convoi al Națiunilor Unite care transporta ajutoare pentru sirienii afectați a reușit să treacă granița dinspre Turcia.

În provincia siriană Idlib, Munira Mohammad, o mamă cu patru copii care a fugit din Alep după cutremur, a declarat pentru Reuters: „Aici sunt numai copii și avem nevoie de încălzire și de provizii, noaptea trecută nu am putut dormi pentru că era foarte frig. Este foarte rău".

Sute de mii de persoane din ambele țări au rămas fără adăpost în mijlocul iernii. Mulți au campat în adăposturi improvizate în parcări de supermarketuri, moschei, pe marginea drumurilor sau printre ruine, adesea disperați după mâncare, apă și căldură.

În orașul sirian Jandaris, devastat de seism, Ibrahim Khalil Menkaween se plimbă pe străzile pline de dărâmături strângând în brațe un sac alb mortuar. Spune că a pierdut șapte membri ai familiei, inclusiv soția și doi dintre frați. Sacul este pentru rudele ale căror trupuri nu au fost încă scoase de sub ruine. „Situația este foarte rea. Și nu există niciun ajutor", murmură el.

Agenția de rating Fitch estimează că seismele au provocat pierderi economice de peste 4 miliarde de dolari (3,3 miliarde de lire sterline).

„Pierderile economice sunt greu de estimat, deoarece situația evoluează, dar se pare că acestea vor depăși" 2 miliarde de dolari și ar putea ajunge la 4 miliarde de dolari "sau mai mult", precizează Fitch Ratings (agențiile de rating de credit, în esență, evaluează o țară în funcție de puterea economiei sale)

Pierderile companiilor de asigurări vor fi însă mult mai mici, posibil în jur de 1 miliard de dolari, din cauza acoperirii scăzute a asigurărilor în zonă, a mai arătat sursa citată mai sus. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.