Marea Britanie a confirmat bombardarea orașului sirian Marea, la nord de Alep, de către forțele fidele tiranului Bashar al-Assad, la doar câteva ore după cutremurul devastator de luni.
Marea, controlat de rebelii sirieni, este una dintre localitățile puternic lovite de seria de seisme produse în interval de doar câteva ore, aflându-se relativ aproape de Gaziantep (aprox. 100 kilometri).
Președintele Bashar al-Assad a lansat un "atac cu adevărat odios și atroce" asupra orașului Marea, un oraș din nord-vestul Siriei afectat de cutremur, a declarat parlamentarul britanic Alicia Kearns, care prezidează Comisia pentru afaceri externe.
Ministrul de Externe din Marea Britanie, James Cleverly, a criticat regimul Assad pentru "bombardamentul complet inacceptabil", scrie Sky News.
Dl Cleverly a declarat: "[Doamna Kearns] are perfectă dreptate să sublinieze bombardarea complet inacceptabilă a zonelor imediat după acest dezastru natural.
„Din păcate, acest lucru vorbește despre un model de comportament de lungă durată al regimului Assad, un regim pe care îl condamnăm, l-am sancționat și vom continua să impunem sancțiuni - lucrând cu prietenii și partenerii noștri internaționali - pentru a încerca să împiedicăm un astfel de comportament”.
O mare parte din Siria era însă deja devastată în urma celor 11 ani de război civil, iar forțele aflate în conflict încă își dispută teritoriile din apropierea graniței cu Turcia.
Numărul persoanelor decedate în Siria, în urma seismelor, ajunsese, miercuri dimineață, la 2.470 de persoane, potrivit AFP. Astfel, numărul persoanelor ucise de cutremur, din Turcia și Siria, era la aprox. 8.370. Bilanțul oficial al Turciei este aproape 5.900 de morți .
Sudul Turciei și o zonă mare din nord-vestul Siriei au fost cel mai puternic afectate de cutremurele de luni.
Această regiune siriană se află sub controlul mai multor forțe: guvernul lui Bashar Alasad, trupele opoziției siriene, luptătorii jihadiști ai organizației Tahrir al-Sham, o mică porțiune fiind controlată de armata turcă.
De altfel, 20 de luptători ISIS au profitat de busculada creată și au evadat din închisoarea militară de la Rajo, situată în apropierea graniţei cu Turcia, controlată de turci. Închisoarea, scrie Agerpres, găzduieşte aproximativ 2.000 de deţinuţi, dintre care circa 1.300 sunt suspectaţi că ar fi luptat pentru ISIS, conform unei surse din cadrul închisorii.
Marți, guvernul lui Bashar al-Assad a fost acuzat și că politizează campania umanitară nepermițând ajutoarelor internaționale să treacă din Turcia către Siria decât printr-un singur punct vamal.
„Milioane de persoane din nord-vestul Siriei au fost vulnerabilizate de conflict, potrivit Națiunilor Unite, care spun că 2,9 milioane de persoane din regiune au fost strămutate și 1,8 milioane trăiesc în tabere de refugiați,” relatează Reuters.
Agenția de știri notează că „nu a existat suficient echipament de salvare pentru a ajuta numărul mare de oameni prinși în moloz. Clădirile care au supraviețuit puternicului cutremur inițial cu magnitudinea de 7,8, s-au prăbușit din cauza replicilor, reflectând starea fragilă a infrastructurii Siriei după ani întregi de lovituri aeriene și bombardamente de artilerie.”
„Echipele de salvare au lucrat ani de zile pentru a salva oameni din bombardamentele și raidurile aeriene ale guvernului sirian ale forțelor ruse, care adesea lovesc aceeași locație de mai multe ori, punând în pericol viața paramedicilor.”
Ambasadorul sirian la ONU, Bassam Sabbagh, a declarat că ţara sa ar trebui să se ocupe de distribuirea tuturor ajutoarelor, inclusiv în acele zone care nu se află sub controlul guvernului sirian, relatează The Guardian citat de News.ro. Diplomatul răspundea astfel unei întrebări privind posibilitatea ca ONU să livreze ajutoare prin mai multe puncte de trecere dinspre Turcia, având în vedere că doar un punct de trecere este deschis.
Pe de altă parte, Ned Price, purtătorul de cuvânt al secretarului de stat al SUA, a exclus posibilitatea de a oferi ajutor prin intermediul guvernului sirian. „Ar fi ironic, dacă nu chiar contraproductiv, ca noi să întindem mâna unui guvern care şi-a brutalizat poporul timp 12 ani - gazându-l, măcelărindu-l, fiind responsabil pentru o mare parte din suferinţele pe care le-a îndurat,” a declarat Price.
Andrew Mitchell, ministrul britanic pentru ajutor internaţional, recunoaşte problema trimiterii de ajutoare în nordul Siriei, dar spune că Marea Britanie va colabora cu forţa de apărare civilă Căştile Albe, aşa cum a făcut-o de mulţi ani în regiune. În fotografia din deschiderea textului sunt surprinși reprezentanți ai Căștilor Albe intervenind după cutremurele de luni.
Guvernul sirian este izolat la nivel internațional pe fondul acuzațiilor de crime de război, inclusiv de utilizare a armelor chimice împotriva civicilor, atrocități care au determinat sancțiuni economice și politice de amploare. Acestea au avut efecte dramatice și asupra oamenilor obișnuiți, împingându-i pe mulți dintre ei într-o sărăcie lucie. Cutremurul, care a devastat locuințele prost construite, nu va face decât să agraveze drama acestor oameni.