Polonia ar fi dispusă să trimită avioane de vânătoare F-16 Ucrainei în cazul unui consens în cadrul NATO, a afirmat, miercuri, din nou, premierul polonez, Mateusz Morawiecki.
„Dacă ar exista o decizie a tuturor statelor membre ale NATO, aş fi favorabil trimiterii acestor avioane de vânătoare", a declarat Morawiecki într-un interviu pentru cotidianul german Bild, potrivit agerpres.ro.
„Evaluarea mea depinde de ceea ce decid împreună ţările membre ale NATO", a adăugat el, subliniind necesitatea unei „reflecţii strategice a tuturor membrilor NATO" pentru o astfel de decizie.
Avioanele F-16 sunt fabricate de Lockheed Martin, cel mai mare contractor american în domeniul apărării. Guvernul SUA trebuie să aprobe vânzările și transferurile către țări terțe ale oricăror avioane de vânătoare de producție americană.
Săptămâna trecută, Occidentul a depăşit un prag în ceea ce priveşte ajutorul militar pentru Ucraina, când Germania şi Statele Unite au anunţat în cele din urmă trimiterea de tancuri grele.
Dar preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, reclamă un ajutor mai consistent, inclusiv prin livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de vânătoare.
Luni, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a exclus categoric furnizarea de avioane de luptă americane F-16 Ucrainei, dar alţi aliaţi s-au declarat dispuşi să facă acest lucru, printre care Slovacia care dispune de avioane Mig-29 sovietice ori Ţările de Jos care au început să-şi înlocuiască flota F-16 cu F-35.
Trimiterea de tancuri americane şi germane are loc doar după lungi amânări şi negocieri între aliaţi.
„Germania are posibilitatea de a oferi mult mai mult sprijin decât a făcut până în prezent; are putere de decizie în cadrul Uniunii Europene, are bani pentru Ucraina, are influenţă diplomatică", a estimat prim-ministrul polonez legat de acest punct.
Cancelarul german Olaf Scholz a respins, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă în Ucraina. Cu toate acestea, SUA și alte state occidentale și-au mai schimbat poziția cu privire la armament, afirmând anterior că nu vor furniza Kievului tancuri, pentru ca mai apoi să revină asupra deciziei.
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, preciza recent că avioanele de luptă și rachetele cu rază lungă de acțiune rămân în fruntea listei de dorințe ale armatei sale, adăugând că speră că discuțiile din săptămânile următoare între aliații occidentali ai Ucrainei vor duce la noi angajamente. „Pentru mine, tot ceea ce este imposibil astăzi va fi posibil mâine", a spus el într-un interviu acordat Canadian Broadcasting Corporation, potrivit rfi.ro.