Noul președinte al Cehiei, generalul-erou Petr Pavel, radiografie lucidă și vizionară a Rusiei. El arată de ce Alexei Navalnîi nu poate fi considerat un opozant autentic: „Cu siguranță nu este un democrat, este doar un altfel de naționalist rus”


Noul președinte al Cehiei, generalul-erou Petr Pavel, radiografie lucidă și vizionară a Rusiei. El arată de ce Alexei Navalnîi nu poate fi considerat un opozant autentic: „Cu siguranță nu este un democrat, este doar un altfel de naționalist rus”

Petr Pavel, câștigătorul cursei prezidențiale recente din Cehia, fost general NATO și susținător ferm al Ucrainei, dovedește o cunoaștere inteligentă, deosebit de fină, a culiselor politicii din Rusia. El este unul dintre puținii lideri europeni care a avut curaj să încadreze corect opoziția celebrului adversar al regimului de la Kremlin Alexei Navalnîi, perceput de mare parte a opiniei publice europene drept o variantă ideală la regimul criminal de la Kremlin. 

PODUL a atras atenția, în anii trecuți, deși am apreciat lupta împotriva lui Putin și a camarilei acestuia, că opozantul Navalnîi are adesea percepții similare cu ale tiranului pe care îl contestă. Detalii AICI.

Înaintea alegerilor din Cehia, Pavel a opinat, într-un interviu pentru Politico, că Europa ar trebui să fie mult mai rezervată în a-i primi pe rușii care fugeau la acea vreme (toamna trecută) de mobilizare forțată declarată de tiranul Vladimir Putin, apreciind că mentalitatea revanșardă a Rusiei transcende viziunea lui Vladimir Putin în această privință și este îmbrățișată de mulți ruși de rând. 

„Opoziția față de mobilizare nu trebuie confundată cu o revoltă împotriva regimului sau un soi de sprijin pentru Ucraina", preciza Pavel. „Acești ruși încă mai cred în pedepsirea Ucrainei, doar că vor ca în asta să nu fie implicat publicul larg".

„Tinerii care încearcă să părăsească țara sunt îngrijorați pentru viețile lor – dar asta nu înseamnă că sunt împotriva războiului. Sunt sigur că mulți dintre ei vor continua să susțină politicile naționaliste ale lui Putin", a mai spus el, opinând că un număr mare de ruși ar reprezenta chiar un risc inacceptabil de securitate (în condițiile în care Praga era zguduită la vremea respectivă – octombrie 2022 – de proteste masive împotriva UE și NATO și a susținerii Ucrainei). 

„Vă puteți imagina o țară ca a noastră, care are deja o puternică "coloană a cincea" rusă, acceptând încă 40.000 sau 50.000 de ruși?", întreabă el. 

„Bărbați care nu ar susține regimurile democratice, care nu ar fi recunoscători Republicii Cehe ca țară democratică, care ar rămâne în cadrul pozițiilor lor naționaliste? Acest lucru ar fi un risc pentru securitatea noastră internă", comenta viitorul președinte al Cehiei. 

Petr Pavel a explicat de ce propaganda lui Putin are așa succes în plan intern, arătând că aceasta fructifică extraordinar frustrarea rușilor simpli produsă de influența în declin a Rusiei, fapt care face aproape imposibilă o înlăturare a tiranului de la Kremlin și o schimbare importantă a politicii de stat. 

„Nu va exista o revoluție democratică în Rusia în viitorul apropiat", previziona Pavel. „Nu doar din cauza poziției puternice a regimului, ci și din cauza mentalității multor ruși".

„Nu există spațiu de manevră pentru ca o adevărată mișcare de opoziție să prindă contur și să crească. Nici măcar Alexei Navalnîi nu este un lider al opoziției în adevăratul sens al cuvântului. Cu siguranță nu este un democrat, este doar un altfel de naționalist rus, deși ar fi, desigur, un omolog de negociere mai bun decât actuala conducere."   

Frustrarea generată de statutul de superputere în picaj accelerat a îngreunat semnificativ negocierile și în timpul mandatului lui Pavel de la șefia Comitetului Militar al NATO în anii care au urmat anexării Crimeei. 

„Am fost în strânsă legătură cu Rusia și am încercat să fiu corect, fără să pictez întotdeauna lucrurile în alb și negru. Cu toate acestea, Occidentul a reușit să facă o serie de pași importanți către Rusia. S-au făcut eforturi considerabile pentru a-i implica și de a le oferi o influență mai mare în problemele globale." 

„Dar Rusia nu a acordat nicio valoare acestui parteneriat, deoarece nu crede în principiul "win-win"", a mai spus Pavel. 

„În mentalitatea lor, fie câștigi, fie pierzi. Există o vorbă în Rusia: „Dacă eu sunt general, tu ești prost; dacă tu ești general, eu sunt prost". Nu există percepția că ambele părți pot obține ceva dintr-o anumită situație”. 

El își aduce aminte că a sugerat „că, în loc să ne concentrăm doar pe Ucraina, să abordăm situația generală de securitate de la Marea Neagră până la Marea Nordului, inclusiv exerciții comune, prezența militară la granițe, arme noi și așa mai departe. Dar ei nici nu au vrut să audă. Au susținut doar că Occidentul aduce Ucraina mai aproape de NATO, că ăsta ar fi un alt nivel al trădării occidentale". 

Pavel a recunoscut că NATO a subestimat disponibilitatea lui Putin de a folosi forța pentru a-și atinge obiectivele declarate.

„Rușii sunt adesea foarte direcți. (...) Când Putin vorbea despre o lume rusească, nu l-am luat în serios. Dar el chiar vorbea serios", a mai spus Petr Pavel.â

Petr Pavel este un general ceh în rezervă în vârstă de 61 de ani, care a ocupat funcţia de șef al Comitetului Militar al NATO. Este fost parașutist și erou al războiului din fosta Iugoslavie, în timpul căruia a ajutat la eliberarea trupelor franceze într-o zonă de luptă. Ulterior, a devenit șef al Statului Major General ceh și șef al Comitetului Militar al NATO.

Cu suportul guvernului de centru-dreapta, Pavel a candidat independent la alegerile prezidențiale recente din Cehia și l-a învins sâmbătă, în al doilea tur de scrutin, pe miliardarul Andrej Babis, fostul premier populist, magnat al chimiei, agriculturii şi mass-media.

Pavel s-a poziționat drept un susținător al Ucrainei în războiul declanșat de Rusia. 

Chiar dacă rolul său este în special onorific în Republica Cehă, ţară din Europa Centrală cu 10,5 milioane de locuitori, membră a UE şi a NATO, şeful statului numeşte guvernul, desemnează guvernatorul Băncii Centrale şi judecătorii Curţii Constituţionale şi este comandantul suprem al forţelor armate.

Victoria sa este deosebit de relevantă pentru unitatea occidentală împotriva agresiunii ruse și marchează o înfrângere importantă a unui fost premier populist care a avut o relaţie controversată cu UE

Pe toată durata campaniei electorale, Pavel a susținut cu tărie Uniunea Europeană și NATO, spunând răspicat că viitorul Republicii Cehe este legat de apartenența la acestea. Babis, în vârstă de 68 de ani, a fost susținut de Milos Zeman, președintele în exercițiu al Cehiei, cu care împărtășește aceleași viziuni eurosceptice și retorică anti-migranți..

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.