Ucrainenii au capturat germani, francezi, britanici și americani care luptau pentru Wagner la Bahmut / Un voluntar neamț a dezvăluit cum au ajuns conaționalii săi să se alăture lui Prigojin și cât plătește acesta pentru străinii pro-Ucraina lichidați de „wagneriți”


Ucrainenii au capturat germani, francezi, britanici și americani care luptau pentru Wagner la Bahmut / Un voluntar neamț a dezvăluit cum au ajuns conaționalii săi să se alăture lui Prigojin și cât plătește acesta pentru străinii pro-Ucraina lichidați de „wagneriți”

Publicația germană Tagesspiegel a stat de vorbă cu un tânăr neamț înrolat voluntar în armata ucraineană care a povestit că a fost uimit să descopere conaționali (cel puțin doi la număr) care se alăturaseră teroriștilor Wagner desfășurați în Donbass. Sunt însă mercenari și din alte țări occidentale, mai spune el.  

Cei doi au fost capturați recent de armata ucraineană pe frontul de lângă Bahmut, unul mărturisind că a fost acceptat de PMC Wagner, deși nu avea niciun fel de experiență militară anterioară.

„Doi prizonieri aveau pașapoarte germane. Unul dintre ei era din Leipzig și are origini rusești. Celălalt se numea Volker și era din Berlin", spune germanul în vârstă de doar 21 de ani care luptă pentru Ucraina (numit în text cu un nume fictiv - Ben Kauler). 

„Pentru că nu vorbeau bine engleza, am fost desemnat să îi însoțesc spre Kiev și să le traduc în timpul interogatoriului. Procedura a durat în total trei zile”, a spus el. 

Kauler a mai povestit:

„Volker din Berlin era șomer acasă de multă vreme și a călătorit în Rusia în septembrie pentru a se alătura trupelor Wagner. Fără nicio experiență militară anterioară. A spus că a făcut-o doar pentru bani. De asemenea, salariul său era mult mai mare decât al meu. Eu primesc cam 3.000 de euro pe lună. Ca mercenar Wagner primește 5 000 de dolari americani plus indemnizații, ceea ce îl aduce în total la 7 000 de dolari. Conform propriei declarații, el poate câștiga un salariu suplimentar mult mai mare: dacă ucide străini și prezintă pașaportul cadavrului ca dovadă, primește 10.000 de dolari în plus."

Potrivit lui Kauler, nu doar germani s-au înrolat pentru grupul Wagner în Ucraina. Printre prizonierii din Bahmut se mai aflau un american, un francez, un britanic și un sirian.

Ben Kauler provine dintr-un orășel din Saxonia și a călătorit în Ucraina în februarie 2022, la scurt timp după începerea invaziei rusești, alăturându-se inițial Legiunii Internaționale pentru Apărarea Ucrainei, înființată în primele zile ale războiului. Numele său real nu poate fi făcut public din motive de securitate. Cu toate acestea, el este de acord să i se arate fotografiile. Tagesspiegel a publicat AICI imagini cu voluntarul „Kauler” și povestea sa de pe frontul din Ucraina unde încă luptă.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.