Rusia își face prieteni după chip și asemănare: ultima monarhie absolută din Africa / Lavrov a fost trimis să strângă relațiile cu regatul Eswatini, zguduit recent de moartea unui important opozant, asasinat în fața familiei


Rusia își face prieteni după chip și asemănare: ultima monarhie absolută din Africa / Lavrov a fost trimis să strângă relațiile cu regatul Eswatini, zguduit recent de moartea unui important opozant, asasinat în fața familiei

Cel mai înalt diplomat al Moscovei, Serghei Lavrov, a promis marți că Rusia va oferi instruire în domeniul securității regatului african Eswatini, zguduit de asasinarea brutală a unui important avocat pentru drepturile omului și politician de opoziție.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a vorbit despre cooperare și întărirea relațiilor cu ultima monarhie absolută din Africa, la doar două zile după ce Thulani Maseko a fost împușcat în locuința sa, în fața soției și copiilor, de către asasini neidentificați. 

Front Line Defenders, fundație Internațională pentru Protecția Apărătorilor Drepturilor Omului, și-a manifestat suspiciunea cu privire la o acțiune deliberată de reducere la tăcere a avocatului ca represalii directe la activitatea sa legitimă de apărare a drepturilor omului.

„Rusia este pregătită să ajute Eswatini în formarea personalului de securitate, îmbunătățirea producției de alimente și, de asemenea, asistență în alte probleme de cooperare reciprocă", le-a declarat Lavrov reporterilor.

În urma discuțiilor cu prim-ministrul din Eswatini și cu alți membri ai cabinetului, Lavorv a declarat că 50 de membri ai personalului de securitate din Eswatini studiază la universitățile de apărare din Rusia. 

Răspunzând la o întrebare referitoare la criza politică din Eswatini, ministrul a declarat că "din principiu, nu ne amestecăm în situațiile politice ale niciunei țări".

„Suntem aici pentru a promova bunele noastre relații, pentru a crea cea mai bună atmosferă pentru implementarea proiectelor practice de la sol - industrie, agricultură, tehnologii de comunicare a informațiilor și multe alte lucruri", a spus el.

Uciderea lui Maseko în weekend a stârnit condamnări la nivel mondial.

Maseko, în vârstă de 52 de ani, a fost împușcat pe 21 decembrie de atacatori necunoscuți care au tras prin ferestrele casei sale aflate la aproximativ 50 de kilometri de capitala Mbabane, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al opoziției.

Maseko, un avocat și editorialist de renume în domeniul drepturilor omului, a fost fondatorul Forumului Multi-Stakeholder (MSF), o coaliție de partide de opoziție, asociații și biserici.

El ducea o luptă în instanță cu însuși regele Mswati al III-lea în legătură cu decizia monarhului de a redenumi țara Eswatini prin decret (numele țării a fost schimbat din Swaziland în Eswatini pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a independenței sale față de Marea Britanie în 2018).

Moartea lui Maseko (foto jos) a survenit la doar câteva ore după ce regele i-a acuzat pe activiștii care luptă pentru a pune capăt ultimei monarhii absolute din Africa că sunt primii care comit acte de violență și să nu se mire când sunt lichidați de merenari.

„Oamenii nu ar trebui să verse lacrimi și să se plângă că sunt uciși de mercenari", spunea regele Mswati. 

"Acești oameni au declanșat violențele primii, dar atunci când statul instituie o represiune împotriva acțiunile lor, ei fac mult zgomot dând vina pe regele Mswati pentru că a adus mercenari", a spus el.

Săptămâna trecută, Swaziland Solidarity Network (SSN) a afirmat că regele a angajat mercenari, în principal afrikaneri albi din Africa de Sud vecină, pentru a ajuta forțele de securitate din Eswatini să reprime opoziția în creștere față de regimul său absolutist.

Foto jos: Lavrov și ministrul de Externe din Eswatini, Thuli Dladla

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.