Asociația „Rusia din spatele gratiilor”: Grupul Wagner a pierdut 80% dintre deținuții recrutați pentru frontul din Ucraina / Mulți au dezertat și se întorc în Rusia înarmați până în dinți / Putin a decis să-l marginalizeze pe „bucătarul” Prigojin


Asociația „Rusia din spatele gratiilor”: Grupul Wagner a pierdut 80% dintre deținuții recrutați pentru frontul din Ucraina / Mulți au dezertat și se întorc în Rusia înarmați până în dinți / Putin a decis să-l marginalizeze pe „bucătarul” Prigojin

Din cei aproximativ 50.000 de recruți mobilizați de Grupul Wagner din rândul pușcăriașilor ruși pentru frontul din Ucraina, cel puțin 40.000 sunt morți sau dispăruți și doar 10.000 mai luptă acium în Ucraina, afirmă Olga Romanova, șefa organizației „Rusia din spatele gratiilor”, un ong caritabil care militează pentru drepturile deținuților.

Într-o înregistrare video publicată de canalul YouTube My Russian Rights, Romanova spune: „Nu există nici un motiv pentru care să nu se facă referire la această problemă: Datele noastre arată că, până la sfârșitul lunii decembrie, 42.000-43.000 de deținuți au fost recrutați. Până acum, probabil că numărul lor a ajuns la peste 50.000. Din acest număr, 10.000 luptă acum pe front, pentru că restul fie au fost uciși sau răniți, fie au dispărut, au dezertat sau s-au predat”.

Romanova susține că dezertarea a fost o problemă masivă pentru Grupul Wagner încă din toamna anului trecut. Unii dintre dezertori se întorc însă în Rusia, complet înarmați cu armele primite pe front. 

În decembrie anul trecut, de exemplu, un dezertor Wagner înarmat a deschis focul asupra ofițerilor de poliție locală din Rostov.

Romanova crede că fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, cunoscut și drept „bucătarul lui Putin”, nu ține evidența soldaților care dispar în misiune din diferite motive, dându-i drept morți fără discernământ. Acesta ar putea fi motivul pentru care a fost reclamat recent că trimite sicrie goale de zinc familiilor celor de pe front. PODUL a scris AICI despre cum au descoperit acestea că, de fapt, rudele lor sunt în viață, eventual capturate de forțele ucrainene. 

Pe de altă parte, liderul așa zisei republici Donețk, Denis Pușilin, s-ar fi deplasat la Soledar - oraş a cărui capturare a fost revendicată de Moscova în urmă cu peste o săptămână şi a cărui pierdere nu a fost recunoscută până acum de către Kiev – declarând apoi că forțele rusești ar fi reușit capturarea a două sate, Krasnopolivka şi Dvuretcie, situate în apropiere.

„La 23 ianuarie 2023, forţele armate ruse au eliberat Krasnopolivka şi Dvurecie", în regiunea Doneţk, a precizat pe Telegram 'Statul Major' al acestui bastion al separatiştilor proruşi, în legătură cu aceste localităţi din apropiere de Bahmut, epicentru al unor lupte între forţele ruse şi ucrainene de mai multe luni.

„Am vizitat Soledar (...) Trebuia să înţelegem dacă e nevoie să desfăşurăm acolo puncte de ajutor umanitar", a precizat duminică seară Puşilin pe Telegram, însoţindu-şi mesajul cu un video care îl arată între imobile cu faţade înnegrite şi ferestre sparte.

Potrivit lui Puşilin, „au mai rămas foarte puţini locuitori" în acest oraş care avea o populaţie de circa 11.000 de persoane înainte de război, situat la nord de Bahmut.

Capturarea oraşului Soledar a fost anunţată la 13 ianuarie de ministerul rus al Apărării armata rusă, care, fapt rar, a recunoscut rolul decisiv al mercenarilor din grupul Wagner în această luptă.

Ucraina nu a recunoscut până acum oficial pierderea oraşului Soledar, afirmând că luptă în continuare în partea de vest. Luni, administraţia regională vorbea despre "ostilităţi active în apropiere de Bahmut şi Soledar", fără a oferi detalii. 

PODUL a scris AICI că Statele Unite le-ar fi cerut ucrainenilor să schimbe strategia de luptă și să aștepte livrările de armament nou și finalizarea pregătirilor pentru utilizarea acestuia înainte de a lansa o contraofensivă importantă, subliniind că nu trebuie să irosească arme și oameni într-un război de uzură pentru păstrarea unor localități care nu ar schimba semnificativ cursul războiului (cu referire inclusiv la Bahmut). 

În plus, în cel mai nou raport al think-tank-ului american specializat în analize de război Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că Vladimir Putin, alarmat de influența pe care ar putea-o dobândi liderul Wagner în cercurile de putere de la Kremlin, încearcă o distanțare de acesta, orientându-se către forțele sale armate tradiționale.

Potrivit ISW, Putin l-a retrogradat recent pe principalul aliat al lui Prigojin în armata rusă, comandantul forțelor aerospațiale, generalul Serghei Surovikin, perturbând cel mai probabil capacitatea Grupului Wagner de a achiziționa echipamente din canalele militare tradiționale.

Generalul Surovikin îi raportează acum lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse, un apropiat al lui Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, într-o mișcare care centralizează lanțul de comandă al lui Putin în efortul de război.

ISW mai comentează că marginalizarea lui Prigojin - ai cărui mercenari se fac vinovați de fapte abominabile, inclusiv de execuții cu barosul - este un fapt pozitiv, însă reapariția unei armate profesioniste poate fi un motiv de îngrijorare.

În urmă cu câteva zile, ca reacție la desemnarea de către SUA a Grupului Wagner drept „organizație criminală transnațională", Evgheni Prigojin a redactat o scrisoare în limba engleză către Administrația Biden, solicitând „să clarifice ce crimă a comis PMC Wagner?". Foto jos. „Sunt prea multe pentru a le enumera”, a reacționat pe Twitter un analist și istoric militar cu numele de profil ChrisO_wiki.

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.