Serviciile secrete americane estimează că pierderile Rusiei ar fi de aproape 190.000 de militari și mercenari Wagner pe frontul din Ucraina / În Afganistan, URSS a pierdut de 10 ori mai puțini soldați în anii 1980


Serviciile secrete americane estimează că pierderile Rusiei ar fi de aproape 190.000 de militari și mercenari Wagner pe frontul din Ucraina / În Afganistan, URSS a pierdut de 10 ori mai puțini soldați în anii 1980

Pierderile umane ale Rusiei ar fi ajuns, pe frontul din Ucraina, la impresionantul număr de 188.000, potrivit celei mai recente estimări a serviciilor de informații din SUA, pe care Washingtonul le-ar fi împărtășit însă aliaților în spatele ușilor închise, la summitul pentru susținerea Kievului de la baza aeriană Ramstein din sudul Germaniei, scrie publicația britanică „The Sun”. 

Este o creștere importantă față de ultimele estimări care indicau că, de la debutul invaziei, din 24 februarie, Rusia ar fi pierdut aproximativ 100.000 de militari (uciși, răniți sau dezertori), prezentată de ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, la sfârșitul lui 2022. 

În plus, aproximativ 2000 de tancuri rusești au fost capturate sau distruse de forțele ucrainene. 

Oficial, generalul american de rang înalt Mark Milley, șeful Statului Major Interarme, a declarat că Rusia a suferit „pierderi enorme”, dar a refuzat să dezvăluie, public, estimările Statelor Unite, precizând doar că bilanțul militarilor pierduți pe front este „semnificativ mai mare de 100.000".

„Au, într-adevăr, pierderi foarte mari... Aș spune că au depășit cu mult 100.000", a afirmat Mark Milley. Estimările SUA se referă atât la militari, cât și la cele ale grupului de mercenari Wagner.

„Din punct de vedere militar, îmi menţin ideea că va fi foarte dificil de expulzat forţele ruse din toate zonele ocupate ale Ucrainei", a mai precizat generalul Milley, în finalul reuniunii de la Ramstein, referindu-se la lungimea uriașă a liniei frontului din Ucraina, care se întinde de la Harkov, în nord-est, până la Herson. „Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Dar va fi foarte, foarte dificil", a mai spus el.

Surse din domeniul Apărării au precizat pentru The Sun care ar fi, de fapt, estimarea americanilor în privința pierderilor Rusiei: 188.000, de la debutul invaziei!

Prin comparație, potrivit propriilor aprecieri de la vremea respectivă, URSS a pierdut în jur de 15.000 de militari în timpul ocupației sovietice din Afganistan, pe tot parcursul anilor 1980.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.