Parlamentul European a votat cu o largă majoritate înființarea unui tribunal special care să judece conducerea politică și militară a Rusiei pentru crimele din Ucraina / Maria Grapini a fost singurul europarlamentar român care a votat împotrivă / Ea a declarat ulterior că a apăsat greșit pe „tastă”, corectând imediat


Parlamentul European a votat cu o largă majoritate înființarea unui tribunal special care să judece conducerea politică și militară a Rusiei pentru crimele din Ucraina / Maria Grapini a fost singurul europarlamentar român care a votat împotrivă / Ea a declarat ulterior că a apăsat greșit pe „tastă”, corectând imediat

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție privind înființarea unui tribunal internațional special care să urmărească în justiție conducerea politică și militară a Rusiei și a aliaților acesteia pentru „agresiunea criminală împotriva Ucrainei".

Potrivit europarlamentarilor, tribunalul special ar urma să rezolve un vid existent în justiția penală internațională și să completeze eforturile de anchetare ale Curții Penale Internaționale, care nu poate investiga crimele de agresiune comise de lideri în cazul unui stat nemembru precum Rusia.

Printre cei care vor fi urmăriți de tribunal se numără președintele rus Vladimir Putin și liderul belarus Alexander Lukașenko.

Rezoluția a fost adoptată cu 472 voturi pentru, 19 împotrivă și 33 abținerei. 

Printre cei care au votat împotriva aducerii lui Putin în fața justițiie s-a numărat și eurodeputata Maria Grapini, singura reprezentantă a României care a ales să se împotrivească, de altfel. 

Aceasta a declarat ulterior, pentru Digi24.ro, că ar fi votat din greșeală împotrivă pentru că „se întâmplă din tastă să votezi greșit”. A mai precizat că și-ar fi corectat votul imediat. 

„Se întâmplă să se greșească la tastă, dar poți să schimbi votul, și l-am schimbat imediat”, a spus europarlamentarul PSD, adăugând că susține fără rezerve înființarea Tribunalului special pentru crime de război.

 

 

Precizarea PE pe siteul oficial: „Parlamentul declară că atrocitățile comise de forțele ruse în Bucha, Irpin și multe alte orașe ucrainene dezvăluie brutalitatea războiului și subliniază importanța unei acțiuni internaționale coordonate pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției în conformitate cu dreptul internațional. Eurodeputații cer UE să insiste pentru crearea unui tribunal internațional special, în strânsă cooperare cu Ucraina și cu comunitatea internațională, care să urmărească penal conducerea politică și militară a Rusiei și aliații acesteia.

Înființarea unui tribunal ar acoperi lacunele mari din actuala structură instituțională a justiției penale internaționale și ar completa eforturile de investigare ale Curții Penale Internaționale, care în prezent nu poate investiga crima de agresiune din Ucraina.

Conducerea politică și militară din Rusia și Belarus trebuie trasă la răspundere”

Menționând că modalitățile exacte și componența tribunalului special rămân de stabilit, eurodeputații subliniază că acesta trebuie să aibă competența de a-l investiga nu numai pe Vladimir Putin și conducerea politică și militară a Federației Ruse, ci și pe Aliaksandr Lukașenka și pe apropiații acestuia din Belarus.

Aceștia subliniază, de asemenea, că lucrările pregătitoare ale UE privind tribunalul special ar trebui să înceapă fără întârziere și să se concentreze pe stabilirea modalităților pentru tribunalul special în cooperare cu Ucraina. Autoritățile ucrainene și internaționale trebuie sprijinite în vederea obținerii dovezilor care urmează să fie utilizate în viitor.

Parlamentul crede cu tărie că înființarea unui tribunal special ar trimite un semnal foarte clar atât societății ruse, cât și comunității internaționale că președintele Putin și conducerea Rusiei în general pot fi condamnați pentru crima de agresiune din Ucraina. Eurodeputații subliniază că nu mai este posibil ca Federația Rusă sub conducerea lui Putin să revină la relațiile anterioare cu Occidentul.

Textul a fost adoptat cu 472 voturi pentru, 19 împotrivă și 33 abțineri”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.