Mutare decisivă a SUA! NYT: Pentagonul a decis să trimită Ucrainei arme americane stocate în locații secrete din Israel


Mutare decisivă a SUA! NYT: Pentagonul a decis să trimită Ucrainei arme americane stocate în locații secrete din Israel

Pentagonul a decis să apeleze la stocul său de muniție din Israel pentru a ajuta la satisfacerea nevoii stringente a Ucrainei de obuze de artilerie, a relatat marți New York Times citând oficiali americani și israelieni.

Potrivit dezvăluirilor publicației americane, Ierusalimul și-a exprimat inițial îngrijorarea că această mișcare ar putea afecta relațiile sale cu Moscova - părând complice la înarmarea Ucrainei dacă Pentagonul va apela la muniția din rezervele din Orientul Mijlociu. Israelul se teme că Rusia ar putea să-i limiteze libertatea de acțiune în Siria, unde are o prezență militară. Acesta ar fi, totodată, motivul pentru care Israelul s-a abținut de la a furniza Ucrainei arme și sisteme de apărare aeriană, concentrându-se în schimb pe ajutor umanitar, scriu publicațiile din Israel.

Rezerva Pentagonului - vastă, dar despre care se știu foarte puține detalii - furnizează arme și muniții pe care Pentagonul le ar putea folosi la un moment dat în conflictele din Orientul Mijlociu, iar în trecut, Israelului i s-a permis accesul la respectivele depozite în situații de urgență. 

Oficiali americani și israelieni au declarat că aproximativ jumătate din cele 300.000 de cartușe destinate Ucrainei au fost deja expediate în Europa și vor fi livrate curând Ucrainei prin Polonia.

Țara lovită de război este în criză de muniții pentru armamentul său din timpurile sovietice și a trecut în mare parte la artilerie și cartușe donate de Statele Unite și alți aliați occidentali.

Duminică, după ce o lovitură aeriană rusă a vizat o clădire de apartamente din Dnipro, provocând zeci de morți și răniți, Marea Britanie s-a angajat să furnizeze tancuri Challenger 2 și alte sisteme de artilerie Ucrainei.

O miză importantă pentru Ucraina este obținerea tancurilor de luptă moderne germane Leopard 2, unele dintre cele mai bune pe care le are Occidentul. Cancelarul Olaf Schol a desemnat un nou ministru al Apărării, însă este în continuare reticent pe acest subiect, arată Politico. Liderul german ar aștepta un semnal de la SUA.

Marți, la Washington, premierul olandez, Mark Rutte, i-a comunicat președintelui Biden că Țările de Jos intenționează să ofere Ucrainei o baterie de rachete de apărare aeriană Patriot, urmând exemplul Statelor Unite și Germaniei. În discursul său de noapte, Volodomir Zelenski a numit-o „o știre foarte importantă”.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt șase militari ruși responsabili de masacrul de la Dnipro. Trei dintre ei le-au răspuns unor jurnaliști ruși independenți cu un cinism înfiorător: „Excelent! Și ar trebui să mă predau?” / „De ce mă sună curva asta în Rusia?” / „Voi [Ucraina] sunteți o regiune a Rusiei!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.